Alcoolmetrul, standard in fiecare masina in 2013?

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 14.04.2008
Constructorii auto de talie mondiala dezvolta sistemul care nu te lasa sa pornesti masina daca senzorii sai simt ca ai baut.

Esential

2013 este anul in care sistemul americanilor va fi prezentat oficial.

Politistii din toata lumea ar putea avea un aliat de nadejde in doar cativa ani de acum incolo. Este vorba de un sistem dezvoltat de autoritatea nationala a traficului si sigurantei din Statele Unite si finantat in mare parte chiar de catre marii producatori auto mondiali, prin care masina nu va porni daca va simti ca soferul a consumat bauturi alcoolice. Programul urmeaza sa se deruleze pe perioada a cinci ani, urmand ca rezultatul sa fie un dispozitiv care va hotari, in functie de starea soferului, daca masina porneste sau nu.

"Este o mare provocare, e o noua limita peste care se va trece in tehnologia sigurantei", sustine Sue Ferguson, presedintele comitetului care supravegheaza programul. Denumirea oficiala a proiectului este DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), initiatorii sai dezvoltand recent chiar si un site web dedicat (se poate accesa AICI ).

Ultimii producatori de talie mondiala care au incercat sa dezvolte dispozitive de acest tip au fost Volvo, cu al lor AlcoGuard (foto), si Nissan, a caror conceptie se apropie cel mai mult de ceea ce va rezulta in urma programului DADSS.

Daca in cazul gadgetului Volvo vorbim de un sistem in care soferul trebuie sa sufle intocmai ca in alcoolmetrul politiei, pachetul dezvoltat de Nissan ia in calcul implicit transpiratia din palma prin senzori localizati in manerul schimbatorului de viteze.

Conform estimarilor dezvoltatorilor, un astfel de sistem de siguranta va salva 9000 de vieti anual doar in Statele Unite. Prototipul sistemului va fi prezentat in 2013, scopul principal al echipei de dezvoltare fiind de a "incerca impunerea sistemului pe toate masinile care se vor produce in viitor".

via | Automotive News 

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru