Cehii dezvolta pneurile care se umfla singure

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 02.04.2008
O companie din Cehia dezvolta pneurile care isi mentin presiunea constanta in interior datorita unui sistem ingenios.

Unul dintre marile vise ale fiecarui sofer este acela de a putea sa uite, pe cat posibil, de problemele aparent marunte legate de masina sa insa care necesita foarte multa atentie pentru ca efectele negative ar fi cuantificate doar la nivel macro. Printre acestea se numara mentinerea nivelului uleiului de motor, improspatarea lichidului de parbriz, sau spalarea frecventa a masinii (nu stii cand esti oprit si esti intrebat care e culoarea reala a masinii tale, mai ales in Romania). O alta grija a soferilor este (sau cel putin ar trebui sa fie) presiunea pneurilor, dar acest lucru incepe sa devina o simpla amintire in conditiile in care din ce in ce mai multe masini de generatie noua dispun de un senzor care indica in mod constant nivelul presiunii. Ei bine, o companie din Cehia merge si mai departe, inventand pneurile care isi mentin constanta presiunea prin intermediul unui sistem care impinge aer in interior la fiecare rotire a pneului in caz ca acest lucru este necesar.

Pachetul cehilor de la Coda Development se numeste simplu Self Inflating Tyre (SIT) si se bazeaza pe o pompa miniaturala formata dintr-un tub din cauciuc care introduce aer in pneu in timpul rularii. Normal, pentru a evita neplacerile, compania a gandit si o valva speciala care elimina constant surprlusul de aer pentru ca presiunea sa ramana la nivelul perfect.

Bineinteles, sistemul in sine nu este o noutate, fiind prezent pe vehiculele comerciale. Diferenta este insa facuta de faptul ca tehnologia aplicata de cehi, mult mai abordabila din punctul de vedere al pretului (camioanele utilizeaza un pachet cu pompe si compresoare de aer care costa, teoretic, cu mult mai mult decat solutia Coda Development). Nu se cunosc inca alte detalii sau preturile de lista ale sistemului SIT.

via | AutoExpress

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru