Proba video: merge etanolul in motor pe benzina?

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 08.08.2007
Un grup american a testat un motor pe benzina in care a introdus etanol E85. Testul a durat 100.000 de mile. Iata rezultatul!

Se stie ca etanolul este utilizat in industria carburantilor intr-o proportie mai mare sau mai mica in amestec cu benzina clasica. In Romania, de exemplu, noile norme UE obliga furnizorii de combustibil sa amestece in fiecare litru de benzina 2% etanol incepand cu 2009. Mai tarziu, pana in 2010, cantitatea de etanol in benzina va trebui sa creasca la minimum 6%.

Americanii au trecut de mult pe aceasta tehnologie iar la pompele de benzina de peste Ocean exista etanol 85% (E85), utilizat pe modelele "FlexFuel". Ei bine, un grup american a testat etanolul pe un motor non-FlexFuel pentru a vedea efectele acestui tip de combustibil. Masina testata a fost rulata apoi 100.000 de mile (aproximativ 160.000 de kilometri) iar apoi motorul a fost desfacut si analizat cu atentie.

Rezultatul a fost incredibil: motorul arata la fel cu unul care a utilizat benzina, ba chiar, in unele parti, acesta arata mai curat si mai putin uzat. In principiu, experimentul le-a reusit americanilor pentru ca aproape orice masina construita dupa anii '90 functioneaza daca in rezervor este etanol in locul benzinei.

Exista insa doua mari probleme. In primul rand, dat fiind faptul ca masinile non-FlexFuel nu dispun de un senzor de detectare a etanolului, amestecul de combustibil in camera de ardere a motorului va fi acelasi ca in cazul benzinei iar masina nu va functiona la aceiasi parametri de performanta. Apoi, foarte important, masinile isi pierd garantia in cazul in care se ruleaza cu etanol in loc de benezina deoarece, in general, garantiile oferite de producatori sunt acoperite daca posesorul utilizeaza combustibil cu amestec de etanol in proportie de maxim 10%.

Asadar, sfatul americanilor este clar: NU incercati asta pe masina dumneavoastra.

Comentarii (1)

  • AndreiRN
    Etanolul
    Etanolul este un combustibil bun in anumite conditi. El are proprietati ff corozive asupra fierului si de aceea tevile de transport sunt facute din materiale sintetice.
    Volatilitatea ridicata a etanolului duce la conditi de stocare si transport fff limitate.
    Cat despre arderea in piston este de o calitate superioara deoarece contine si % de apa care are efectul de racire a gazelor admise.
    In ani '70 se puneau borcane cu etanol la Dacii pt imbunatatirea arderi si un consum mai mic.
    Personal am testat si se obtine 10% imbunatatiri.
    Acuma care se apuca sa-si puna tuica in rezervor?
    6 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru