Intelligent Transportation System: un nou pas spre eliminarea accidentelor rutiere

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 22.06.2011
Un grup de ingineri şi de cercetători americani dezvoltă un sistem care preia controlul maşinii atunci când constată că un accident este iminent. Testele arată că sistemul evită 97 de accidente din 100.

Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), una dintre cele mai importante institute de cercetare din lume, anunţă că analizează posibilitatea implementării în maşinile de serie a unui sistem care să preia inţiativa şi conducerea maşinii în momentul în care acestea consideră că un accident este iminent. 

Spre deosebire de sistemele promovate şi dezvoltate de marii constructori auto, cel conceput de cercetătorii MIT nu este unul agresiv pentru şofer, singurul moment în care acesta preia controlul fiind cel din dinaintea unui impact. Practic, cu câteva fracţiuni de secundă înainte de accident, senzorii, radarele şi camerele care compun pachetul de siguranţă preiau complet controlul vehiculului şi iau iniţiativa din mâinile şoferului care în acele momente este - după caz - şocat, speriat sau mult prea energic pentru manevrele pe care trebuie să le facă.

Există însă o problemă pe care cercetătorii MIT vor fi nevoiţi să o rezolve înainte ca pachetul Intelligent Transportation System (ITS) să poate apărea pe piaţă: acesta funcţionează în condiţii optime doar dacă ambele vehicule implicate în potenţialul accident sunt dotate cu elementele necesare. 

În cazul în care producătorii auto se vor pune de acord şi vor adopta ITS, premisele sunt mai mult decât bune.

În urma testelor efectuate de inginerii MIT, pachetul ITS a reuşit să evite 97 de accidente din 100. În condiţii normale, cu şoferi la volan, aceste accidente nu ar fi putut fi evitate.

via | yahoo

Comentarii (3)

  • singura problema este ca aparatura costa cat juma de "spark" ..
    3 3
  • Cercetatorii vin clar din America... :)
    :)
    8 1
  • inutil daca e nevoie ca ambele masini sa fie echipate cu acest sistem. Ar insemna eliminarea tuturor masinilor pre ITS, ca acest sistem sa aiba vre-un efect benefic. Oricum orice pas inainte e bun...
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru