Salonul Auto de la Frankfurt 2015

Adio, oglinzi laterale: Continental vrea să grăbească înlocuirea lor cu camere video

Publicat Joi, 17.09.2015
de Bogdan Mirică
Comenteaza 14
Adio, oglinzi laterale: Continental vrea să grăbească înlocuirea lor cu camere video - Poza 1
Continental crede că un set de camere video care înlocuiește oglinzile laterale este mult mai eficient. Motiv pentru care grăbește introducerea acestei tehnologii pe mașinile de serie.

La începutul lunii iunie, Automarket a făcut o vizită pe ContiDrom, centrul de cercetare, dezvoltare și testare a noilor tehnologii dezvoltate de Continental, conglomeratul german care produce nu doar anvelope, ci și o mulțime de sisteme instalate pe automobilele actuale.

Mașina viitorului: am testat 10 tehnologii care vor fi introduse pe automobilele de mâine

Printre tehnologiile testate atunci s-au numărat și camerele video montate în locul oglinzilor. Continental ne-a urcat la bordul unei mașini fără oglinzi. Un Mercedes CLS, ale cărui oglinzi au fost înlocuite de camere video. L-am condus și a fost ciudat să nu cauți cu privirea oglinzile clasice.

Ecranele, amplasate de o parte și de alta a planșei de bord sau pe uși, substituie cu succes oglinzile, dar au nevoie de o acomodare prealabilă. În plus, imaginea oferă un unghi de vizibilitate mai mare decât o oglindă normală. Compania germană susține că producătorii auto sunt deschiși către această tehnologie, pentru că vor din ce în ce mai multe gadget-uri pe mașinile lor.

Urmareste Automarket
Continental a expus o versiune îmbunătățită a acestei tehnologii și la Frankfurt.
La standul germanilor, publicul a descoperit un trio de camere video, capabile să înlocuiască oglinzile laterale și pe cea retrovizoare. Sistemul elimină unghiul mort și oferă o vizibilitate mai bună. În plus, lipsa oglinzilor laterale îmbunătățește coeficientul aerodinamic și ajută la reducerea consumului la viteze mari.

Nu doar Continental lucrează la o astfel de tehnologie, ci și rivalii francezi de la Valeo, care au anunțat posibilitatea de a produce în serie un astfel de sistem de camere, menit să revoluționeze și designul general.


Comentarii (14)

  • Scorpionul_negru
    Asta mai lipsea. Inca doua monitoare in masina. Oribil ! Sincer in viitor e posibil sa cumpar numai masini SH sau sa raman cu ce am pt. tot restu vietii. Nu am de gand sa cumpar masini pline de display-uri.
    28 8
  • Sandu al-III-lea
    Din punct de vedere marketing e cea mai proasta idee pe care am auzit-o.Fabricarea unor oglinzi laterale va fi intotdeauna mai ieftina decat fabricarea unor videocamere.O oglinda va fi intotdeauna mai ieftina decat o videocamera.Intotdeauna.Evident pretul masinii va creste.Luati-va creierul la voi inainte sa mai spuneti bazaconii din astea.
    10 5
  • Poate ca amplasarea acestor dispay-uri mai aproape de campul vizual al soferului ar fi mai utila. In rest, va trebui sa ne adaptam pentru ca altfel vom sfarsi ca dinozaurii :).
    20 4
  • Inca din copilarie citeam in revistele auto despre diverse concepte auto care incercau sa inlocuiasca oglinzile cu display-uri si camere video. La cat de repede evolueaza tehnologia, vad ca nici in zilele noastre nu s-a reusit. Oare de ce?

    Cred ca nu mai este telefon fara o camera (video/foto). Cu multe dintre ele se poate face videoconferinta. Si totusi, pe masini nu se reuseste implementarea acestui lucru.

    Dar oare vrem cu adevarat sa renuntam la "clasicele" oglinzi? Sau ceea ce ni se prezinta a fi de viitor nu este decat un studiu al celor de la Continentarl sau al altora?
    9 0
  • @ Scorpionul_negru
    de cele mai multe ori nu sunt de acord cu opiniile tale, dar in acest caz ai 100% dreptate, eventual sa suplimentezi oglinda cu alte sisteme compensatorii, dar sa renunti la ea este o idiotenie pura.
    5 5
  • Hai sa spunem ca ar fi salutara o "inventie " de acest tip pentru oglinda interioara retrovizoare si asta in cazul coupe-urilor sau a masinilor cu vizibilitate slaba, dar sa scoti oglinzile laterale si sa pui alte 2 monitoare (vorba scorpionului) mi se pare aberant. Asta nu mai este progres tehnologic. E ca si cum ti-ai taia urechile si ti-ai baga in interiorul capului niste amplificatoare care sa le inlocuiasca:))
    9 2
  • Nu mi se pare că ar creşte preţul maşinilor. Cine a avut de înlocuit o oglindă, ştie! Mă refer aici la oglinzi cu reglare electrică şi cu încălzire, preţ pe la câteva sute de lei pe bucată, în cel mai bun caz.
    Cât costă 2-3 webcamuri şi maxim 2 displayuri? Foarte posibil să fie mai ieftine ca o pereche de oglinzi. Costul softul nu e semnificativ deoarece se împarte la multe exemplare vândute, iar pe ecrane se pot afişa şi alte informaţii utile şi atenţionări pentru şofer.
    12 3
  • Robert
    Mda... ceva e gresit rau in poza aia... adica punem monitoare si camere, dar avem deschiderea geamului manuala ???!!! WTF ???
    8 2
  • Si baetii ce mai fura ei , ai ? o sa sparge geamurile sa ciordeste neste camere ? Hai breee...lasa oglindele la locurile lor...ca mai dam peste pietoni cu ele, ne mai simtem bine si noi !

    Sincer, mi-ar placea fara oglinzi...dar sa ma uit prin portiere dupa ce am in spate...hmmm..putin ciudat.
    2 3
  • Ne-natural
    NU este vorba de costuri, tehnologie accesibila, frumusete sau design...este vorba ca oglinda este un mediu natural de reflectare a realitatii, care (impreuna cu sistemul de degivrare) isi face treaba in orice conditii, la orice ora, latitudine, altitudine, temperaturi, fara consumuri de electricitate, nevoia de cabluri, puncte critice de intrerupere sau scurt-circuit, pixeli morti sau alte rateuri elctrice si electronice!

    Cel mult pot adauga sisteme suplimentare pentru unghi mort, night-vision (ceea ce exista deja) sau alte gadgeturi mai mult sau mai putin utile, dar inlocuirea totala este un pericol absolut la siguranta rutiera!
    7 2
  • Cu cat mai multe sisteme electronice cu softurile aferente, cu cat sansele sa ajungi in service cresc.

    P.S. Imi place imaginea...are ecrane in loc de oglinzi insa geamurile sunt cu manivela LoL
    5 2
  • Andy, Robert interesati-va boys unde se regaseste optiunea de geam electric actionat prin mutarea "manivelei" clasice si apoi puteti sa spuneti cate doriti. Chiar daca in poza se vede manivela, aceasta este elctrica pentru a pastra moda old fashion... Think!
    3 0
  • Mitica Blajinul
    Mie mi se pare o idee foarte buna.Cat costa sa inlocuiesti o oglinda ,in zilele de azi? O oglinda din aia pe care o rupe un idiot,pentru ca e invidious sau nu suporta brandul. O olinda din aia cu motoras si incalzire. La cat de mult a evoluat electronica in ziua de azi, pot sa pun pariu cu toti , ca o olinda este mult mai scumpa decat o camera video! O oglinda noua ajunge si la aproximativ 200 euroi.O camera video.....
    0 1
  • cica "Compania germană susține că producătorii auto sunt deschiși către această tehnologie, pentru că vor din ce în ce mai multe gadget-uri pe mașinile lor."
    Au apus vremurile cand furnizorii se orientau dupa ce isi doresc CLIENTII sa aiba pe masinile lor...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru