Aparent imposibil, dar adevărat: GM şi Ford au discutat despre o posibilă fuziune în 2008

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 03.10.2011
Începutul crizei financiare din 2008 a dus la discuţii aparent imposibile. Oficialii GM şi Ford s-au întâlnit să vorbească despre o eventuală fuziune între cei doi mari constructori americani. Ford a refuzat oferta, iar GM s-a dus spre faliment.

General Motors şi Ford au fost aproape de o mutare care ar fi şocat industria auto. În 2008, cu un an înainte ca GM să intre în procedură de faliment sub protecţia unui tribunal american, şefii celor două mari corporaţii au discutat posibilitatea de a fuziona într-o singură companie, lăsând la o parte rivalitatea de decenii dintre cele două puteri auto americane. Informaţia a fost dezvăluită de Bill Vlasic, directorul biroului din Detroit al publicaţiei New York Times, în cartea "Once Upon a Car: The Fall and Resurrection of America's Big Three Automakers - GM, Ford and Chrysler". Aceasta va apărea mâine în librăriile americane şi promite să dezvăluie multe poveşti necunoscute din sânul celor trei producători.

"În vara anului 2008, cu aproape un an înainte ca GM să ceară intrarea în faliment, directorii companiei erau disperaţi. Rick Wagoner, preşedintele de pe atunci al celor de la GM, a propus în secret o fuziune cu Ford. În tot acest timp, Bill Ford îl curta pe viitorul preşedinte Barack Obama într-o încercare de a-şi asigura viitorul companiei", spun cei de la New York Times.

Wagoner a început discuţiile.

Ford şi GM ar trebui să fuzioneze, a spus acesta. Sinergiile ar fi fenomenale. Economiile ar fi enorme. Posibilităţile - nenumărate. Bill Ford era şocat. GM vorbea serios. A întrebat cine ar conduce această nouă companie. Oricât de mici ar fi fost acţiunile Ford, valoarea de piaţă a companiei era mai mare decât cea a celor de la GM, notează jurnaliştii americani. Acest moment a fost primul dintre cele care au anunţat neînţelegerile din timpul discuţiilor. Wagoner a avut pretenţii prea mari, anunţând că vânzările GM superioare trebuie să-i garanteze conducerea companiei.

Conform informaţiilor publicate în cartea lui Bill Vlasic, oficialii Ford au privit cu circumspecţie abordarea celor de la GM, Bill Ford şi Alan Mulally hotărând la finalul discuţiilor că o astfel de alegere este una neinspirată. "Wagoner şi Henderson (n.r. ambii GM) au anunţat că GM rămânea fără bani lichizi şi avea probleme în a împrumuta bani. (...) Deci despre asta era vorba.

GM se apropie de faliment, a realizat Bill Ford. Ford avea 30 de miliarde de dolari în bănci, iar GM şi-ar fi dorit asta. Nu era vorba de Ford, ci de salvarea GM."

Ford n-a avut nevoie să audă mai multe. "Nu, mulţumim. Aceste lucruri n-ar funcţiona cum trebuie", a încheiat Bill Ford discuţiile.

via | NYTimes

Comentarii (4)

  • ar fi fost interesant
    alianta intre soarece si pisica,leu si hiena
    4 1
  • Vasile
    termenul corect este insolventa. falimentul intervine abia in ultima instanta cand reorganizarea societatii comerciale nu a fost posibila.
    4 0
  • de ce nu?
    Ford Matiz,Opel Mustang
    0 0
  • ...
    eu cred ca o colaborare intre cele 2 firme exista atata timp cat unele din modele se aseamana foarte mult!ex meriva si c max...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru