26 de marci au vandut sub 100 de masini in Romania in 2009

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 23.11.2009
Pe langa marcile de lux care nu si-au propus recorduri in an de criza, exista unele branduri de masa care au scazut vizibil in vanzari in 2009.

Criza financiara a lovit din greu importatorii auto din Romania, multi dintre acestia chinuindu-se sa faca fata scaderii bruste de cereri de pe piata. Daca marcile populare au reusit sa se descurce in piata, mentinandu-si relativ cota de piata pe care o aveau anterior crizei (vorbim de Dacia, Volkswagen, Skoda, Renault, Ford, Opel, Hyundai, Fiat, Chevrolet, Toyota si Peugeot), celelalte branduri sufera enorm in urma problemelor financiare cu care se confrunta intreaga lume.

Cea mai vizibila scadere se observa, conform publicatiei Saptamana Financiara, in randurile unor marci care nu au reusit sa vanda mai mult de 100 de masini pana in acest moment in cursul anului 2009. Daca pentru marcile de lux aceste rezultate sunt acceptabile si pe alocuri chiar meritorii (cazul Ferrari, cu 16 unitati vandute, sau chiar Porsche, care a vandut 83 de unitati), unele branduri au ajuns la contraperformante de neimaginat in cursul anilor trecut.

Una dintre marcile non-premium prezente in topul celor 26 de branduri cu vanzari sub 100 de exemplare este smart, doar 32 de romani bucurandu-se in acest an de un exemplar Fortwo sau Fortwo Cabrio nou in garaj. Daewoo a trecut peste vremurile glorioasa in care Matiz, Tico si Cielo faceau legea in Romania, marca de origine coreeana reusind sa se ridice la un nivel net inferior "epocii de aur" din anii '90: 35 de masini.

Daca Lada, liderul pietii rusesti, a vandut la noi doar 54 de unitati, Saab a suferit din plin in criza, suedezii reusind sa incheie doar 55 de contracte ferme in cursul acestui an. Nici MINI nu a atras prea multi romani in cursul anului in curs, doar 83 de compatrioti mizand pe sarmul modelului de origine britanica. In sfarsit, marcile chinezesti Great Wall si Geely nu au reusit sa se ridice decat la 70 de masini vandute in total, Great Wall atragand totusi cea mai mare parte dintre clienti (62 de unitati).

MARCILE CARE AU VANDUT MAI PUTIN DE 100 DE UNITATI IN 2009

SsangYong 89 de unitati
Lexus 86
Mini 83
Porsche 83
Lancia 64
Great Wall 62
Saab 55
Lada 54
Jaguar 49
Daewoo 35
Smart 32
Hummer 23
Lada-VAZ 22
Infiniti 21
Ferrari 16
Cadillac 14
Bentley 11
Maserati 11
Geely 8
Acura 5
Iveco 4
Daihatsu 3
Aston Martin 2
Lamborghini 1
Maybach 1
Range Rover 0

via | sfin

Comentarii (8)

  • noname00
    in aceasta lista au fost adunate si masinile cumparate de la dealeri din afara Romaniei? Sunt persoane care isi cumpara masina pe firma de la dealeri din tara de origine a masinii, pentru a nu mai plati TVA-ul, in loc ca acesta sa fie dedus din impozit, asa cum s-ar fi intamplat daca masina era cumparata din Romania.
    5 2
  • @noname00
    ma indoiesc ca se aplica pentru lista aceasta, multe companii sunt coreene sau chinezesti iar din cate stiu cele din CHina nu cred ca au fabrici in alte parti ale lumii, mai sunt si britanici unde daca te duci sa cumperi iti da masina cu volan pe dreapta, deci s-ar aplica pentru prea putine branduri ca sa conteze in lista finala.
    3 0
  • prudentul
    nu mi-e clar
    1)Ati inclus doar autoturismele sau aţi băgat şi vehicule comerciale sau microbuze? Că nu-mi pot explica ce caută aici Iveco.

    2)Care-i treaba cu Lada şi Lada-VAZ?

    3)Importatorul Acura s-a desfinţat în primăvară. Cele 5 maşini sunt de acolo sau de la alţi importatori (neoficiali)?
    4 0
  • :)
    cine o fi cumparat maybach ala, oricum in lista asta sunt in proportie de 80% masini la clasa lux, supersport totusi 16 Ferrari pt ro sunt multe. nu stiu de unde este lista de la importatori sau de la rar ?
    3 0
  • @prudentul
    iveco massif - este un 4x4, mai mare decat ... orice alt 4x4 de pe piata noastra.

    @Sorin
    nu ma refer la masinile chinezesti sau coreene, ma refer in special la masinile din Europa care costa cel putin 50.000 euro, pentru ca la acelea chiar se simte diferenta de TVA. Cu TVA-ul pentru un Maybach cumperi 3 Golf-uri

    Cunosc o persoana care si-a cumparat BMW 335i din Germania, tocmai din acest motiv.
    2 0
  • SMART-OPEN YOUR MIND
    felicitari celor 32 de romani care au cumparat SMART...
    4 2
  • vasily
    observatii!
    CIFRELE ENUMERATE IN TABEL SUNT TOTALUL INMATRICULARILOR NOI (vandute de dealerii interni SI importuri individuale) - de aici toate nedumeririle D-voastra, pe buna dreptate
    1 0
  • Basescu
    incorecte cifrele
    nu cred ca sunt corecte cifrele.....Range Rover 0?....am lucrat la Land Rover si au facut livrari anul acesta........si nu e un brand foarte scump.....la preturi cu Mercedes ML, GL, si BMW X5, X6, X3....si exista si Iveco autoturisme....gama 4x4 concurent la Land Rover Defender.......Iveco Masiff
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru