Primarul Romei: Fiat 500 şi Smart Fortwo pot fi conduse de la 16 ani

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 08.07.2010
Primarul capitalei italiene a propus amendarea Codului Rutier astfel încât modelele supermini precum 500 sau Fortwo să poată fi conduse şi de tinerii de peste 16 ani.

Europenii de peste 16 ani ar putea avea acces în viitor la maşini de cilindree şi dimensiuni mici, precum Fiat 500 sau Smart Fortwo. Cel puţin aceasta este propunerea pe care primarul Romei, Gianni Alemanno, a făcut-o în cadrul unui simpozion care a avut loc în aceste zile în capiala Italiei şi care a avut ca subiect siguranţa pe şosele.

"Consider că ar fi oportun să schimbăm Codul Rutier astfel încât vârsta minimă necesară pentru conducerea unor maşini de cilindree mică, precum Fiat 500 sau Smart Fortwo, să fie de 16 ani", a declarat oficialul roman, care consideră că aceste maşini nu au cum să reprezinte o problemă pe şosele dacă puterea şi viteza maximă le vor fi limitate.

Conform opiniei lui Gianni Alemanno, pe şosele există autoturisme şi scutere care pot ajunge fără probleme în oraş la viteza atinsă de o maşină de segment supermini, fără ca acestea să ofere acelaşi nivel de siguranţă. În vizorul primarului Romei intră, evident, mai ales celebrele minicar-uri care pot fi conduse fără permis în majoritatea statelor europene.

"Avem două soluţii: fie implementăm măsurile propuse de domnul Alemanno, fie introducem examenul practic şi cel teoretic pentru obţinerea permisului şi pentru aceste maşini", a spus şi Altero Matteoli, ministrul Transporturilor din Italia.

via | Motori.it

Comentarii (14)

  • Ce titluri
    "... pot fi conduse de la 16 ani"
    pune-ti titlu mare si mincinos... sa intre lumea sa citeasca, le spunem noi adevarul mai tariu.

    Pentru circulatia si asa prea aglomerata din Roma sunt sigur ca nu este o idee buna
    8 8
  • AllanHeron
    sper sa nu ajunga copii de 16 sa conduca masini adevarate pe strada, sa provoace accidente.Prevad un "Carmagedon" daca se va ajunge acolo.O zi buna va doresc! Allan
    7 6
  • Flaviu C
    mda..
    daca iau carnetul nu vad de ce n-ar putea face asta...desi copiii de 16 ani din ziua de azi sunt destul de superficiali....defapt cam toti cred ca am fost la varsta aia
    7 0
  • TZIGANU DIN ITALIA
    AU MARIT LIMITA DE VITEZA PE AUTOSTRADA LA 150
    OK, F BINE AVAND IN VEDERE PERFORMANTELE AUTOMOBILELOR, DAR A SOFERILOR....???

    SUNT NEBUNI CU TOTUL SA DEA PERMISE DE LA 16 ANI.
    CATE ACCIDENTE DE SCUTERE SUNT DIN CAUZA ASTA, ACUM LE DA MASINI PE MANA......
    EI NU INTELEG CA LA 16 ANI TERIBILISMUL E MAXIM.

    DE FAPT ....LASA SA MOARA ITALIENI SA RAMANEM NOI MANCACIAS..... :D
    4 8
  • Pericol public poti sa fii si la 16 ani si la 18. Nu conteaza varsta cat conteaza abilitatile de sofer. Si cred ca mai bine ar conduce un incepator (cu capul pe umeri) de 16 ani, decat un mosulica de 75 de ani.
    9 3
  • cosmin
    e o idee buna
    mi se pare o idee buna, in primul rand pentru cei care conduc scutere, ar fi mult mai in siguranta intr-o masinuta. diferenta de la 16 la 18 ani e mica, daca esti teribilist si batut in cap sau inconstient la 16 ani m-ar surprinde ca fix cand implinesti 18 sa te cumintesti... depinde de fiecare, d-aia ar merge un examen pe bune inainte.
    4 1
  • plm
    cum adik pt ca fiat 500 poate sa aiba si 160 cp?cret pt a creste vanzarile pai ce imi e un a4 sau buburuza asta puternica sau loganul pt ca e mai spatios
    0 3
  • da si nu
    70% din accidentele in care sunt implicat scuterele si motocicletele sunt produse de ceilalti participani la trafic. Exista si scuteristi care sunt total haotici, dar majoritatea accidentelor sunt din cauza masinilor care fie nu dau prioritate fie nu se asigura la iesirile laterale, fie strang la trotuar fie au impresia ca un motociclistul sau scuteristul nu are dreptul sa foloseasca o banda.
    eu zic ca si asa traficul e aglomerat, cand se va dubla va fi muuult mai rau.
    2 0
  • TZIGANU DIN ITALIA
    @LauCalin
    DE ACILEA DE LA ITALICA LUCRURILE SA VAD PUTIN ALTFEL
    DACA AI VEDEA CUM CIRCULA AI FI DE ACORD CA NU E BINE CE FAC...
    DAR......FIECARE CU REALITATILE LUI
    0 5
  • Bentley
    Lasa ca si asa sunt multi... :)
    Mai trebe rariti...:)
    1 2
  • ..................
    neatentia face victime nu varsta, asa ca nu mai vorbiti voi aiurea
    7 0
  • eu am smart model nou
    merge 160 km/h, iar demarajul e rapid fiindca are cutie tiptronic... bate multe masini la liniuta... asa ca n-o dati pe mina copiilor...
    1 1
  • smart
    frate io am 14 ani si totusi nici io nu sunt de acord ca toata lumea la 16 ani sa conduca dar daka se da un test pe bune de ce nu ar fi asa.Care sa dovedeasca sa chiar sti sa conduci
    1 0
  • fratilor eu am smat model nou si a trebuit sa dau o proba cu un instructor pina sa ma urc la volanul acestuia si este ezact ca si al colegului de mai sus 160km/h si mam plimbat peste tot de exemplu bucuresti ma oprit un control de rutina si ma intrebat dac am vre un act la ea si de cind o am si lam zis de 6 luni si mi-au cerut decit buletinul e super acum ma duc la sc fara probleme eu sunt pro smarturilor si va indrum luativa si voi dar mai inti ducetiva sa vedeti dac suntelti apti sa il folositi suces celor care au asemene masinute
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru