Pole pentru Fisichella

De Mircea Meșter
Publicat Sambata, 18.03.2006
Giancarlo Fisichella a reusit astazi, in calificarile MP al Malaysiei, sa rastoarne toate pronosticurile cucerind al treilea pole-position al carierei. Fernando Alonso porneste de pe 7, Kimi Raikkonen de pe 6 iar Michael Schumacher – retrogradat 10 locuri pentru schimbarea motorului – va incepe cursa de maine de pe pozitia a 14-a.

Soc inaintea calificarilor! Nemultumit de modul in care se comporta motorul, Michael Schumacher a decis schimbarea acestuia, lucru care a insemnat automat retrogradarea sa pe grila, indiferent de clasarea finala in sesiunea de calificari. Germanul s-a alaturat astfel grupului format din colegul sau, Felippe Massa, David Coulthard, pilotul celor de la Red Bull, si Rubens Barrichello (Honda), toti cu acelasi tip de problema. In aceste conditii, principalii contracandidati ai lui Schumacher au ramas sa se bata intre ei, pozitia pe care o va ocupa pilotul Ferrari la start fiind 14, desi germanul a reusit al patrulea timp astazi.

Insa Kimi Raikkonen si mai ales Fernando Alonso nu au reusit sa se claseze in frunte, calificarile fiind pline de surprize in acest sens. Astfel, din pole-position va porni Giancarlo Fisichella, pilotul Renault fiind secondat de Jenson Button. Pe locul a treilea, insa cu o performanta foarte buna, se afla Nico Rosberg, care confirma astfel reusita din Bahrain, linia a doua a grilei fiind completata tot de o masina Williams, cea a lui Mark Webber.

Dar sa vedem cum au decurs ostilitatile. Sedinta de calificari a inceput in nota clasica, dupa prima repriza de tip knock-out cei eliminati fiind deja obisnuitii Ide, Sato (ambii Super Aguri), urmati de Monteiro si Albers (Midland) si pilotii celor de la Toro Rosso, Liuzzi si Speed. Nimic senzational pana aici. Interesant este insa faptul ca dupa numarul mare de penalizari, pilotii scuderiei Toro Rosso vor pleca in cursa de pe pozitiile 15 si 16.  Singurele momente de suspans l-au avut in rolul principal pe Michael Schumacher, care a “reusit” contraperformanta de a ocupa ultimul loc care aducea calificarea in repriza urmatoare de calificari.

In partea a doua, masinile au inceput sa dea semne de oboseala, Toyota lui Ralf Schumacher cedand imediat dupa ce germanul reusise sa obtina un timp excelent, timp care i-a permis de altfel sa intre in grupul primilor zece. Degeaba insa, pilotul Toyota urmand sa porneasca din coada grilei. Felippe Massa, care urma sa fie retrogradat cu 10 pozitii, nu s-a mai agitat deloc, el ramanand la boxe, gandindu-se la strategia pe care o va adopta maine, cand va porni de pe locul 21.

Cei eliminati in a doua repriza a calificarilor s-au numit Heidfeld, Villeneuve, Trulli (care prelungeste agonia celor de la Toyota), Rubens Barrichello si David Coulthard, ultimii doi calculandu-si si ei pozitia de start in functie de clasarea celorlalti “retrogradati”.

Ultima repriza a calificarilor, cea care urma sa stabileasca ordinea finala, a inceput cu cateva tururi foarte rapide ale senzatiei Nico Rosberg (Williams), care a reusit al treilea timp, imediat in fata lui Michael Schumacher. Masinile Williams au continuat sa impresioneze, acestea acaparand a doua linie a grilei, dupa ce Webber va porni al patrulea, profitand de retrogradarea lui Michael Schumacher. Desi nu s-au mai confruntat cu problemele din Bahrain, cei de la McLaren vor incepe cursa doar de pe pozitiile 5 (Montoya) si 6 (Raikkonen). Ne asteptam la mai mult si de la Fernando Alonso, care va porni de pe pozitia a 7-a. Ramane sa vazut insa care este strategia de cursa a spaniolului. In schimb, Jenson Button continua goana dupa prima victorie a sa in Formula 1, reusind sa se califice pe locul al doilea (dupa ce la Bahrain reusise un excelent loc 3 in calificari). Jenson a reusit, de altfel, cel mai bun timp al zilei, insa din pacate pentru el acesta s-a inregistrat in a doua repriza de calificari.

Fisichella ramane insa marea surpriza, cel care afirma in intersezon ca va face tot posibilul sa se impuna in duelul cu Fernando Alonso, colegul sau de echipa, facand acum primul pas in acest sens. Al treilea pole position al carierei pentru italianul de la Renault.

Cu favoritii in spatele plutonului, cursa din Malaysia se anunta una spectaculoasa si plina de depasiri. Vom vedea care va fi pilotul care va profita cel mai mult de acest aspect maine, cu incepere de la ora 9.


GRILA OFICIALA DE START MP MALAYSIA


1. G. Fisichella

(Renault) 
                                                                            2. J. Button (Honda) 
3. N. Rosberg (Williams) 
                                                                           4.
M. Webber
(Williams)
5. J.P. Montoya (McLaren)
                                                                            6. K. Raikkonen (McLaren)
7. F. Alonso (Renault) 
                                                                            8. C. Klien (Red Bull)
9. J. Trulli (Toyota) 
                                                                            10. J. Villeneuve (BMW Sauber)
11. N. Heidfeld (BMW Sauber) 
                                                                            12. S. Speed (Toro Rosso)
13. V. Liuzzi (Toro Rosso) 
                                                                            14. M. Schumacher (Ferrari)
15. C. Albers (Midland) 
                                                                            16. T. Monteiro (Midland) 
17. T. Sato (Super Aguri) 
                                                                            18. Y. Ide (Super Aguri)
19. D. Coulthard (Red Bull) 
                                                                            20. R. Barrichello (Honda)
21. F. Massa (Ferrari)                                                                    
                                                                            22. R. Schumacher (Toyota)

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru