Prima motocicleta din istorie e scoasa la licitatie: 45.000 de euro

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 14.01.2010
Amatorii de obiecte rare au sansa de a pune mana pe modelul care a inventat termenul "motocicleta". Construita in 1894, aceasta va fi vanduta la licitatie in Anglia.

Esential

1894 este anul in care a fost produsa motocicleta scoasa la licitatie de Bonhams.

Casa britanica de licitatii Bonhams va scoate la vanzare, la sfarsitul lunii aprilie, prima motocicleta din istorie. Fabricata in 1894 sub sigla Hildebrand&Wolfmuller, aceasta este prima incercare s coasa ulterior la vanzare de montare a unui motor pe un cadru care apartinea initial unei biciclete.

Modelul a fost produs la Munchen, la nasterea acestuia fiind utilizat pentru prima data termenul "motocicleta" ("Motorrad" in limba germana). Anterior, in 1885, Gottlieb Daimler si Wilhelm Maybach produsesera in 1885 un prototip de motocicleta denumit "Reitwagen" ("Masina de calarit"), acesta ramanand insa la stadiul de concept.

Creatorii au fost fratii Hildebrand, Henry si Wilhelm, ajutati de Alois Wolfmuller si de mecanicul acestuia din urma, Hans Geisenhof. Prima motocicleta utiliza un motor in patru timpi de 1.488 de centimetri cubi care dezvolta 2.5 cai putere la 240 rpm si ajungea la o viteza maxima de 50 de kilometri pe ora. Producatorii motocicletei au fost atat de incantati de rezultatul muncii lor incat si-au patentat inventia, o companie din Franta comandand imediat cateva zeci de bucati pentru a le vinde in Franta sub denumirea "La petrolette".

Nu exista cifre exacte legate de numarul de unitati produse, estimarile variind intre 800 si 2000 de unitati.

Licitatia Bonhams va avea in centru chiar primul exemplar produs de Hildebrand&Wolfmuller, acesta fiind in acelasi timp unul dintre putinele unitati care au reusit sa treaca testul timpului. Motocicleta s-a aflat in Statele Unite inca din anii '30, cand familia actualului posesor a cumparat-o din Europa. Starea avansata de degradare in care se afla modelul se datoreaza faptului ca acesta nu a fost restaurat niciodata, fiind in starea originala, aceeasi in care se afla in momentul in care motorul sau a functionat pentru ultima data. Pretul licitatiei va incepe de un pret mai mult decat acceptabil avand in vedere valoarea istorica a motocicletei: 40.000 de lire sterline (aproximativ 45.000 de euro).

via | Bonhams

Comentarii (1)

  • x
    S-o cumpere berceanu,e perfecta pt drumurile noastre!
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru