43% din drumurile din Romania nu sunt asfaltate

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 28.04.2010
Aproape jumatate din lungimea totala a drumurilor publice din Romania este reprezentata de drumuri care nu sunt asfaltate. Doar 29.2% din totalul drumurilor din Romania sunt modernizate, dar 49% dintre acestea au trecut deja de durata de serviciu specificata.

Esential

43 la suta din lungimea totala a drumurilor publice din Romania este reprezentata de drumuri pietruite, sau acoperite cu pamant.

Potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica, 43.2% din drumurile din Romania sunt pietruite sau acoperite doar cu pamant. La finele anului trecut, Romania avea 81.713 kilometri de drumuri publice, din care 29.2% erau modernizati. Numarul de kilometri de autostrada disponbil soferilor romani pe teritoriul tarii are o valoare cu trei cifre – 321, iar aceasta nu va creste deloc in 2010. Desi CNADNR are un buget de 720 milioane de euro pentru autostrazi in 2010, Executivul nu va dispune constructia niciunui metru de autostrada in decursul acestui an, pe motiv ca nu sunt fonduri suficiente nici macar pentur cunstructia unui kilometru de autostrada.

Din totalul drumurilor publice din Romania, doar 20.2% sunt drumuri nationale, ceea ce reprezinta 16.503 kilometri pe care puteti circula cu o viteza maxima admisa de 100 km/h. Circa 42.9% din numarul total de kilometri reprezentati de drumurile publice din Romania apartin drumurilor judetene, iar drumurile comunale reprezinta 36.9 procente din totalul drumurilor publice din Romania.

Restrictiile si conditiile de circulatie de pe categoriile de drumuri mentionate mai sus va sunt deja cunoscute, asa ca nu mai are sens sa le mentionam.

In ceea ce priveste tipul de acoperamant al drumurilor, in structura retelei de drumuri publice s-au inregistrat 23.847 de kilometri de drumuri modernizate, ce reprezinta 29.2% din totalul kilometrilor de drumuri publice din Romania. Dintre acestia, 86.5% reprezinta drumuri modernizate cu imbracaminti asfaltice de tip greu si mijlociu, iar 27.6% reprezinta drumrui cu imbracaminti usoare rutiere. Surprinzator sau nu, circa 35.351 de kilometri de drum public din Romania sunt reprezentati de drumuri pietruite si de pamant, ceea ce reprezinta 43.2% din totalul de kilometri de drum public din tara noastra.

Peste 57% din drumurile publice cu imbracaminti usoare rutiere aflate in folosinta au durata de serviciu depasita, iar 49% din drumurile modernizate se afla in aceeasi situatie. Depasirea duratei de serviciu reprezinta necesitatea unor reparatii capitale pe sectorul de drum in cauza.

Via | Cotidianul

Comentarii (15)

  • Bentley
    Si restul sunt????
    Restul sunt asfaltate? Sau, cum scrie pe unele produse "pate contine urme de..." si drumurile noastre pot contine urme de asfalt...
    30 1
  • ionut
    @alex ... de parca inainte de base erau drumuri mai bune , sa fim seriosi si sa privim "the big picture" gasirea unor tapi ispasitori nu rezovla drumurile dupa cum se vede , de asta nu se intampla nimic bun in Romania pentru ca ne pierdem vremea aratand cu degetul in loc sa facem ceva , vorbesc in general .

    Avem cele mai mari cheltuieli cu intretinere / constructie pe kilometru de drum , mai mari decat in Germania , si tot nu avem drumuri , am auzit de curand pe un canal de stiri extern ca Albania inaugureaza anul asta prima autostrada care traverseaza tara in totalitate , construita tot de Bechtel mai repede si de 10 ori mai ieftin ...

    Deci daca si Albania ne-o ia inainte la capitolul drumuri mai ramane Rep Moldova dupa noi daca este vreo consolare asta ...
    11 0
  • Exemplu
    Exemplu sub umbrela PSD care face , inainte de alegeri in toamna au stricat vreo 20 km din drumul E85 Iasi -Letcani care era perfect si dupa 10 ani ca sa refaca stratul de uzura ca trebuiau tocati niste bani inainte de alegeri repede ,

    In tot orasul Iasi s-a asfaltat in nebunie toamna trecuta , ca dupa o iarna sa fie pline de gropi "noile" strazi refacute ...

    Nu mai fiti naivi si nu va lasati dusi de nas , in politica nu e alb si negru , ala e bun , ala e rau si hot ... toti folosesc aceleasi vechi si infailibile metode de a scoate bani multi repede
    12 0
  • @alex
    Daca ma crezi nu am avut cu cine sa votez , deci nu am votat , nu exista politician care sa ma reprezinte deocamdata si sunt apolitic , pentru mine toti sunt din aceeasi oala .
    7 3
  • @razvanis iti dau perfecta dreptate, nu ai pe cine vota, dar este un mare DAR , in tara este dezastru pt ca nu se ia atitudine, si stam cu mainile in san sa ne conduca niste hoti.Poporul asta trebuie sa recunoastem ca este unul de mamaligari, vezi campanile electorale, pt o punga de zahar si o sticla cu ulei le cumperi votul.
    Ulei si zahar pt 2 zile dai in schimbal a 5 ani in care unii sa guverneze.
    Am ajuns sa avem guvern de unguri....nu mai zic nimic .Suntem pierdti din toate punctele de vedere, ca la noi la nimeni! Criza se accentueaza , nu dispare cum incepe in alte tari.Noroc!
    12 1
  • perfect de acord
    Exact , in problema drumurilor , platesti rovigneta , platesti combustibil cat in germania si plateste si niste jante , cauciucuri si bucse in fiecare an ca deh ...

    Asa stam asa o sa fie treaba si de acum inainte , degeaba ne agitam noi cativa mai cu scoala ca aia prosti care pun botu la un mic si bere sunt prosti da multi si votul lor e egal cu al nostru asa ca .... nu prea este iesire .

    Mi-ar place sa plece mai multi din tzara sa nu mai aiba cine sa plateasca impozite si taxe sa vedem ce o sa mai faca , dar cum asta nu se va intampla , ramane sa o luam fiecare incotro judecam ca e mai bine.
    7 0
  • Ce a construit Ceausescu nesimtitii astia nu sunt in stare nici sa zugraveasca.
    Rusine porcilor, va doresc o calatorie cu avionul in IAD.
    10 2
  • de ce?
    Da ce pe jos daca s-ar duce crezi ca le-ar veni rau ?
    7 0
  • dragute statistici :) dar Bentley are dreptate ... unele drumuri care apar la "asfaltate" sunt de fapt in categoria "pot contine urme de asfalt" :))

    eh, lasa ca ne facem mari si ne mutam in germania ... sau poate aducem un guvern de nemti la noi :)
    3 0
  • %%
    Aveam drumuri asfaltate in Romania...ca majoritatea par a fi dupa razboi..
    6 0
  • ....
    rusine. si ce se face cu bugetul administrat pentru autostrazi? intra in buzunarul lor. sa nu faca ei nici un km de autostrada in 2010. gunoaiele drecu. IMI ESTE RUSINE CA SUNT ROMAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    6 1
  • Pana acum Romania a cheltuit aproximativ 2 miliarde de euro pentru autostrada din Transilvania , rezultatul fiind 42 km. Anul trecut si Ungaria a inaugurat circa 63 km cu un cost de 422 mil de euro .... Si altii trebuie sa vina in Romania sa vada cum trebuie facut ... iei 2 mld , pui deoparte 1,5 mld si gata ! Asta deja e arta , si noi suntem cei mai buni la asta :) !
    6 0
  • Acum inteleg de ce sunt atatea SUV-uri pe strazi si de ce masinile VAG se vand ca painea calda cu pachet de drumuri grele...
    5 0
  • @scuderia
    Nu tie trebuie sa-ti fie rusine ca esti roman , ci lor trebuie sa le fie rusine ca sunt oameni ... noi ce vina avem ca ne-am nascut aici ? vina noastra e ce nu ii aliniem pe toti sa le dam soarta pe care au avut-o si altii , un glont in frunte
    4 0
  • cand vom putea circula civilizat pe drumurile nationale ,mi-am stricat masina mergand si facand slalom printre gropi in moldova ,vaslui -iasi este varza ,iasul este iarasi ca municipiu o nenorocire am locuit aproape 7 ani aici pe timpul lui ceausescu dar parca aveai pe unde merge o mizerie generalizata de infrastructura atata decadere ...chiar nu se poate interveni mai schimbati primarii aia ruginiti odata ,,,
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru