Detalii privind oferta Ford pentru Daewoo

De Robert Gherghe
Publicat Vineri, 06.07.2007
Gigantul american este singurul ofertant al companiei romanesti si in proportie de 90% este sigur ca o va prelua.

Ieri va anuntam ca gigantul american Ford este singurul ofertant pentru compania romaneasca Automobile Craiova. Comisia de privatizare a fostei uzine de automobile Daewoo Craiova a validat astazi documentele de participare depuse de singurul ofertant, producatorul american Ford, si va incepe, saptamana viitoare negocierile cu investitorul selectat, urmand sa finalizeze tranzactia pana la 1 septembrie.

Astazi a fost deschisa oficial oferta inaintata de Ford. Presedintele comisiei desemnate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor Sebastian Vladescu, a declarat ca, la o prima verificare, documentele de precalificare sunt conforme cu cele solicitate. Dupa ce consilierii legali isi vor da avizul, comisia va deschide oferta tehnica si cea financiara, in prezenta reprezentantilor Ford, luni, 9 iulie, a spus Vladescu. Tot luni, membrii comisiei vor incepe negocierile cu Ford.

Sebastian Vladescu considera ca tranzactia va fi incheiata pana la 1 septembrie 2007.

"Peste 90% sunt sigur ca oferta Ford va fi acceptata si vom finaliza contractul de privatizare", a mai adaugat oficialul roman.

In ceea ce priveste facilitatile, Vladescu a precizat ca Ford ar putea beneficia de facilitati din partea statului doar conform legislatiei europene si daca le va solicita. Vicepresedintele AVAS Constantin Botez a mentionat ca angajamentul autoritatii a fost respectat pana in prezent si spera ca si finalizarea tranzactiei va avea loc pana la termenul anuntat initial, adica luna septembrie.

Potrivit unor analisti din piata auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 milioane euro, avand in vedere investitiile de cateva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel ca statul poate primi peste 500 de milioane de euro pentru participatia sa de 72,4%.

Ford ar putea transforma fabrica de automobile de la Craiova intr-o unitate de productie de nivel mondial, uzina fiind considerata de importanta strategica pentru dezvoltarea grupului, a declarat, vineri, presedintele producatorului american, John Fleming.

Reprezentantul Ford apreciaza ca, dupa preluarea uzinei de la Craiova, activitatea furnizorilor de subansamble in zona va creste semnificativ. "Desi este prea devreme sa discutam despre particularitatile ofertei noastre, consideram ca aceasta asigura cea mai buna combinatie de elemente de natura tehnologica, financiara si de protectia mediului, ceea ce va conduce la transformarea unitatii de productie de la Craiova intr-un complex de productie de nivel mondial, cu oportunitati de angajare semnificative. Daca vom avea succes, ne asteptam sa extindem si sa imbunatatim operatiunile legate de productie, sa angajam personal suplimentar si sa atragem mai multi furnizori in zona", a spus Fleming.

Sursa: Mediafax 

Comentarii (12)

  • mosuzitghi
    Vin americanii!!! Intr-un final dramatic... :)
    0 0
  • ford
    din pacate, in locul lor ar fi fost de asteptat altii care le au cu masinile!din pacate desteptii din fruntea tarii i-au impiedicat sa vina!spaga,bat-o vina!
    0 0
  • sa vedem
    Nu m-as surescita prea tare. Ford cu problemele lor financiare scapa de Aston,singura lor marca foarte profitabila; vor sa scape de Jaguar si Volvo...ca sa cumpere o fabrica in europa de est??? Nu vor face Fiesta ca se face in Franta, nici Ka ca e prea batrana, un inlocuitor poate... Focus/Mondeo se fac in Anglia. Poate aici sa mute o linie de asamblare.
    Altfel vor face ori kituri, ori masini mici hibride. Asta daca si-au platit toate spagile la zi.
    0 0
  • Cornel
    @Giannig sa stii ca Aston martin nu e (a fost) pe departe cea mai profitabila marca ford. Din cate stiu eu erau pe pierdere.
    Alte precizari : Fiesta se face in spania si germania, focus in germania/spania si rusia di mondeo in Belgia.

    Si mai e o chestie ..Ford europe nu are probleme financiare ...ci doar Ford SUA (unde se vand cu totul alte modele)
    0 0
  • noul ford mondeo are motor din aluminiu?
    care stie sa raspunda,si daca este fibial,astept comentari.
    0 0
  • E de bine
    Eu mi-as fi dorit sa vina japonezii , ori ai japoneza ori.........
    Dar si americanii sunt buni. I-am asteptat atita vreme........
    0 0
  • E foarte bine
    Da!este foarte bine ca vin cei e la Ford,poate vor scoate ceva in genul lui Focus ca doar nu poate fii mai prejos de Renault:))
    0 0
  • asa vindeti tara
    atata stim sa vindem tot sa vina straini sa -si faca de cap . ca la noi
    0 0
  • ford
    colegu de sus e comunist,comunistule cu sloganu asta ati iesit si in 94 cind sa inceput privatizarea de suntem in tranzitie si acum.
    0 0
  • Constantin
    For du
    Ma fratilor sa stiti ca decat Daewoo mai bine Ford ...eu cred ca vin cu motive destul de serioase aici la noi desi puteau foarte bine sa mearga altundeva mai in sud daca bine stiti ce vreau sa spun,cred ca vor face numai subansamble la noi si nu un model anume ..cel putin pana in 2010,le este mult mai acceptabil sa faca subansamble (vezi Kromberg Timisoara lucreaza ptr Merc si VW)dar oricum este bine deoarece ne da de lucru .....
    0 0
  • AndreiRN
    "desteptii din fruntea tarii i-au impiedicat sa vina!spaga,bat-o vina!"
    Destepti din fruntea tari reprezinta majoritatea din romania ca si oriunde. Asa oameni asa conducatori.

    "atata stim sa vindem tot sa vina straini sa -si faca de cap. ca la noi"
    Daca romanul nu are cap sa faca nici macar o bicicleta, motoreta, matura etc atunci vin alti mai cu cap sa-i puna la munca cat de cat.
    Or sa angajeze numai tineri ca restul sunt compromisi tare.
    0 0
  • Motoare
    Diesel-urile sunt dezvoltate impreuna cu Peugeot.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru