Greva generala la General Motors

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 25.09.2007
In urma esuarii negocierilor dintre patronat si sindicat, cei 73.000 de angajati au oprit orice activitate de munca.

Angajatii fabricilor General Motors din Michigan, Ohio si Kansas si-au parasit luni locurile de munca, organizand pichete, in conditiile in care sindicatul United Auto Workers (UAW) a organizat o greva la nivel national in urma esuarii negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca.

Este prima greva la GM dupa cea din 1998. Mai mult, este pentru prima oara dupa 1976 cand UAW declanseaza un protest national in cursul negocierilor cu un producator american de automobile asupra contractuluicolectiv de munca.

"Suntem in greva. Este prea tarziu sa contramandam", a declarat presedintele filialei din Michigan a UAW, Chris Sherwood, dupa expirarea unui termen limita pentru deblocarea negocierilor cu conducerea GM.

Liderii locali ai UAW au primit indicatii ca cei 73.000 de angajati ai grupului sa inceapa sa opreasca activitatile."Nu stiu care sunt problemele, dar stiu ca exista. Sper sa rezolve problema astazi sau maine", a spus McGregor, presedinte UAW, referindu-se la negocierile care au loc in privinta salariilor si a altor beneficii, pentru a inlocui vechiul contract de munca expirat la 14 septembrie.

Negocierile GM cu UAW se concentreaza asupra unei sume de mai multe miliarde de dolari cu care grupul va contribui la crearea unui fond pentru asistenta medicala, care va fi administrat de sindicat. Una dintre prioritatile GM, care a cheltuit anul trecut 4,8 miliarde de dolari pentru asistenta medicala acordata angajatilor, este reducerea fondurilor alocate tn acest scop.

Comentarii (2)

  • AndreiRN
    Sindicatele
    Isi taie singuri creanga de sub picioare sindicalisti si conducerea lor. In perioada in care firma o duce extrem de rau la capitolul profitabilitate ei intra in greva si astfel motiveaza firma sa deschida noi centre de productie in Canada si Mexic si alte parti in lumea asta. Decaderea Fordului si a GM este partial responsabilitatea sindicalistilor care refuza sa imparta profiturile precum si pierderile industriei din care fac parte. Refuza sa devina parteneri. Fabricile Toyota si Honda nu sunt sindicaliste si toata lumea munceste cu placere acolo si de aceea calitatea si productivitatea este mai buna. Sindicatul si-a avut rolul bun acum 70 de ani dar in ultimul timp a devenit o excrocherie si un santaj politic.
    0 0
  • costin
    Asa e Ceilalti lucratori de la alte companii nu sunt in greva. Asta este ultima cred, pentru ca pe zi ce trece, aceste fabrici se robotizeaza unde patrunde si inteligenta artificiala. Eu sunt sofer de camion si ca mine sunt zeci de mii. Noi ce vina avem? Noua cine plateste taele, chiria, etc. ? Nu sunt multumiti cu 35-40 $ / ora plus alte beneficii. Sa le fie rusine. !
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru