Computerele de bord pot fi sparte şi prin intermediul unei reţele wireless

De Cornel Șocariciu
Publicat Duminica, 15.08.2010
Un grup de studenţi din cadrul Universităţii din Carolina de Sud au demonstrat că un computer de bord poarte fi spart şi prin intermediul unei reţele wireless.

Știați sau nu, computerul de bord al maşinii poate fi spart şi, mai mult decât atât, el poate fi accesat şi prin intermediul unei reţele wireless în timp ce automobilul se află în mişcare. Un grup de studenţi şi oameni de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Sud au demonstrat acest lucru.

Accesul la computerul de bord se poate face prin intermediul sistemului de monitorizare a presiunii din pneuri. Sistemul este foarte vulnerabil deoarece acesta nu verifică sursa semnalelor pe care le recepţionează. Studiul a demonstrat că un hacker se poate conecta la computerul de bord al maşinii chiar şi prin intermediul unei reţele wireless, în timp ce maşina rulează. Distanţa maximă dintre cele doua automobile poate fi de maxim 40 de metri, ceea ce înseamnă că hacker-ul se poate afla în maşina care rulează în spatele dumneavoastră.

În timpul testelor, cercetătorii au reuşit să se conecteze la computerul de bord al unei maşini şi au putut să pornească sistemul de avertizare al presiunii din pneuri.

De asemenea, un hacker poate să oprească maşina sau chiar să o întoarcă doar prin accesarea computerului de bord.

Via | Zercustoms

Comentarii (5)

  • bine.. hakeru' lu peste prajit tre sa aiba in vizor o masina comandata 100% electronic pentru a face toate astea.... si asta nu este valabil nici la OZNurile astea din clasa Premium :)
    10 11
  • @unckle
    adica vrei sa zici ca masinile din clasa premium nu au ECU, senzori pentru presiunea in roti sau controlul wireless al acceleratiei (spre exemplu)? crezi ca "hakeru' lu peste prajit" nu poate provoca pagube chiar daca nu poate sa intoarca masina?
    6 1
  • Orice este securizat de către cineva poate fi spart de altcineva. Asta este prima regula din Computer Security.
    7 0
  • roadrunner -- evident ca poate sa strice lucruri p'acolo . . . nasoala soarta daca esti in vizorul unuia care vrea sa-ti faca rau ;)

    Max -- orice treaba securizata poate fi sparta de altcineva, DAR nu orice treaba securizata poate fi sparta in timp util ... cum ar fi durata de viata a unui om ;)
    1 2
  • Pentru amatori...
    Deci cam greu sa faci toate porcariile alea mentionate. Pentru necunoscatori, ECU niciodata nu este acelasi COMPUTER DE BORD. ECU e independent de CB, CB se foloseste de anumite date de la ecu, dar nu poate scrie in memoria acestuia. Ar fi riscul prea mare sa dai peste cap motorul
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru