Aspid, supercarul britanic de 400 de cai

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 27.06.2008
Atunci cand combini 400 de cai putere cu o masa totala de 700 de kilograme rezulta un adevarat supercar: Aspid.

Esential

95.000 de euro este pretul de pornire al noului Aspid.
400 de cai putere dezvolta cea mai potenta versiune a modelului Aspid.
5.9 secunde ii sunt necesare lui Aspid sa atinga 160 de km/h.
700 de kilograme este masa totala a sportivei britanice.

Salonul Auto de la Londra va marca debutul unui nou supercar britanic, dezvoltat de compania IFR Automotive, fondata de inginerul auto Ignacio Fernandez Rodriguez, fost angajat la Prodrive si al echipei mondiale de raliuri Mitsubishi.

Viitoarea sportiva se va numi Aspid, dupa denumirea spaniola a sarpelui care a ucis-o pe regina egipteana Cleopatra.

Sub capota se afla ascuns un motor de 2.0 litri care va fi disponibil in doua versiuni: una aspirata natural care dezvolta 270 de cai putere si una supraalimentata de 400 de cai putere. In ambele cazuri puterea este transmisa puntii spate prin intermediul unei cutii manuale cu sase trepte si diferential autoblocant.

Resursele de putere sunt asociate cu o structura usoara din aluminiu si carbon care reuseste sa ofere Aspid-ului o masa de doar 700 de kilograme. Raportul de 570 de cai putere pe tona imprima sportivei britanice performante demne de un adevarat supercar: o acceleratie de la 0 la 100 de km/h in 2.8 secunde, de la 0 la 160 de km/h in 5.9 secunde si o viteza maxima, limitata electronic, de 250 km/h.

Toate aceste performante sunt tinute in frau de un sistem de franare care, potrivit declaratiilor celor de la IFR Automotive, poate opri masina de la 160 de km/h in doar 3 secunde. In viraje, Aspid poate genera o forta centrifuga de 1.6g la accelerare.

Desi pare greu de crezut, IFR a declarat ca viitorul Aspid va indeplini toate normele de siguranta FIA si a celorlalte organisme europene.

Toate aceste detalii au insa si un pret, destul de piperat: 95.000 de euro pentru versiunea de baza, varful de gama urmand sa coste aproape dublu. Primele exemplare vor fi oferite pentru drive-test spre sfarsitul acestui an.

via | CarScoop

Comentarii (2)

  • putere litrica asa mare?
    La 2000cmc toti stim ca s2000 varianta pt piata interna japoneza este cea mai tare cu 250 de cai, acum sa vina un constructor englez sa bata aceste cifre mi se pare ciudat, ma refer la varianta aspirata, pt ca la turbo daca nu te incanta termenul fiabilitate si mergi cu presiuni astronomice de boost merge sa scoti chiar si 420 de cai din 2000cmc.
    0 0
  • ridici in slavi prea mult s2000, se poate obtine putere mare daca vrei sa bagi tehnologie intr-un motor, honda a facut-o, dar si pretul e pe masura asa ca...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru