GERMANIA: Tinerii de 17 ani vor putea obţine permis de conducere din 2011

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 29.11.2010
În încercarea de a reduce accidentele grave produse de şoferii începători, nemţii le vor permite adolescenţilor de 17 ani să conducă în prezenta unui însoţitor.

Esential

25 % din accidentele rutiere soldate cu răniţi în Germania sunt cauzate de şoferii care au între 18 şi 24 de ani.

Adolescenţii de 17 ani vor putea obţine permisul de conducere din 2011 şi vor putea conduce pe drumurile publice în prezenţa unui adult. Respectivul adult trebuie să fie un şofer experimentat, pentru a-l ajuta pe începător să deprindă tainele şofatului. Motivul din spatele acestei decizii este încercarea de a reduce accidentele cauzate sau în care sunt implicaţi conducătorii auto fără experienţă. În contrast, în România nu există nicio prevedere de instruire suplimentară a şoferilor începători şi nicio restricţie de putere a autovehiculelor pe care le pot conduce aceştia.

Potrivit statisticilor ADAC, şoferii între 18 şi 24 de ani sunt responsabili pentru un sfert din toate accidentele soldate cu răniţi şi o treime din accidentele soldate cu decese. Cu toate acestea, şoferii între 18 şi 24 de ani reprezintă doar 8% din populaţia Germaniei. Tocmai de aceea, specialiştii de la ADAC sunt de părere că un şofer mai experimentat poate să le fie de ajutor tinerilor şi că instruirea cu o persoană cunoscută ar fi o măsură atât mai ieftină pentru elevi, cât şi mai eficientă din punct de vedere al procesului didactic.

Instructorul amator trebuie să aibă minim treizeci şi cinci de ani şi maxim trei puncte de penalizare pe permisul de conducere.

Astfel, nemţii vor să elimine posibilitatea ca prietenii adolescenţilor să joace rolul de instructori şi să nu le permită şoferilor necivilizaţi să îi înveţe pe începător cum să te porţi la volan. Dacă un adolescent este prins conducând fără însoţitorul său, permisul său temporar va fi confiscat imediat.

Via | Autoweek

Comentarii (2)

  • valeriu
    si in romania
    si in romania ar trebui implementat acest lucru insa in alta varianta :
    " Daca esti absolvent de scoala profesionala , ai 20 de ani, cu greu ai reusit cu spaga data de taticu sa iti iei permis de categoria C si conduci ditamai camionul sau ditamai utilitara trebuie neaparat sa fi insotit de :
    - Cel mai nou album al lui Florin Salam , deoarece Manelele e VIATA ta
    - O pitzipoanta tarancutza de 16 ai in dreapta ca deh , drumul e lung si plictisitor
    - Telefonul mobil intotdeauna la ureche , se stie ca seful este foarte suspicios
    - Cele mai noi injuraturi de birjar needeucat si crescut cu facaletul in ograda cu oratanii
    26 0
  • Crestem vanzarile? :)
    8 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru