Nissan lucrează la o maşină care îţi citeşte gândurile

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 29.09.2011
Nissan Europe şi o echipă de la Universitatea din Lausanne lucrează la un sistem de control al maşinilor prin citirea gândurilor şoferului.

Nissan Europe testează un sistem de control al vehiculelor prin gândurile şoferului. Sistemul este un proiect pe care japonezii îl au cu o echipă de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne din Elveţia. Sistemul funcţionează printr-o serie de senzori care monitorizează mişcările ochilor, activitatea cerebrală şi scanează mediul din jurul maşinii. Pentru scanarea mediului, sistemul foloseşte şi senzorii vehiculului, deci precizia va fi asigurată, indiferent de şofer. În baza acestor informaţii, sistemul va anticipa mişcările şoferului.

"Ideea de a amesteca inteligenţa şoferului şi a vehiculului în acest mod ar trebui să elimine conflictele dintre cele două părţi, ducând la un mediu mai sigur pentru toţi automobiliştii.", a declarat prof. Jose del R. Millan, cel care a dezvoltat această tehnologie pentru cei care folosesc scaune cu rotile.

Tehnologia Brain Machine Interface nu este nouă în comunitatea ştiinţifică, dar necesită un nivel ridicat de concentrare din partea şoferului.

În cazul în care acest sistem ar deveni vreodată realitate, sunt şanse ca vehiculul să nu poată fi condus în stare de ebrietate, în stări de agitaţie sau de nervozitate, în cazul în care şoferul este foarte obosit sau pur şi simplu neatent. Într-un fel, implementarea sistemului ar fi un lucru pozitiv, dacă judecăm după aceste ”neajunsuri”, cu toate că o parte din ele nu erau oricum normale, atât din punct de vedere legal, cât şi din punct de vedere moral.

Via | WorldCarFans

Comentarii (2)

  • pissan
    povesti pt copii....
    2 13
  • nimeni
    ...
    si daca celui de la volan ii fuge gandul la altceva, sunt multe persoane cu probleme psihice minore sa zicem, care conduc... sa vedem cum facem drifturi cu puterea mintii :)
    2 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru