Gazele elanilor, mai poluante decat masinile

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 27.08.2007
Cercetatorii norvegieni au descoperit ca un elan matur emite o cantitate de CO2 similara cu cea a unei masini care parcurge 13.000 km.

Isteria creata de noile norme pentru protectia mediului continua. Un grup de cercetatori de la Universitatea Tehnica din Trondheim sustine ca exista si alte lucruri mai poluante decat masinile. Ei ofera drept exemplu elanii, care, potrivit studiilor, emit in urma flatulatiilor si a ragaitului o cantitate de metan foarte mare.

Un elan matur elimina astfel echivalentul a aproximativ 2100 kg de dioxid de carbon. Potrivit cercetatorilor norvegieni aceasta cantitate de CO2 este produsa de un automobil pe o distanta de aproape 13.000 de kilometri.

Erling Solberg, om de stiinta la Intitutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii, a explicat fenomenul: "Elanii elimina mai mult CO2 din cauza alimentatiei in schimbare. Acestia se hranesc cu ramuri pe timpul iernii, dar pentru ca acum zapada a devenit o raritate, elanii au inceput sa manance si afine. Aceasta schimbare de dieta a dus la o ingrasare a exemplarelor de elani care elimina automat o cantitate mai mare de metan. Mai mult decat atat, fiind mai sanatosi, elanii se reproduc si mai repede, Norvegia confruntandu-se deja cu o crestere a numarului de exemplare, numar care a ajuns la aproape 120.000".

Biologul Reidar Andersen, a gasit o solutie simpla si hazlie pentru reducerea consumului de CO2: "Un zbor dus-intors intre Oslo si Santiago de Chile presupune emisii de 880 kilograme CO2, deci daca impuscam un elan economisim doua zboruri pe aceasta ruta."

Comentarii (8)

  • o prostie...
    si cate masini sunt in Norvegia? ;-)
    0 0
  • idioti
    facem ce facem dar tot natura e de vina pentru poluare...sunt niste idioti platiti cu bani grei de concerne cu interese clar orientate spre profit, fara sa-i intereseze cu adevarat de mediul inconjurator ... e ca si cum ai propune sa-extermini vacile din india..pentru ca si ele polueaza ....dar eu propun altceva...hai sa exterminam acele cauze adevarate care cauzeaza poluarea...una dintre ele ar fi industria americana cel mai mare poluator din lume...si mai sunt si altele...
    fratilor...sfarsitul e aproape!
    0 0
  • laurro
    !!
    bai, nu mai ragaiti si nu va mai bashiti, daca vreti sa mergeti cu masinile !!!!
    0 0
  • vai.....
    hai sa omoram toti elanii, ce naiba.....:)))
    0 0
  • prudentul
    @andi
    Sa exterminam industria americana ? Amice, tu te auzi ce debitezi ? Recitesti capodopera intelectuala tastata, inainte de a apasa butonul "Trimite" ?

    Du-te in Afghanistan si inroleaza-te printre talibani, cu asemenea idei vei ajunge rapid adjunctul lui bin Laden. Daca mai sunt multi ca tine....intr-adevar sfarsitul e aproape.
    0 0
  • Constatare
    Daca "Un zbor dus-intors intre Oslo si Santiago de Chile presupune emisii de 880 kilograme CO2, deci daca impuscam un elan economisim doua zboruri pe aceasta ruta...".. problema este cine zboara de la Oslo la Santiago de Chile, cum il cheama pe pilotul cursei si cate isi iau iei daca fac escala in Rwanda (unde moneda nationala se numeste Poola). Daca elanu se simte bine cand bese si ragaie, nemtii de la Oktoberfest cu cat polueaza admosfera dupa circa 7 kile de bere si 3 metri de leberwurst ingurgitat pe cap de locuitor (medie de sarbatoare)? Bai, lasati renu sa bese si sa ragaie ca-l doare burta daca nu se manifesta si el (oricum nu mananca usturoi si fasole) si hai sa vedem ce Copse Mici (si Mii) fac gauri in ozon, dupa aia sa dam cu Flit la ren ca sa-l paraliam a ne-ngaure stratu protector... pai nu ti-e rusine bai, renule, elanule, pinguinule foco care sunteti voi niste nesemtiti care este nesimtiti..
    P.S.: am auzit ca nush' ce specie cand sparcaie dupa cateva ore se face beton au niscai tziment.. nene Videne, hai sa aducem pentru Bukres niste specii d-alea sa ne astupe gropile in asfaltul pe care ni l-ai pus tu de curand, ca am schimbat 3 cauciucuri intr-o saptamana... asta daca nu trecem noi la fapte si ne kkm in el de asfalt si de borduri.
    0 0
  • AndreiRN
    Stiinta
    Acuma incepe sa se vada motivele pt care se zbat atatia politicieni cu problema poluari automobilelor.
    Bani. De la elani sau vaci si porci nu se poate trage taxe de poluare dar de la automobilisti cu gramada. Motivele guvernelor incep sa devina mai clare. Ce or sa faca acuma? Or sa taxeze fermieri cu 1000 euro pe cap de bovina taxa de poluare? Or sa impuste elani ca distrug pamantul? Inloc sa se re-planteze terenurile defrisate guvernanti baga bani in buzunare si striga sus si tare ca automobilisti distrug planeta si trebuie taxati si mai mult.
    Ipocrizie socialista
    0 0
  • COCOSARIX
    ELANUL BASINOS
    Da ce vreti ma daca a scapat in lanul cu fasole,si a baut apaminerala. EU CUNOSC UNUL CAT 5 ELANI.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru