Lucrarile la autostrada s-au intrerupt

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 20.03.2007
Constructia autostrazii Bucuresti-Brasov a fost oprita la trei zile dupa inceperea lucrarilor.

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat ca pana in 2010 autostrada Bucuresti-Brasov va fi construita.

Se pare ca planurile ministrului au fost date peste cap chiar la inceperea lucrarilor. Lucrarile incepute de trei zile au fost sistate ieri in jurul orei 13.00 din cauza utilajelor care au distrus partial doua situri arheologice.

Decizia opririi lucrarilor a fost luata in urma dispozitiei date de Luminita Iatan, seful Serviciului Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Judetean Prahova. Iatan a fost informata de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova ca cele doua situri, unul din neolitic si unul din perioada dacica, au fost grav afectate de buldozerele care lucreaza la autostrada.

In momentul in care s-a realizat studiul de fezabilitate, intocmit de proiectantul general Search Corporation, reprezentantii muzeului au facut o estimare a potentialului arheologic existent pe traseul autostrazii, in judetul Prahova, intre kilometrii 32 si 118.

Raportul intocmit de muzeu arata existenta a 42 de situri arheologice pe acest traseu, inclusiv cele doua de la Rafov. Aceste zone au fost cartate si delimitate de arheologi.

Marinela Penes, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, a declarat:”Nu am fost contactati decat o data si am fost invitati la Compania Nationala de Autostrazi pentru o discutie pe tema contractului ce trebuia semnat intre Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova si companie, ca beneficiar al lucrarii, dar care nu s-a semnat. Discutia a avut loc cu mai putin de o luna in urma. In conditiile in care am vazut ca se ridica problema urgentarii executarii lucrarilor, noi am verificat terenul si am constatat ca doua din obiectivele pe care noi le-am marcat au fost distruse, nu stim inca in ce proportie”.

Comentarii (1)

  • Evolutie, involutie
    Lucrurile astea se intimpla peste tot, acolo unde diversi magnati vor sa-si ridice cit mai repede constructiile, deoarece eliberarea de sarcina arheologica a unui teren este laborioasa si de mai lunga durata decit trecutul istoriei prin buldozer.

    Relicvele ce ar putea fi descoperite, avind o valoare inestimabila (nu neaparat in bani, ci in atestare istorica, dar, pe intelesul lor, si in bani, pina la urma...), sunt patrimoniul statului, deci al nimanui...

    Statul ar trebui sa ofere recompense pentru recuperarea istoriei din pamintul pe care se construieste pentru viitor. Toata lumea s-ar grabi sa sape cu lingurite si periutze, daca s-ar aloca fonduri pentru asa ceva. Altfel... vom auzi la fel si despre celelalte 40 de situri, si despre cite altele n-am auzit, dar au fost distruse deja, din pacate.

    Daca noi nu ne respectam trecutul, sa nu ne mai miram cind ne scuipa in cap alte neamuri. Vom ajunge sa avem un viitor fara istorie.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru