Amidonul va alimenta automobilele

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 31.05.2007
Cercetatorii americani au descoperit ca un amestec de 13 enzime, apa si amidon poate alimenta vehiculele.

Tot mai multi cercetatori incearca sa gaseasca combustibili alternativi pentru a putea respecta normele stricte de poluare. Cea mai noua inventie apartine unor cercetatori universitari din SUA care au reusit sa obtina un amestec care elimina hidrogen, bazat pe 13 enzime si arome rezultate dintr-un amestec de amidon si apa.

Un astfel de amestec de 2.70 kilograme este echivalent cu 3.78 litri de benzina. Mixtura ar putea fi folosita ca viitor combustibil pentru masinile care functioneaza pe baza celulelor de hidrogen. Procesul chimic produce suficient hiodrogen asa ca rezervorul unui asemenea automobil ar fi trebuit sa transporte 27 de kilograme de amidon solid, 45 de litri de apa si amestecul de enzime pentru a putea atinge o autonomie de 482 de kilometri.

Procesul are insa si dezavantaje pentru ca produce dioxid de carbon si are nevoie de o temperatura de 30 de grade celsius. Tehnologia va fi mai intai testata pe telefoanele mobile si apoi pe vehicule. Pentru cei care nu stiu, amidonul este o componenta principala a cartofului, a painii sau a pastelor.

Comentarii (3)

  • folmadman
    ce e ala cartos?
    0 0
  • AndreiRN
    Cartofi
    Cartofi sunt din belsug si se produc ieftin la tonaj asa ca poate are succes. Daca nu la masini atunci la centrale electrice.
    0 0
  • prudenrul
    inlocuitori
    Ce ma mira pe mine este ca nimeni pe lumea asta, nici un progres in chimie nu a reusit sa creeze un produs sintetic care sa inlocuiasca benzina din hidrocarburile naturale. Chiar este o imposibilitate crearea benzinei sintetice? Chiar trebuie sa testam uleiuri de rapita si motoare cu cartofi in ele?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru