Alcoolmetrul personal

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 12.10.2006
Va intereseaza un aparat care sa porneasca masina doar daca acesta nu detecteaza urme de alcool in respiratie? El exista in Suedia si se numeste Saab AlcoKey.

Desi Suedia este una dintre tarile europene cu cele mai putine accidente, alcoolul la volan reprezinta inca o problema pentru soferii scandinavi. Aceasta in conditiile in care cauza principala a 35% din totalul accidentelor mortale din Suedia este reprezentata de soferii cu o alcoolemie peste limita acceptata. Ei bine, Saab, una dintre marcile nationale suedeze (alaturi de Volvo) pune piciorul in prag si este gata sa experimenteze pe piata proprie introducand, pentru 100 de masini, AlcoKey.

Acesta este un gadget interesant care are rolul de a impiedica soferii aflati sub influenta alcoolului sa conduca propriile masini. Compact si de dimensiunile unui telefon mobil, Saab AlcoKey este dotat cu un orificiu in care soferul trebuie sa sufle inainte sa porneasca masina. Un transmitator radio trimite imediat un semnal catre unitatea electronica a masinii care va comanda pornirea motorului in cazul in care in mostra de respiratie nu s-au detectat urme de alcool. Daca in respiratie s-a detectat alcool, masina nu va porni.

Testele noului sistem se vor desfasura pe perioada a sase luni printre 100 de soferi de taxi si persoane din conducerea Saab.

Este ultimul pas al unui program de dezvoltare care dureaza in total doi ani si care s-a concentrat pana acum in principal pe miniaturizarea gadgetului si pe maximizarea logevitatii bateriei. Aceasta ajunge acum la 12 luni in conditiile in care aparatul este utilizat de cinci ori pe zi.

Saab AlcoKey este deja comandat de foarte multi operatori de flote auto sau chiar de conducatorii auto individuali. Poate fi oferit ca element optional pentru modelele Saab 9-5 sau 9-3.

Comentarii (5)

  • :)
    Vreti un oras mai curat? si un trafic mai lejer ? Obligati soferul sa foloseasca acest gadget :))
    0 0
  • claudiu
    aha
    e super tare, si ma bucur ca au facut-o cei de la saab!
    0 0
  • AlcoKey
    Sa fim seriosi, asa ceva in Romania nu va intra cu usurinta. In tara in care multi soferi privesc in oglinda doar cand se barbieresc sau beau un paharel pentru ca " ce poa' sa mi se intample? " aparatul acesta, desi o necesitate , daca nu va fi impus, nu va fi folosit de cei mai multi dintre soferii patriei. "Tata, tare-i bun molanul
    Mama, ia-mi din maini volanul..."
    0 0
  • SERGIU27
    ALCOOL KEY
    Si daca ai pune pe cineva care nu a baut sa sufle...
    0 0
  • Bogdan
    Alcoolmetrul personal
    Stiti care-i toata treaba? La noi, daca ar deveni obligatorii "gadget-urile" astea, se gaseste un romanas istet care sa le ocoleasca !Asa ca ...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru