Farurile consuma 5% din combustibil

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 27.08.2007
Ford a demonstrat faptul ca o masina consuma cu 5% mai mult daca sunt utilizate sistemele de iluminare interioara si exterioara.

Ford a anuntat ca, in medie, 5% din consumul actual al masinilor pe care le conducem este generat de energia necesara alimentarii farurilor, stopurilor si celorlalte lumini conexe acestora.

Mahendra Dassanayake, unul dintre specialistii Ford in tehnologie, explica: "De fiecare data cand o masina functioneaza, sistemele electrice au nevoie de putere iar acea putere vine din alternator. Alternatorul este actionat de o centura legata de motor si, ca fiecare element legat de motor, aceasta consuma o anumita cantitate de putere din capacitatea totala a propulsorului. Pentru a mentine performantele la acelasi nivel in paralel cu adaugarea unor surse care cheltuiesc energie, este nevoie de mai multa putere si, deci, de mai mult combustibil ars".

Specialistul Ford afirma ca unul dintre modurile de reducere a consumului este eliminarea, pe cat posibil, a sistemelor parazite de absorbtie a puterii motorului. Acesta este, de altfel, motivul pentru care marii constructori se orienteaza spre sisteme de asistare electronica a directiei, care tind sa inlocuiasca deja clasicele directii hidraulice mecanice (in primul caz, directia "fura" putere de la motor doar in cazurile de necesitate extrema).

De asemenea, unul dintre marii consumatori de energie este sistemul de iluminare (atat exterioara cat si interioara), care incepe insa sa recupereze prin instituirea "dictaturii LED". Becurile de tip LED utilizeaza o cantitate de energie evident mai mica pentru a produce aceeasi cantitate de lumina.

Comentarii (6)

  • bavariarent.ro
    faruri
    da..ceea ce ni se prezinta in articol mi se pare perfect logic.
    si mai ales ca unii conducatori auto obisnuiesc sa mearga si pe timp de zi cu soare cu farurile aprinse.
    1 2
  • vai vai
    @bavariarent.ro
    Man, e prevazut prin lege!!!
    4 1
  • AndreiRN
    Farurile
    Multe dintre masinile noi sunt facute sa mergi cu farurile aprinse oricand.
    Mazda deja contemplaideea unui ambreiaj la alternator care sa intre in functiune numai cand bateria este sub 80% incarcata.
    O noua solutie folosita in California sunt celulele solare de pe acoperis care incarca bateria in timpul zilei continuu.
    Soluti ar fi dar va trebui ca unul dintre mari producatori sa le puna in functiune.
    Cum ar fi Prius care a unit alternatorul cu starterul simplificand constructia.
    1 0
  • @bavariarent.ro
    esti obligat de lege sa circuli pe unele sectoare de drum cu farurile aprinse, si mi se pare o idee buna deoarece te ghidezi mai bine pe drum...:D
    1 1
  • prudentul
    farurile aprinse ziua...
    ...te fac mai vizibil pentru ceilalti. Teoretic, cel putin, creste putin siguranta traficului.
    2 1
  • De ce nu folosesc asta?
    Vezi link-ul :http://www.hi-z.com/websit07.htm
    Oare de ce nu se foloseste intensiv? Daca s-ar produce in serie (foarte) mare, sigu pretul ar deveni competitiv. Si mai e si ecologica
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru