Criza la sauditi: recorduri la vanzarile auto de lux

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 13.11.2008
Arabia Saudita ramane un rai pentru producatorii de masini scumpe, bogatii nefiind loviti de criza financiara globala.

Chiar daca recesiunea economica mondiala afecteaza majoritatea statelor de pe Glob, exista unele exceptii care nu tin cont de regulile actuale ale economiei. Printre acestea se afla si Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, tara a carei economie se afla la un nivel extrem de ridicat datorita ultimilor ani. Producatorii auto gasesc in Arabia Saudita un adevarat rai in aceasta perioada de criza, averile stranse de sauditi reusind sa ii mentina pe acestia la un nivel de cumparare superior celorlalte state.

"Piata vehiculelor de lux din Arabia Saudita este cea mai mare din regiunea Golfului, iar BMW Group se concentreaza pe potentialul acesteia. Criza globala va avea, in mod clar, un impact important asupra tuturor pietelor din lume, insa Orientul Mijlociu va ramane, probabil, cea mai stabila dintre acestea", sustine Reiner Braun, unul dintre importatorii BMW in statul asiatic.

Desi ar putea parea ciudat, scaderea pretului petrolului, care a ajuns de la 130 la 50 de dolari pe baril in doar doua luni, nu are niciun efect asupra averilor cumparatorilor auto din Arabia Saudita.

"Majoritatea clientilor din regiune nu sunt afectati de aceste trenduri. Cred ca piata se va stabiliza in urmatoarele cateva luni, iar segmentul sportivelor de lux nu va avea de suferit din niciun punct de vedere", crede Christian von Koenigsegg, seful companiei suedeze cu acelasi nume.

Mai mult, conform organizatorilor celui mai mare targ auto din Jeddah, nivelul economic al saudutilor instariti nu se va schimba nici daca dolarul va atinge un pret de 40 de dolari pe baril.

Evident, viata nu este roz pentru toate categoriile sociale din Arabia Saudita, patura saraca fiind supusa unei inflatii care a ajuns la o limita critica in ultimul an, atingand recorduri neintalnite in ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, patura instarita reuseste sa atinga recorduri in ceea ce priveste vanzarile auto din zona: daca principalul importator Maserati din Arabia Saudita a vandut in acest an 118 masini, in 2009 acesta va inregistra un nou record, depasind vanzarile din 2008.

via | Reuters

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru