Americanii despre taxiurile romanesti: "Galbenul e cancerigen"

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 05.06.2009
"Romanii se expun otravirii cu cadmiul din vopsea doar de dragul de a avea taxiuri de culoare galbena", scrie Jalopnik astazi. Americanii uita insa de faptul ca taxiurile sunt, in majoritate, colantate cu folie.

Unul dintre cele mai vizitate bloguri auto din Statele Unite, Jalopnik, scrie astazi, sub semnatura lui Peter Orosz, un material despre taxiurile romanesti. Materialul intitulat "Romanians are just like New Yorkers" are ca subiect principal nuanta galbena cu care sunt acoperite taxiurile din Romania, aceasta fiind extrem de asemanatoare cu cea a "Yellow Cab-urilor" din New York.

Nimic neobisnuit pana aici. Totusi, subiectul nu putea avea valoare de informatie decat combinat cu o informatie pe care autorul american nu o verifica: vopseaua galbena care acopera taxiurile romanesti este, spune Petere Orosz, prelucrata si realizata prin utilizarea unei substante chimice periculoase pentru organismul uman: cadmiul.

"Romanii se expun otravirii cu cadmiul din vopsea doar de dragul de a avea taxiuri de culoare galbena. Unul dintre primele lucruri pe care le observi dupa ce treci granita dintre Ungaria si Romania este reprezentat de explozia culorii galbene. Pe alocuri e vorba de faptul ca drapelul national al Romaniei contine aceasta nuanta, insa la aceasta contribuie semnificativ sulfida de cadmiu: pigmentul vopselei galbene utilizate de fiecare taxi din tara", noteaza colaboratorul Jalopnik.

Cadmiul este considerat o substanta extrem de toxica chiar si in concentratie redusa, acumulandu-se la nivelul organismului.

Expunerea la vapori de cadmiu poate genera simptome tipice unei gripe, precum frisoane, febra si dureri musculare, insa acestea dispar in maxim o saptamana daca susbstanta nu apuca sa afecteze aparatul respirator. Totusi, inhalarea prafului de cadmiu duce la probleme ireversibile la nivelul plamanilor si rinichilor, acestea fiind uneori fatale. In plus, compusii care contin cadmiu sunt cancerigeni.

Marea problema a articolului publicat de Jalopnik este reprezentata de faptul ca taxiurile romanesti nu mai utilizeaza de mult timp vopseaua galbena, acestea fiind acoperite cu o folie de aceeasi nuanta, procesul de colantare luand de ceva vreme locul vopselei clasice. Asadar, riscul nu exista. Sau, mai degraba, nu MAI exista. Asta pentru ca, in trecut, taxiurile romanesti erau "zugravite", intr-adevar, cu vopsea. Peter Orosz leaga informatia, de altfel, de una dintre ultimele sale vizite in Romania, care a avut loc in 2005.

"Nu am mai fost in Bucuresti din 2005, iar acest lucru se poate sa se fi schimbat de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana in 2007, insa atunci am intrebat un reprezentant Dacia care mi-a raspuns ca nuanta galbena-cadmiu este inca legala in Romania", isi aminteste Orosz.

via | Jalopnik

Comentarii (25)

  • cancer made by reno
    loganul e cancerigen, nu culoarea lui.
    21 22
  • multe taxi-uri sunt colantate, daunatoare fiind doar "mirosurile" specifice
    16 1
  • StandDuPp
    lol
    Da gunoiu' din casele americanilor cum e?Eu cred ca e mai cancerigen si decat galbenul nostru si decat loganul nostru.
    30 2
  • andrei
    ce sa mai zic... tipic american... un jurnalist mult subcalificat scrie niste propaganda pentru a atrage vizitatori pe blogul lui...
    Am avut ocazia sa vizitez America si pot sa zic ca 99% din ei nu au nici un folos pentru creier.
    38 3
  • cine stie stie
    au dreptate americanii nu degeaba sunt cei mai tari.
    0 45
  • culoare colantului
    Am si eu o intrebare pt redactorul articolului: Va-ti interesat ce contine culoarea din autocolante? sau doar ati dati cu presupus ca daca nu e tabla = nu e cadmiu... eu unul nu stiu daca contine sau nu (cu toate ca dece nu ar contine ca daca e eftin merge si oricum pigmentul contine cadmiu si nu baza) dar ar fi bine de argumentat inainte sa daiti drumul la replica
    5 10
  • galbe
    da in america ce culoare au taxiurile? Sa nu imi spuneti ca sunt roz! Niste tembeli daca rad de noi... asa e in toata lumea. Cred ca 1kg de cadmiu e mai putin poluant decat un pranz american... tara de obezi.
    23 2
  • beeaaahhh
    Doamne cum arata clocitoarea aia cu eleron...zici ca e gandita si dezvoltata in tara 'bananiera".
    Cat despre americani mai bine ar sta la ei in tara ca la cat de prostii sunt mai omoara pe careva aici!!
    16 7
  • reclama
    Cati leuti ati luat de la firma Pelicanu ????
    3 22
  • prost batut de soarta
    asta crede ca in romanica lumea linge taxiuri ca la ei??????
    13 2
  • taxiuri
    galbene sunt in america numai in cateva orase ,nu sunt peste tot iar ,,edilii '' nostri au confundat firma americana YELOW CAB ca fiind majoritara in america daca tot au vazut prin filme mereu taxiuri galbene

    .........firma asta ,,YELOW CAB'' functioneaza in NEW YORK.........nu stiu daca si in alte orase
    5 3
  • nu este vb-a doar de cadmiu
    fratilor uitativa oleaca la numele jurnalistului "american" care numai a american nu suna. Jurnalistul scos in avidentza acel amanunt doar din cauza faptului ca este ungur. Si cunoasteti istoria doar. Un jurnalist cu cap unainte de a manca un rahat il miroase. Si in baza la miros decida daca merita sa fie mancat sau nu merita. Acesta a trecut peste faza mirosului, l-a mancat direct si pana la urma si.a dar seama ca a facuto degeaba. Nu pot spune ca acel jurnalist este prost doar ca este un copil imatur si prost. salutare..
    9 4
  • Bogdan
    Prost
    Orosz ii din america si asta ii ocupa tot timpul...ce zice un cetatean al coloniei americane la adresa romaniei ii egal cu zero, nu are nici ce-a mai mica relevanta!!!!
    8 0
  • alecstm
    @ed
    Nu stiu daca e maghiar sau nu, dar in lb. maghiara orosz inseamna rus. Asa ca.... poate e american, maghiar, rus sau de o alta natie. Ceea ce conteaza e ca o fost la noi si nu i-a placut. O sfatuiesc pe tanti Udrea sa promoveze romanica si la US OPEN.
    3 1
  • minunat!
    Inca un articol extrem de interesant, dupa cel cu masina chinezilor care se asemana cu Logan-ul...Totusi, de unde le scoateti???
    0 1
  • adrian
    ha ha
    oricum numia placut niciodata culoarea aleasa la taxiuri galbena
    e foarte urata de cocalari.
    daca erau alebe erau mult mai frumoase sau negre
    2 0
  • 10nu7z
    @ adrian
    Taxiurile sunt vopsite(colantate) k sa iti sara in ochii adik sa le poti vedea cand cauti unul ....
    1 1
  • 10nu7z
    @adrian
    >>>>vopsite galben
    1 2
  • Bubblegum
    Cand da taxiul cu spatele iti da banii inapoi ?
    La mine in oras taxiurile's albe , si tot asa jumate's cu autocolant aplicat. E si asta o amprenta vizuala care-ti ramane vizitand locuri, in Londra's vechile taxiuri negre , in Mexic celebrele buburuze VW verzi , sa nu mai zic ca in Germania's printre cele mai tari ...
    3 0
  • Comment
    Citeam periodic Jalopnik dar acum m-am inregistrat si am postat si coment. For mother ... aaa ... Romania ... right.
    3 2
  • bogdan
    musai galben...
    la madrid taxiurile-s albe... ca sa sara in ochi... nu-i musai sa fie galbene...
    1 1
  • george
    maghiar
    De fapt "Peter Orosz" e nume maghiara, deci totusi tipul nu-i asa de departe cum credem noi..
    1 0
  • galben
    oricum la noi is permise mai multe noante de galben, kiar si auriu, da oricum marea majoritate is infoliate asa k na...
    si mai is si orase in care is albe
    0 0
  • rosu
    Culmea este ca si Logan-ul de pe poza e foliata.Pragul rosu..sau numai mie pare?
    1 0
  • lorem-lipsum
    plictiseala mare
    Un idiot cu un articol demn de OTV. Dar vad ca va aprins. Felicitari. Nici macar unul nu a comentat din amintirile de chimie din liceu ca utilizarea unui element chimic toxic intr-un proces tehnologic nu inseamna ca va avea un rezultat toxic?
    Voi chiar credeti ca toti oamenii care poarta camasi galbene mor de cancer?

    si voi discutati de folie? De relatiile romano-ungare... Uhh...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru