Porsche: sah la VW

De Robert Gherghe
Publicat Marti, 12.12.2006
Toata Germania priveste jocul dintre Porsche si VW. Desi liderii Porsche neaga intentia unei preluari, toate actiunile lor sugereaza acest lucru.
Anul 2006 a fost unul foarte bun pentru compania germana Porsche. Profiturile imense inregistrate de Porsche nu au ramas fara urmari in cadrul grupului Volkswagen.

Este tot mai clar ca Porsche intentioneaza sa preia controlul la Volkswagen. Se cunoaste ca Wendelin Wiedeking, directorul de la Porsche, a avut o influenta majora in detronarea lui Bernd Pischetsrieder din fruntea VW. Firma lui Wiedeking este actionar majoritar la VW, detinand 27,4% si intentionand sa ajunga la 30%. De asemenea, Wiedeking este unul dintre cei doi conducatori de la Porsche care fac parte din consiliul de administratie de la VW. O alta componenta majora a situatiei este Ferdinand Piech, presedinte la Volkswagen, care face parte din consiliul de administratie al Porsche si din familia fondatoare.

Postul detinut de Wendelin Wiedeking in consiliul de administratie de la Volkswagen i-a permis sa reorganizeze acest for, dupa modelul de la Porsche. Membrii indiviuali ai consiliului Porsche detin diferite functii specifice, precum supravegherea productiei companiei, cercetarea si dezvoltarea, vanzari si marketing.
Planul lui Wiedeking este reorganizarea totala a consiliului pentru cresterea cooperarii dintre Audi si VW in vederea dezvoltarii in comun de noi modele. Analistii sustin ca Wiedeking intentioneaza, prin orice mijloace sa preia intregul pachet de la VW, protejat deocamdata de legea germana.

Pana in acest moment, cel de-al doilea actionar majoritar in cadrul grupului, landul Saxonia Inferioara, si-a mentinut pozitia in fata insistentelor Porsche. Legea germana care protejeaza participatiunea la Volkswagen este atacata in justitie de Comisia Europeana, pe motivul ca intervine si impiedica libera circulatie de capital. Cel mai probabil legea va fi anulata si Porsche nu va rata ocazia sa preia VW. Semnalele sunt clare in acest sens: luna trecuta, Porsche a spus ca le va cere actionarilor sa fie de acord cu emisiunea a 8,75 milioane de noi actiuni, care ar putea finanta o asemenea achizitie, desi Wiedeking a negat dorinta unei achizitii.

Profitul brut de la Porsche s-a dublat la 2 miliarde de euro, datorita profitului actiunilor detinute la VW, precum si datorita veniturilor din vanzarea modelelor Porsche 911 si Cayenne.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru