OFICIAL: Dacia a avut cea mai mare crestere din Europa in 2009

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 15.01.2010
Vanzarile Dacia au crescut in 2009 cu 29.2% la nivelul intregului continent, producatorul de la Mioveni fiind primul in clasamentul cresterilor absolute.

Daca mai era nevoie de un exemplu pentru sublinierea anului excelent pe care l-a avut Dacia pe pietele europene in 2009, acesta a venit odata cu publicarea cifrelor oficiale de vanzari pe intreg parcursul anului trecut.

Conform raportului Asociatiei Producatorilor Auto din Europa (ACEA), Dacia a crescut in vanzari cu 29.2% in 2009 in intreaga Europa, procentul crescand radical daca in clacul sunt luate doar tarile din Europa Occidentala: +95%. Producatorul roman a profitat la maximum de programele de tip Rabla implementate de absolut toate pietele importante pe care este prezent brandul, reusind sa vanda 237.912 masini in Europa, mai multe decat branduri recunoscute la nivel mondial, cum sunt Chevrolet, Lancia sau Mazda si apropiindu-se amenintator de performantele absolute ale celor de la Honda, Suzuki, Kia si chiar Seat.

Pe locul al doilea la cresteri in 2009 s-a clasat Hyundai (341.837 de unitati vandute, +26.6%), ultima pozitie a podiumului fiind ocupata la mare distanta de Nissan, care a reusit sa vanda cu 9% mai multe masini decat in 2009 (366.711 unitati).

De cealalta parte a clasamentului, cea mai mare scadere in 2009 este notata in dreptul marcii suedeze Saab, care a terminat anul cu -59.1% la vanzari, un plonjon care a aruncat nordicii de la 64.913 unitati vandute in 2008 pana la doar 26.567 de unitati in 2009.

In topul scaderilor urmeaza Chrysler (-41.6%) si Lexus (-27.5%).

In cifre absolute, cea mai cumparata marca din 2009 a fost Volkswagen (1.649.931 de unitati vandute, +4.8%), germanii fiind urmati la distanta apreciabila de Ford (1.283.602 unitati, +4.1%) si Renault (1.097.854 de unitati, -0.4%).

via | ACEA

Comentarii (7)

  • dacia
    Flicitari Dacia! La mai mare!Bine ca macar occidentalii stiu sa aprecieze un produs bun la raportul calitate-pret,daca erau la fel de snobi ca romanii cred ca dacia ar fi avut soarta Saab.
    10 0
  • Etienne
    Dacia in Europa
    Au si avut de unde sa creasca , Dacia neavand cine stie ce volume de vanzari in Europa pana in 2009, deci nu prea conta in calculele de la sfarsitul anului. Abia de anul trecut, cand criza era bine instalata, iar guvernele europene au inceput propriile programe "rabla", Dacia a inceput "sa ridice capul". Iar cei care critica faptul ca Romania nu mai este principala piata pentru Dacia gresesc; Romania a fost vreme de 4 ani principala piata pt Dacia, deci a ajuns la un grad de saturatie, era si timpul sa treaca la cucerirea altor piete.
    3 3
  • Ion Susai
    Mult succes in continuare. Asteptam noul Logan. :)
    6 1
  • crizaaaaaaa
    tebuie sa recunoastem baieti....in mare totul se datoreaza crizei financiare....nu putini sunt cei care totusi au visat la un renault clio un fiat grande punto sau cn stie opel corsa sau peugeot 207 si au trebuit sa se multumeasca cu un sandero.....cu asta nu critic sandero....dar totusi dacia ramane o marca de buget.....
    5 4
  • @Etienne
    Etienne habar n-ai pe ce planeta esti baiatule ! Nu mai scrie sa te afli in treaba! Odata cu aparitia Logan, Dacia a avut o crestere sustinuta...
    Total vanzari
    -2007 - 230.473 unitati
    -2008 - 258 372 unitati
    -2009 - 311 282 unitati
    Datele sunt furnizate pe ste-ul oficial Dacia. Cum poti sa spui ca Dacia n-a avut cine ste ce vanzari in pana in 2009?! terminatule..
    9 0
  • Etienne
    @ xss
    "Bai baiatule terminat" sa-i spui lu' tac-tu. Iar daca nu intelegi un text , citeste-l de mai multe ori, pana prinzi sensul, ca nu e vorba de filosofie aici. Am spus ca Dacia nu conta foarte mult la nivel continental (adica pe pietele din Europa, excluzand Romania), nivelul vanzarilor era unul mic. Cresterea sustinuta de care vorbesti era doar in Romania pana anul trecut, cand vanzarile au "explodat" in restul Europei. Asa ca las-o mai moale cu limbajul de birjar, asta daca tot vorbim de automobile aici si nu de faitoane.
    2 4
  • @xss
    e bine ca stii sa citesti niste cifre insa habar nu ai sa intelegi niste cuvinte...Etienne a spus doua lucruri teribil de adevarate...1. Dacia s-a vandut foarte bine in RO timp de cativa ani, piata ajungind la un nivel de saturatie si 2. Dacia a avut crestere mare in rest pentru ca pana atunci nu a avut un volum mare de vanzari si ajutata fiind de criza (oamenii numai cumpara BMW ca e prea scump ->se multumesc cu una ieftina si ok) a reusit o crestere substantiala...e normal ce s-a intamplat
    2 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru