Designerul Jaguar: "Nu vom face SUV-uri. Land Rover se pricepe mai bine la asta"

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 21.03.2012
Jaguar promite să nu cadă în ispita unui SUV de lux, aşa cum au făcut toţi marii constructori. O confirmă chiar Ian Callum, designerul şef al britanicilor.

Deşi toţi marii constructori de lux au decis să se lase purtaţi de valul mercantilist al producţiei de SUV-uri, tot mai cerute de publicul european, Jaguar nu vrea să se alinieze curentului. O spune chiar Ian Callum, designerul şef Jaguar, în încercarea de a risipi zvonurile potrivit cărora în laboratoarele britanicilor se dezvoltă un SUV.

"Pot să vă spun categoric că un SUV iese din discuţie. Avem un frate care se ocupă de asta, Land Rover, şi face de departe cele mai bune SUV-uri di lume. Există însă, într-adevăr, şi nişte zone gri asupra cărora ne vom îndrepta atenţia", a declarat Callum.

Declaraţia cu final deschis a dus imediat la interpretări, mulţi pregătindu-se să anunţe un XF cu gardă la sol ceva mai înaltă, sistem de tracţiune integrală şi panouri de protecţie, gata să se bată cu Audi A6 Allroad.

Callum s-a rezumat însă doar la a dezvălui faptul că oficialii Jaguar iau în calcul şi debutul pe alte segmente şi că o decizie finală nu a fost luată.

via l wcf

Comentarii (16)

  • corect!
    un om care e constient si realist! nu se intinde mai mult decat il tine plapuma si lasa cezarului ce al cezarului nu se arunca doar ca asa e trendul ca altii..tot respectul!
    25 20
  • un oarecare
    Cele mai bune suv-uri din lume?mor de ras:)))) ultimul loc in lume la fiabilitate daca nu stiati!mi-ar fi teama sa merg si 100 km cu orice poarta numele Land Rover!
    40 22
  • @un oarecare
    bine sa zicem ca ai dreptate,dar care sunt cele mai fiabile suv-uri in opinia ta?
    19 15
  • Ma bag si eu ca musca in lapte (oricum, contrafacut)
    Il urmaresc de mult pe @edi80. Seamana la stil cu @slv83. Insa niciodata acestia doi n-au baiguit tampenii. Edi este un tip concis, obiectiv si transant. Exact opusul meu, dar, totusi, are dreptate si in cazul acesta: in materie de masini de teren, Land Rover poate avea adversari comparabili, dar niciodata mai puternici si mai abili! Cat timp nu se poate lauda nici un alt constructor cu performanta traversarii salutare a celui mai dificil spatiu din lume (jungla amazoniana), n-are rost sa ne gandim la concurenta englezilor. Eu, din intamplare, am in familie un monstru mecanic (VW T3 Caravelle Syncro) care poate provoca orice Land Rover, oricand, la o incursiune cu garda jos (in contextul nostru: sus!) prin rape montane, dar, daca incerci bijuteria germana si prin unele paduri de-ale noastre incalcite si denivelate ca dracu', ntz! nu tine...Sunt uimit de istetimea manageriala a lui Tata (in directia JLR) si a lui Geely (in privinta lui Volvo), insa fata de alti producatori indieni si chinezi nu pot fi la fel de ingaduitor...
    12 20
  • @SaabTraumatic
    uuuh "monstru".... VW T3 Caravelle Syncro... si zici ca ai habar ce inseamna offroad adevarat? cu ce? cu volkswagenul tau?
    19 6
  • puimarin
    Nu sunt masini fiabile dar regele in munţi este Land Rover Definder 110 şi 90 . Nu are concurent pe măsură ăn mocirlă , pe munte , in pădure pe drum de tractor .
    8 8
  • Grazie, ragazzi!
    Mama, ce scor minunat am: 0-5...Parca as fi Steaua pe vremea cand juca cu Montpellier, PSG sau Maccabi Haifa. Trageti in Paraipan cat va tin bojocii, baieti, I like this sport!
    8 10
  • Oho , land rover are destui concurenti, care mai de care mai capabili: jeep wrangler, nissan patrol 2011, landcruiser v8 si prado etc

    Scoateti-va ochelarii de cal.
    20 5
  • @4x4s Scălâmbatic
    Dacă nu te uiţi unde trebuie...Din profilul meu, dacă l-ai fi parcurs, ai fi aflat că am avut pe mână şi un Pajero, dar, mă rog, ce-ţi pasă ţie, nu? Tu înţelegi doar că "SaabTraumatic" (pe urmă, cum mă vei mai ştampila: SaabParanoic?...well, thank’s!) trebuie sistematic discreditat şi maimuţărit (dacă ar fi posibil, şi terciuit, de ce nu?) pentru delictul "inadmisibil" de a nu se impăca defel cu actualele "tendinţi", atât în materie de maşini, cât şi dpdv ideativ...Apropo, ia vezi de unde provin afirmaţiile următoare: "Se știe că civilizația modernă, crescând laicizată, suportă din ce în ce mai greu manifestările tradiționale. Iar tineretul nu face excepție de la acest trend general al vremurilor”...Să fie oare acest (ter)(stereo)tip de societate unul şi acelaşi lucru cu Marea Târfă din Apocalipsă?...Dacă da, atunci...Mes hommages, Madame!
    4 7
  • @SaabCuantic
    Ma dezamagesti. Aveam o parere mai buna despre tine si despre pertinenta comentariilor tale, insa din clipa in care ti-ai expus admiratia pentru Edi80, ai luat-o pe ulei.
    Ceva mai On topic: aici e vorba de SUV-uri, asa ca nu are legatura traversarea padurii amazoniene cu un Defender.
    6 1
  • un oarecare
    edi80
    edi80, edi nu o spun din auzite, sunt pasionat, am avut si am condus o multime de masini.Nenumarati prieteni de a mei au avut land rover si la toti li s-a spart:cutia, pernele, probleme la motor, etc, chestii f grave, adik sa ti se sparga cutia de viteze pe linia ferata nu cred ca e f placut, nu?cele mai fiabile sunt toyota, bmw, kia!
    6 3
  • @Hadouken
    Este strict părerea ta, dar eu nu cred că te-am etichetat în vreun fel anume...Ah, desigur, tunurile pe Cuantic, indiferent ce scrie! Pur şi simplu îmi place stilul lui edi80 şi gata! Chiar şi dacă m-ar înjura, tot n-aş abdica de la impresia mea de fond. Dar, mă rog, ce nu-ţi place la el? Hm, credeam că numai eu mă duşmănesc cu alţii pe acest site, dar, în paralel, sunt multe alte mâncătorii, e-he! N-am condus încă un Land Rover, ci mă rezum la referinţele mediatice, iar cum la pomul lăudat nu trebuie să te duci cu sacul, nu voi abunda în elogii faţă de Rover-ul ţărănesc (traducere mot-a-mot), stai liniştit. Însă te rog frumos să-ţi retragi remarca deplasată cu "uleiul"; uzează de un ton necivilizat la adresa mea doar când mă vei vedea pe mine tratându-te asemenea.
    2 3
  • @SaabCuantic
    Cred ca esti destul de matur si intelept ca sa nu dai curs ineptiilor toturor pustilor de aici care lucreaza la mic.ro are o facultate la spiru haret e pasionat de counter strike si se viseaza cu bmw si tot felul de rachete! asta a fost un mic exemplu care l-am descoperit de curand si am ramas putin uimit ca se lua in gura cu mine si se dadea mare cunoscator si el defapt e un arici care sta tot la parintii si e vanzator .. asta nu ar fi o problema dar accepta-ti conditia si nu veni la mine cu ineptii de copil frustrat ..intelegi? asa ca nu meriti sa iti consumi neuronii sau sa le dai macar o replica la astfel de cunoscatori care au in cap numai o anumita marca si atat! nu vad mai mult de atat!cum a spus si ala mai sus ca i s-a spart cutia...numai..ineptii de arici! toata stima saab..
    2 4
  • @edi80
    Din pacate, ma indoiesc ca se mai poate intreprinde ceva concret pentru a salva intreaga lume auto de la pieire ideologica...Ne-am trezit pur si simplu in nucleul tulbure al unui iures bezmetic de aliante, paraaliante si tot felul de imbarligaturi care iti inlemnesc mintea in loc si care par sa se inteteasca de acum incolo, de vom ajunge intr-un tarziu la "masini unice", ca in scenariul fantastic din "Total Recall", la care forma de ansamblu, performantele tehnico-operationale si tinuta personalizata nu vor mai conta nici cat o ceapa degerata, fiind atribute definitorii si distinctive care vor pali cu totul in fata comandamentelor economice "imperative", impuse cu forcepsul (inclusiv sau mai ales prin intermediul "sticlei") de catre Laboratorul Ocult de conducere politico-religioasa si de impanzire normativo-coercitiva a mapamondului (pai de aceea se infiinteaza "clasa zero" in scoli: pentru ca oamenii sa poate fi indoctrinati, familiarizati si automatizati in acest sens inca din fragezimea copilariei, constituindu-se astfel un obiectiv politic prioritar, care, datorita varstei necoapte la care se aplica, devine realizabil in mod garantat, fara fisuri si fara abateri - a se citi diluarea sau chiar radierea spiritului critic al "cobailor"!).
    In particular, observ ca se incumeta insisi marii concurenti sa se "infrateasca" intre dansii in numele sacrosanct al lui Zeus Profitus, de pilda Tata cu Chery, mai nou...Astfel, proorocia domnului Marchionne tinde sa capete un contur tot mai accentuat: vom ramane pana in 2050 cu maxim 5-6 megacorporatii auto la nivel mondial, dupa ce, in prealabil, o multime de marci individuale, majoritatea traditionale, isi vor fi dat ultima suflare de duh...mecanic. Concluzia mea nu lasa loc de interpretare: tineti cu dintii, cat se mai poate, de masinile pe care le aveti acum, mai noi sau mai vechi, si pretuiti-le ca pe niste icoane sfinte, caci, pe urma, pas cu pas, inevitabil, simtul vostru estetic va fi profund jignit, chiar si in directia marcilor voastre preferate...Ca sa ne conectam la tema principala, declaratia domnului Callum reprezinta, intr-adevar, un gest de curaj "nebun" si de "derapaj" extra-profesional, vrednic de toata lauda, dar, din nefericire, asemenea "razvratiri" contra absurdului omni-oficializat vor deveni tot mai rare...Lumea auto a trait atatea decenii cu doar o mana de modele de teren si nu s-a suparat nimeni din aceasta cauza, dar, daca si Dacia s-a dedat in mod nespecific, artificial, la isteria generala off-road (SUV-uri ca SUV-uri, dar toti producatorii vor sa le conceapa astfel incat acestea sa se sparga musai in flatulente "urbane", ca de! asa suna glasul nazuros si poruncitor al clientelei majoritare, amatoare de figuri musculoase), inseamna neindoielnic ca nu se mai poate conchide decat: dupa 2012 (anul 7520 de la Geneza) potopul...
    1 1
  • Marius
    Dar vor incepe cu un crossover :))
    Nu vor face niciodata un SUV, dar vor sa faca un crossover. WTF
    0 0
  • un oarecare
    edi80
    Controleaza-ti vocabularul!ai avut mai mult de 10 marci diferite sa-ti poti da cu parerea?ma faci tu pe mine arici?mai panarama ce esti
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru