Ajutor suspect: Romania da 57 milioane euro la Ford

De Robert Gherghe
Publicat Miercuri, 10.09.2008
Comisia Europeana a inceput o ancheta amanuntita in acest caz extrem de controversat.

Esential

57 de milioane de euro a platit Ford pentru preluarea uzinei auto din Craiova.
57 de milioane de euro este ajutorul financiar acordat de statul roman uzinei Ford din Craiova.

Comisia Europeana a deschis o ancheta in cazul unui ajutor de 57 de milioane de euro acordat de statul roman uzinei Ford din Craiova. Ajutorul financiar este motivat prin realizarea unui program de formare a angajatilor.

"Comisia are indoieli cu privire la faptul ca ajutorul ar determina asigurarea unei formari suplimentare fata de cea pe care Ford ar organiza-o probabil in absenta ajutorului. Deschiderea unei anchete ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile in cauza. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europeane, citat de Mediafax.

Potrivit comisarului european pentru concurenta, Neelie Kroes, Comisia trebuie sa se asigure ca fondurile publice determina intr-adevar o fromare suplimentara si nu acopera doar costurile operationale ale intreprinderilor mari. Autoritatile romane au notificat Comisia intentia de a subventiona programul de formare cu 57 de milioane euro, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat prevazute in Tratatul CE.

"In acest stadiu, Comisia are indoieli in ceea ce priveste compatibilitatea ajutorului propus cu normele europene privind ajutoarele de formare.

In special, Comisia isi exprima ingrijorarea in privinta faptului ca activitatea normala a uzinei Ford ar putea necesita actiuni de formare care ar fi, prin urmare, asigurate chiar si in absenta ajutorului de stat. Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai in cazul in care acesta prezinta un efect stimulativ veritabil pentru o formare suplimentara. In caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decat acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului fata de concurentii sai, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfasurarii activitatii", se mai arata in comunicat.

Taguri: Ford

Comentarii (4)

  • Lipseste
    Lipseste spaga, lipseste spaga, cred ca si-au dat seama si comisarii europeni.
    0 0
  • dan c.
    oauuuu....
    adica cumpara uzina cu 57milioane si apoi noi statul roman le acordam lor 57milioane de euro ca ei sa isi instreasca personalul????????????
    unde se poate intampla asa ceva???????????
    de ce am mai vandut uzina de la craiova???????
    0 0
  • spaga nu lipseste
    Spaga s-a dat anticipat, pentru tranzactia facuta. Si ghici cine a platit-o. Aia care cumpara masini Ford in urmatorii ani nu. TOTI am platit marsaviile lui Tariceanu. Si mai vrea sa-l votam, pentru ca scoate taxa auto. NICIODATA!!!
    0 0
  • mai-mai
    Nici o masina nu e a d-lui Tariceanu , in afara de cea pe care si-a cumparat-o. Iar representantul Ford si al muuuuuuuuuuultor firme de automobile , este ALTCINEVA !!! Ginditi bine inainte de a face afirmatii.......... Nu ca as dori sa iau apararea cuiva.......fiecare cu pertea lui de vina ! Sau cu meritele lui !
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru