Proiect de lege: anvelopele de iarnă, obligatorii din noiembrie până în martie!

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 03.11.2010
Ministerul Transporturilor a redactat un proiect de lege care obligă şoferii să-şi doteze maşinile cu pneuri de sezon pe perioada iernii. Amenzile pot urca până la 1200 de lei.

Ministerul Transporturilor va înainta celor două Camere ale Parlamentului un proiect de lege care vizează siguranţa pe şosele în timpul sezonului rece. Cea mai importantă noutate este reprezentată de faptul că maşinile care circulă în România între 1 noiembrie şi 31 martie vor fi obligate să fie încălţate cu anvelope de iarnă. În caz contrar, amenzile percepute de oamenii legii pot merge până la 1200 de lei.

Modificarea legislativă vine în completarea Ordonanţei de Urgenţă 195/2002, care are ca scop reglementarea circulaţiei pe drumurile publice şi se referă la amenzile care pot fi percepute de poliţişti în cazul în care aceştia constată nereguli. "După punctul 28 al alineatului (1) al articolului 102 se introduce un nou punct, punctul 28 indice 1, cu următorul cuprins: „28 indice 1. conducerea autovehiculului pe drumurile publice în perioada 1 noiembrie-31 martie, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone fără ca acesta să fie dotat pe axa/axele de tracţiune cu anvelope de iarnă".

Amenzile care sunt ataşate lipsei pneurilor de sezon în anotimpul rece se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni, astfel că şoferii care nu şi-au schimbat anvelopele vor fi nevoiţi să suporte amenzi care variază între 540 şi 1200 de lei.

Proiectul de lege iniţiat de Ministerul Transporturilor va trece pe la comisiile de specialitate, urmând să fie supus la vot în plenul Parlamentului.

În cazul în care acesta va fi votat, modificările vor intra în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

AI PNEURI DE IARNĂ? Automarket îţi pune la dispoziţie cele mai variate pneuri de sezon la preţuri foarte bune. INTRĂ ACUM ÎN MAGAZIN!

 

Comentarii (98)

  • Corect
    Foarte bine , este de bun simt sa iti echipezi masina corespunzator astfel incat sa nu reprezinti un pericol pentru ceilalti din trafic .

    Toate tarile civilizate au legislatie similara .

    Au facut si ei o lege utila dupa atatia ani .
    56 36
  • Eu am anvelope Dunlop de vara si asa le las si pe perioada iernii.Ma doare in patina de legea lor!
    32 87
  • Marius
    Mi se culca...sau se scoala....de legislatia lor
    Dedicatie pentru politichieni si pentru bizonii din trafic - ma doare-n... (cuc)... de legislatia voastra si de amenzile voastre. Aborigenii dracu...
    38 64
  • antonio
    intrebare
    la o masina cu tractiune fata olbigatoriu toate 4 sau doar cele de pe fata ?
    58 8
  • Alex Radoi
    Bravo tie, fii shmeker fratzioareee, da maneaua la maxim si lasa pa fraieri sa sa agite... Calca pisicutza aia de 1.6 la blana! Sau poate ai vreo Astra G combi 1.7dti cu toate geamurile negre-negre, rupe-i turbina... Hesti hun hadevarat mancatzash... traiasca Faurelianu, shefu' banilor! :)))))))))))))))))
    76 8
  • Alex Radoi
    @antonio
    In principiu este bine sa le ai pe toate 4 de iarna, ca sa reduci riscul de a-ti "fugi de spate" in vreo curba, dar daca mergi cu grija, te descurci si cu gume de iarna doar pe fata. Daca ramai in zapada oricum de iesit te vor ajuta doar rotile motrice, in cazul tau cele de fata.
    51 1
  • FORTE BINE
    Sunt o gramada de nesimtiti care circula IARNA echipati cu anvelope de vara pur si simplu sterse........ Pacat ca acest popor nu se poate disciplina decat cu forta !
    64 17
  • Ce ne facem daca in martie/noiembrie...
    ..sunt temperaturi peste 7 grade ? (anvelopele de iarna sunt eficiente sub temperaturi de 7 grade) Unde mai este siguranta cand pierzi aderenta ,dupa incalzirea cauciucului avand in vedere ca temperatura este peste 7 grade ?

    In fiecare iarna am avut gume de iarna,chiar si acum le-am pus,desi este prea devreme ....Vineri (se anunta) ca vor fi temperaturi peste 20 grade. La 30km/h pariez ca intr-un rond,vor scartaii rotile . La viteze de peste 70 voi aderenta care tinde la 0. CE NE FACEM ATUNCI ??

    Nu este prea bine gandinta legea,dar oricum e un pas inainte ...
    53 7
  • ...
    si eu sunt de acord cu legea dar... parca vad ca se da legea si cand te duci sa iei o anvelopa ai surpriza ca preturile au crescut pe nesimtite.....
    49 2
  • ANIMALE
    ANIMALE
    ANIMALE
    12 16
  • antonio
    @alex radoi
    sunt perfect deacord cu tine, dar marefeream la proiectul de lege, daca esti amendat avand anvelope de vara pe spate?
    18 1
  • marius
    da foarte bine ca se fac si legi bune/utile in RO
    daca s-ar mai da legi gandite vom ajunge si noi ca germania etc...
    Roti de iarna obligatoriu pt toate 4 roti.
    Daca este sa fie mai bine atunci complet nu cu jumatati de masura...

    Je ai dreptate sunt multi care la 1-2 cm de zapada incurca circulatia cu gumele lor de vara (idioti) asta daca apuca sa iasa din parcari....
    23 10
  • De aceea zic! Iarna este aproape ca o primavara, ca mai ninge mergi cu 20 pe ora! Nu se merita sa iti schimbi cauciucurile asa de florile cucului ca vrea muschiuletul politiei! Viva la Revolution!
    13 49
  • allseason
    Cred ca o amenda primita poate fi atacata in instanta in cazul in care masina este echipata cu anvelope allseason. Acele anvelope sunt catalogate drept allseason tocmai pentru ca producatorul garanteaza performante satisfacatoare si siguranta in parametrii normali indiferent de sezon. Sunt 100% impotriva folosirii anvelopelor de vara in sezonul rece, si consider ca proiectul ar trebui modificat in sensul interizicerii folosirii acestora iarna. Proiectul in forma actuala este ridicol. Practic ratiunea achizitionarii unor anvelope allseason dispare cu desavarsire. Poate ca producatorii de anvelope ar trebui sa adopte o pozitie care sa impiedice acest abuz.
    30 6
  • Comparatie anvelope Dunlop VARA - IARNA
    La DUNLOP, din ce scrie producatorul de anvelope: cele de VARA, model SP SPORT 01 au aderenta VARA de 80-90 % si IARNA de 25% ......... Este evident ce necazuri pot provoca acestea IARNA ! Iar cele Dunlop WINTER SPORT 3D au aderenta IARNA de 80-90%...... Fiecare anvelopa este proiectata pentru anumite caracteristici tehnice adaptate sezonului respectiv. Iar durata de viata este de cca 6 ani calendaristici in conditii normale de exploatare....
    32 1
  • @Antonio
    Din textul legii care este citat in articol, reiese ca la masinile cu tonaj mai mare de 3.5 tone se accepta anvelope de iarna doar pentru axa/axele de tractiune...nu am studii juridice, dar din cate imi dau seama inseamna ca masinile sub 3.5 tone trebuie sa aiba toate anvelopele de iarna...
    Inca nici nu a aparut bine legea, ca deja putem gasi hibe in formularea textului...de ce naiba nu stiu sa faca astia o treaba buna de la inceput la sfarsit?
    27 2
  • M+S
    Oare anvelopele mixte sunt in regula, sau trebuie neaparat winter?
    25 1
  • romanii astia ar face orice numai sa nu isi deszapezeasca drumurile
    39 3
  • Eu consider legea asta ca fiind o lege buna dar mi se apre o prostie sa o faci obligatorie in vremurile astea in care abia ne mai putem plati facturile!

    Au inchis firmele mici, producatorii de animale, mazinele mixte, au crescut taxele, preturile si au scazut salariile, hai sa fim seriosi, inca o cheltuiala in plus....?

    Multe legi ar fi bune daca ar fi aplicate la vremea lor, in 5 ani nimeni nu a facut nimic si acum cand suntem cocosati de saracie ei ne baga la cheltuieli obligatorii!


    Sunt de acord cu legea asta pentru transportatori, dar pentru persoanele fizice ar trebui sa mai astepte 1-2 ani sa ne revenim!

    Parerea mea!
    40 5
  • Marian
    Eu unu nu o sa cumpar anvelope de iarna pt ca nu imi permit. Mai bine circul cu rata. Am si eu o intrebare insa: cine e un pericol public mai mare? Eu cu anvelope de vara pe asfalt uscat iarna sau cei care circula dimineata la ora 7 pe ceata de nu vezi botu masinii cu pozitii sau fara lumini? Pe astia nu-i vede nimeni sa ii amendeze?
    33 4
  • cauciuce
    N-o sa treaca de Parlament.
    11 5
  • si toata lumea o sa mearga cu cele de iarna... si vara, ca sa "fie mai smecheri"
    10 3
  • anvelopa
    @ ionut - bine zis.
    Dar despre faruri dereglate?!? ... sau becuri lipsa, sau circulat pe DN pe timp de ceata doar cu pozitiile?!?
    Despre a avea cauciucuri de iarna sunt pentru. Iarna trecuta nu am avut probleme din cauza lor. Singura problema a fost cand rotile nu mai atingeau asfaltul din cauza zapezii...
    De exemplu in dobrogea, drumurile se troienesc numai pe anumite sectoare... este atat de greu de plantat niste copaci si niste tufisuri in zona.... ca parazapezile se fura.... dar copacii?!?
    23 0
  • @ccmax
    Copacii se taie...ca doar e frig :))
    13 1
  • Citatul din lege:
    „28 indice 1. conducerea autovehiculului pe drumurile publice în perioada 1 noiembrie-31 martie, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone fără ca acesta să fie dotat pe axa/axele de tracţiune cu anvelope de iarnă",

    este incompet redat in stire, ori este scris de un analfabet!!!
    15 1
  • crysti09
    ATENTIE
    Mai da chiar nimeni nu mai citeste bine? Este vorba de "masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone"

    AUTOMARKET, va rog sa specificati cu litere mari (MAJUSCULE)
    6 1
  • proiectul de lege
    Sunt de acord cu anumite aspecte. Cand este zapada, pe un drum umed la temperaturi sub 7 grade, in reale conditii de iarna, sunt mai eficiente anvelopele de iarna, decat cele de vara. Mai consider si ca nu este cazul sa se circule pe zapada cu anvelope de vara, mai bine se lasa masina acasa...
    Dar sunt cateva aspecte totusi. Ei vor sa se circule cu anvelope de iarna 5 luni pe an... Din acestea si mai ales din ce am vazut in anii trecuti, nu prea ar fi necesare atata vreme. Anvelopele de iarna ar fi necesare ( in functie si de zonele geografice ) o luna, poate 2 sau cel mult 3 luni, din cele 5. Nu ar trebui sa fie obligatorii in lunile in care nu sunt necesare. In martie am vazut putine zapezi in ultimii 20 de ani, dar am vazut des temperaturi de peste 7 grade. Foarte multi spun ca anvelopele de iarna se uzeaza mai repede daca sunt folosite prea mult pe asfalt uscat, plus ca produc zgomote la rulare. Oamenii isi vor uza prematur pneurile de iarna in 5 luni, cu exceptia acelor zone in care chiar sunt necesare atata vreme. Daca exista astfel de zone, chiar sunt necesare 5 luni din 5...
    Mi se pare mai firesc sa se dea amenzi doar daca este zapada si cel gasit in fapt circula cu anvelope de vara. Nu ca astazi, cand am vazut pe computerul de bord 8 grade si chiar mai multe, sau in martie si chiar februarie cand putem sa vedem temperaturi destul de crescute si sa nu fie nici un pic de zapada. Adica anvelopele de iarna sa se poarte atata vreme cat avem iarna adevarata, nu in toata perioada aceasta de 5 luni, in care pot exista conditii meteo ce nu impun folosirea lor.
    23 0
  • Alex Radoi
    Sa va spun cum vad eu lucrurile:
    In general (atentie, nu am zis ca toti...), cei care sunt impotriva anvelopelor de iarna sunt cei cu compartament specific de meltean/cocalar cand vine vorba de masina. Dau in toate gropile, ii claxoneaza pe cei care pun frana la liniile de tramvai, schimba uleiul si filtrele la dublul intervalului, nu repara articulatiile, vin cu 200km/h pe autostrada si pun frana la cativa metri in spatele cuiva care depaseste la viteza regulamentare, flashuri etc., cunoasteti genul. Adica li se cam rupe de masina fiindca de obicei au masini luate pe preturi de nimic, sau de multe ori masini scumpe insa luate pe vreo combinatie, pe care le schimba minimum o data pe an, fiindca stiu ca nu pierd mult sau chiar nimic la revanzare. Normal ca lor nu le convine sa investeasca in niste gume de iarna, fiindca poate la iarna urmatoare vor conduce altceva, poate cu totul alta clasa, in functie de mersul "afacerilor". Plus ca daca pune smekerul frana si se duce sanie intr-un pom, simplu, schimba masina (dupa ce o carpeste in prealabil prin vreun service ieftin pe la tzara).
    Pe de alta parte suntem noi astia "fraierii" care cumparam masini noi sau SH-uri cu putin km, masini deci in stare buna, de care ne e mila fiindca am facut eforturi pentru ele si poate le vom tine 3-5 ani, unii si mai mult. Din cand in cand mai dai si de vreu "prost" ca mine care schimba uleiul si filtrele pe la 7000km s.a.m.d. Pentru astia ca noi renteaza sa cumparam 4 gume noi, fiindca setul ala de anvelope o sa il avem pe toata durata de exploatare a masinii. In fond iarna parcurgi mai putin km decat vara, de obicei. Eu mi-am pus gumele de iarna pe jante de tabla, cele de vara pe jantele de aliaj, si fac singur rocada cand consider ca e cazul, la mine in curte. Salutari!
    32 13
  • autosurveyor
    lege anvelope de iarna
    Anvelopele all-season/all-weather ar trebui acceptate. Altfel care mai e rostul lor? Ar trebui doar interzise anvelopele de vara pe timpul iernii.
    35 1
  • gabi11dog
    anvelope de iarna
    Salutare,
    in primul rand trebuie sa recunoastem ca anvelopele de iarna sunt necesare pentru toata lumea.In al 2-lea rand, trebuie ca domnii de la Guvern sa inteleaga ca pe criza asta, omul nu are bani sa cumpere aceste anvelope.
    Mai mult, mai suntem si bagati in ceata cu interpretarea acestei modificari legislative.

    -personal, am pus pe axa din fata anvelope de iarna,iar pe axa spate am dunlop de vara;daca fac rost de bani caut inca 2 buc de iarna la mana a 2-a.
    15 0
  • @Alex - ca bine le zici
    Ma intreb astia de la asigurari nu s-au saturat sa plateasca daune pe RCA celor de care amintesti tu?
    Sau si asiguratorii fac parte (marea parte) din categoria amintita de tine si sunt interesati numai de "combinatii"?
    6 2
  • Anvelope pe Automarket - scumpe
    @Automarket - orice businessman care are o afacere pe Internet incearca sa ofere preturi rezonabile, pentru ca potentialii clienti au un aliat puternic in lupta cu preturile Google (Goagal pe romaneste).
    Hai ca puteti sa mai scadeti preturile cu 100 de lei pe bucata, sa putem sa va luam oferta in considerare.
    12 1
  • mda
    bun ,incaltat masina cu 4 buc anvelope iarna(nu spun marca sa nu sune a reclama,dar nu luat de pe site-ul la care se face reclama aici,sorry scumpe)...am mai comentat aici despre a-i inchide sau nu in gheto-uri pe cei care nu au bani sa respecte posibila lege a caucioacelor,dar care vor si ei sa traiasca...in fine,adevarul e ca acum ma uit in retrovizoare cind frinez sa nu am vreo dacia 1300 in spate...pe aici temperatura e3-4 grade dimineata si 15-17 la amiaza(cred ca m-am cam grabit ,dar am zis sa nu prind ''cozile de sezon''la service) ...si apropo mi se rupe de legea lu' arhimede de la ministerul transporturilor(pe acolo au trecut cei mai mari hoti din tara asta) eu ma gindesc pur si simplu la siguranta mea
    18 1
  • Asa, asa, ce ne tot incurca saracii astia. Ei sa nu mai mearga la munca in timpul iernii, sa stea acasa unde ingheata de frig ca nu mai au bani de caldura si sa crape odata ca sa nu ne mai incomodeze atat, da sa plateasca taxe inainte. Eu propun sa aiba voie sa iasa pe strada numai bogatii ca tare e crescut nivelul de trai in tara si transportul comun functioneaza impecabil, avem drumuri perfecte si oricum sper ca daca aveti toti cauciucuri de iarna nu va mai asteptati sa intre plugurile sa dea zapada, ca nu mai aveti nevoie de ele si oricum iarna ne va lua pe nepregatite si de aceasta data. Catre toti vitejii caucucurile de iarna sunt ca si cum ai avea "tuning la frane si la suspensie frate" poti merge cat de tare vrei si sa faci derapaje ca nu ai probleme, doar ai "gume". Catre ceilalti speriati de trafic se merge cu 10km/h chiar si cu cauciucuri de iarna, asta de la prima ploaie, zapada ca nu poti sa fii niciodata prea atent. si ce conteaza faci ditamai ambuteiajul, "ai stat in fruntea tuturor".
    Inca o propunere as mai avea sa aiba voie sa aiba afaceri cu cauciucuri numai cei implicati politic si pretul lor sa se majoreze cu 1500% la auzirea vestii obligativitatii. Asa se fac afaceri :)
    25 1
  • Dura lex, sed lex
    Masinile echipate cu anvelope allseason unde se incadreaza in legea asta?
    19 1
  • Hoti
    Numai cei ce nu stiu sa conduca au nevoe de cauciucuri de iarna. Legea asta e pentru gushteri. No sa merg niciodata cu cauciucuri de iarna pentru ca stiu prea bine sa ma descurc fara ele.
    3 31
  • noname
    Anvelope ALL SEASON
    Aceste anvelope sunt niste porcarii pt ca nici la drum uscat nu iti dau o aderenta foarte buna la franare, nici pe zapada nu te ajuta foarte mult. Sunt asa pt piete in curs de dezvoltare care accepta aceste lucruri.
    In germania la o masina cumparata primesti 2 seturi de anvelope vara si iarna. Pt ca e obligatoriu. Binenteles, nimic nu e gratis.
    Si la urma urmei, nu trebuie sa mearga toti cu masina.
    Vorba aia: cine are are, cine n-are n-are.
    8 8
  • @dci
    iti urez iarna placuta in fata tv ca nu ai cum sa iesi pe strada cu talentul tau .
    14 2
  • hmm
    problema este ca ne obliga din 1 noiembrie si pana in martie sa le avem!
    ceea ce e FOARTE RAU. eu in timisoara ce sa fac acum in 4 noiembrie cu anvelope de iarna? sau in 30 martie ? le uzez ...

    macar asa le schimbam tot la 2 ani :) sau se ajunge iar la accidente pentru ca omul nu va schimba anvelopele decat dupa ce face pana :))))
    10 0
  • Anvelope ALL SEASON
    @noname: Anvelopele astea sunt porcarii doar pt. bizonii care se cred la curse, daca mergi legal nu ai probleme iarna. Eu folosesc All Season de 3 ani fara probleme, vara sunt foarte bune mai ales pe ploaie iar pe timp de iarna au facut fata cu brio.
    Oare ce se va intampla daca avem o iarna usoara cu acele gume Winter, pai va spun eu - pe asfalt relativ uscat se duc dracu si la anu alti bani.
    Eu cred ca solutia optima ar fi ALL Season daca esti in oras si Winter daca vrei sa pleci la drum lung.
    9 5
  • amenda...
    Am 22 de masini (firma), autoturisme si autoutilitare. Pentru mine amenda initiala (cumpararea de anvelope) e de vreo 30.000 de lei.
    Din pacate pe gheat sau in zapada de 50 de cm nu prea isi au rostul. De ce nu ii amendeaza pe cei care ar trebui sa curete drumurile?!
    17 3
  • @ Alex Radoi
    Am vrut sa zic si eu cate ceva dar le-ai zis tu pe toate.
    9 0
  • unde lege nu-i tocmeala :)
    Prima problema a legii e sa poata fi aplicata.

    De asta are prevederi care la prima vedere sunt "ciudate"

    E o prostie sa faci o lege pe o perioada gen 1 Nov - 31 Martie obligatoriu se circula cu anvelope de iarna.

    Anvelopele de iarna sunt OK de la +7 grade Celsius in jos. O astfel de lege ar fi mult mai greu de aplicat in practica - ar umbla politia cu termometre dupa ea sa te verifice....

    Poti avea 2 - 3 saptamani in februarie cu 16 - 18 grade si nu are rost sa prapadesti anvelopele de iarna - dar dupa lege...

    Ar trebui sa tina de sofer - pleci la un drum lung, treci prin zone reci sau de munte - iti incalti masina cum trebuie. Mergi la tine in oras de 3 ori pe iarna - atunci tine de tine ce faci.

    O responsabilizare se putea face si altfel: ai facut accident sau ai produs un accident fiindca nu ai masina echipata cu ce trebuie la conditiile meteo - platesti o amenda destul de mare si platesti un procent din lucrarile de reparatie la RCA si CASCO.
    11 1
  • nu v-ati prins...
    ati scapat esentialul
    De mers pe fir..si vazut care/cati din ei sunt importatori de gume, mai era unu..tariceanu,chiar ca era tare...dadea legi de isi proteja marca ce o iporta el..citroen.
    Daca era pentru romani..acest proiect, era ok. Dar parerea me e ca ne fura baietiii cu mainile noastre.
    3 3
  • andrei
    mda
    si acuma fiind noiembrie si afara 20 grade si soare cat casa eu trebe sa am gume de iarna? asta in nici un caz. da bineinteles o sa fie plin de militieni care fac abuz si vor da amenzi si in acest caz. si in martie la fel, afara cald soare lumea in tricou si pe masina gume de iarna. asta mi se pare aiurea. daca conditiile o cer le pun de iarna daca nu NU.
    5 2
  • Care dintre voi stie
    Daca ai cauciucuri all season mai e valabila sanctiunea? :D
    5 1
  • Alex Radoi
    @Automarket
    Am impresia ca de la o vreme imi dispar o gramada de posturi, fara nicio explicatie... Multumesc, ce pot spune...!
    8 0
  • :)
    si pana la urma citind legea imi dau seama ca asa is facute toate legile din tzara asta de rahat,
    e obligatorie la toate masinile sau numai la cele peste 3,5 tone
    "..... în perioada 1 noiembrie-31 martie, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone fără ca acesta să fie dotat pe axa/axele de tracţiune cu anvelope de iarnă".

    cine pana mea a mai compus-o si pe asta
    5 0
  • io
    Civilizat este sa avem cauciucuri de iarna. Si nu numai asta, este si mai sigur. Atat vara si iarna trebuie sa adaptam viteza la conditiile de trafic in functie de temperatura exterioara si anvelope si nu vom avea probleme cu anvelopele care functioneaza putin in afara plajei de temperatura recomandate de producator.

    Pentru cei care nu sunt de acord cu legea le spun ca nu ii obliga nimeni sa cumpere cauciucuri de iarna.

    Asta inseamna ca nu le sunt indinspensabile in activitatea lor si ca folosesc masina doar asa ca este mai cool decat cu metroul sau autobuzul.
    4 7
  • deci, vara daca avem cauciucuri de iarna ...amenda ? imi pun senile in mortii masii de tara
    5 2
  • danskodaru
    pt dci
    dci, toti cu mentalitatea de cei mai buni soferi ai vedem la stiri
    8 1
  • fals
    De ce nu va interesati mai bine inainte sa faceti un articol?
    Anvelopele de iarna sunt obligatorii numai la MMA mai mare sau egala cu 3,7t.
    4 0
  • @admin
    dar de cand voi fi obligat sa le montez...de exemplu daca maine ca ii 5 noiembrie ma opreste politia poate sa-mi dea amenda? sau numai dupa ce aproba legea sau nush ce ii fac ei acolo
    1 1
  • marketing
    E vorba de marketing, unii mai trebuie sa si castige prin vanzari anvelope.. ma rog; oricum ideea de baza e ca bine sa ai separat anv de iarna si de vara.
    4 1
  • hAndicapati cu "A" mare
    Am cauciucuri de iarna de cand am luat masina in 2006, dar cum sa pun bai nene anvelopele de iarna la 20 de grade. Stau in tricou afara si merg cu anvelope de iarna?
    7 1
  • Salutari!
    Tara lui Papura Voda!Au pus la punct problemele tarii si ramasese foarte urgent de rezolvat problema anvelopelor?Asa conducatori asa tara.
    11 1
  • ...
    cum a spus multa lume, e gandita prost legea asta. all seasons, fata, spate...5 luni...iar pe de alta parte, poate nu am bani sa dau pe anvelope de iarna in conditiile in care scot masina de 2 ori pe sapt. si tocmai atunci ma poate opri politia. ar fi frumos sa fie amendati cei care incurca circulatia sau fac accidente din cauza cauciucurilor.
    sunt de acord cu dci, desi nu sunt manelar, masini aduse din afara sau alte chestii. pur si simplu conduc prudent cand e vb de patinaj. daca nu dai suta la ora in oras, se poate conduce si cu cele de vara, dar intr-adevar, mai greu.
    6 3
  • salutari
    imi pare bine ca nu e vorba de TURISME ci numai de la microbuse in sus
    2 2
  • Lionel
    Sofatul pe timp de iarna
    Mai bine sa invata oamenii sa conduca pe timpul de ierna, iata aici : http://www.informatiiprofesionale.ro/productie/service/sofatul-pe-timp-de-iarna/
    3 0
  • tampiti
    @all. bine ca nemtii sunt porsti. ei respecta legea. de la 1 noiembrie la 1 martie cu cauciucuri de iarna, unde practic nici nu cred ca ar fi nevoie de asa ceva, ca acolo dupa 2 fulgi te saturi de masini de dezapezire, si sa vrei nu poti ramane inzapezit, si la noi ca daca ninge o ora romania ii paralizata, noi nu ne punem...ca ne doare in patina de politie si de amnezi. asta ii romania. o tara de tampiti. de ce sa respectam legea. imnul nostru este gresit nu trebuia sa fie DESTEAPTA-TE ROMANE! trebuia sa fie DESTEAPTA-TE TAMPITULE!!!!!
    10 7
  • in primul rand cei de la RAR ar trebui sa isi faca treaba
    Parerea mea , este , ca obligativitatea anvelopelor de iarna este o idee buna, doar ca trebuie vazute si costurile care implica acest lucru , si mai ales salariile din romania.
    Apoi cine va verifica daca am sau nu anvelope de iarna , RAR-ul , care stim foarte bine cum isi face treaba , si in ce mod ajuta pe cei care dau ITP. Ar trebui sa vedem cate masini circula cu ITP facute "la colt de strada", normal ar trebui verificate si anvelopele la ITP, uzura acestora in mode special.
    Apoi cei de la ADN ar trebui sa isi faca treaba mult mai bine , nu sa fie luati prin surprindere ca de obicei. De ce platim impozite, taxe, accize ?
    Si in primul rand va trebui ca autoritatile sa respecte legea, o vor face cel mai probabil tot din buzunarul nostru, si cel mai probabil cineva se va imbogati din aceasta afacere , deci nu cumva un nou mod de a scoate bani de la stat?
    5 0
  • Sunteti chiar nesimtiti pe bune !
    Dragi politicieni! sunteti chiar nesimtiti eu va inteleg ca va plictisiti acolo dar totusi altceva mai bun nu ati avut de gandit?! Tin sa va readuc aminte ca traim in Romania si ca datorita voua noi traim intr-o austeritate maxima, de unde Doamne Iarta-ma sa mai am bani si pt proiectul vostru de lege daca voi taiati ca niste nesimtiti din salariile oamenilor mariti taxele si impozitele?! Tind sa cred ca la voi acolo in parlament se dezvolta prostia ca o floare de primavara asa ... O fi ea buna legea ... dar trebuie gandita mai bine adica ai posibilitati de aplicare intr-o tara care e praf din punct de vedere economic si nu numai?!
    5 1
  • SIGURANTA - RESPONSABILITATE
    Practic atunci cand vorbim de utilizare anvelopelor de vara - iarna, exceptand faptul ca autoritatile isi fac treaba mai mult sau mai putin de nota 10 ( ce utopie, sic ?! ), ce se intampla in realitate ? Primaria Capitalei acorda PRIN CONTRACT un numar de 8 ORE, pentru deszapezire, firmelor specializate..... Si daca AI NEVOIE SA PLECI CU MASINA NEAPARAT undeva, ce faci ? Daca ai masina echipata necorespunzator poti sa derapezi, sa faci accident, sa lovesti obiecte sau OAMENI ! Si daca ai CASCO si te trimite asigurarea LA PLIMBARE ......ce faci ?! Platesti ca prostul sa zicem 20-30.000 lei pagubele ?! Dar daca ai omorat un om, ce faci ?! Mai conteaza povestile unora de mai sus ca n-avem bani ..... N-ai bani de cauciucuri adecvate stai casa sau mergi cu tramvaiul, taxiul ori altceva ...... Nicaieri IN LUME nu-ti garanteaza cineva ca strada este IARNA ca in palma, sa fim seriosi ......
    9 5
  • Legi executate la comanda
    Legi executate la comanda SPONSORILOR Politici
    Proiectul asta de lege este de CACAO, ca mai toate sunt facute la noi, cu doua intelesuri, sa fie interpretabile si lipsite TOTAL de argumente STIINTIFICE P E R T I N E N T E , facute la comanda de marile concerne sa le creasca veniturile.
    Cate accidente s-au produs in perioada 1nov - 31 martie din cauza lipsei de cauciucuri la auto sub 3.5 tone in ultimi 20 ani ??????, stie cineva???. Avand in vedere ca iernile la noi sunt din ce in ce fara zapada.
    PRESIUNEA celor care produc asemenea marfa pentru a le creste VANZAREA.
    TEORETIC este buna, realizarea este tipic ROMANEASCA, adica de 2 lei si 15 bani ca Tigarile MARASESTI, mai le stie cineva gustul.
    5 1
  • recomand intermediare
    masina din poza mea ( Dacia SuperNova ) are 4 intermediare Debica care au costat de 130 ron 2 bucati ( 260 ron toate ) si au fost luate de la Selgros . inainte avea pneuri de vara uzate , in lipsa zapezii mergea bine , dar cand a aparut neaua trebuia mereu impinsa , acum merge foarte bine si pe uscat , umed , inzapezit ...
    3 2
  • Ideea nu e rea ...
    Ideea nu e rea, dar... cum acum in TM sunt 20 de grade nu ai ce cauta cu anvelope de iarna ... din cate stiu cele de vara merg pana la 4 grade plus, e o idiotenie sa pui din 1 noiembrie anvelope de iarna. In functie de zona ar trebui d'nii politzisdi sa iasa fain frumos in strada cand e inghet sau zapada si atunci amenzi pt anvelope neadecvate, ca doar din banii nostrii sunt si ei platiti... si daca nu ai bani de anvelope de iarna nu mergi cu masina daca e zapada sau inghet ... simplu si clar ... 'parerea mea' ;)
    5 0
  • stefanel
    Eu detin o masina de clasa mica si tocmai am cumparat un set de gume all-season foarte bune, la 250 ron/buc, care se vor descurca excelent la iarna (stiu asta pt ca la firma merg tot cu una de aceeasi clasa cu gume all-season de 3 ani si totul a fost perfect).
    Cand e viscol si sunt drumuri blocate/inzapezite, am bunul simt sa stau acasa daca n-am vreo treaba urgenta, pt ca stiu in ce hal de tara traiesc, adica una in care nu se dezapezeste, dar se baga legi aberante.
    Legea ar trebui sa fie astfel: interzis cu gume de vara pe timp de iarna plus amenda drastica pentru cei care circula cu gume all-season sau de iarna prea uzate. Punct. Legea in forma actuala este aberanta, deoarece poate aparea cazul in care unul poate avea gume de iarna f uzate cu care circula bine merci, face accident si nu poate fi amendat, deoarece s-a incadrat in lege.
    Si pentru cei care tot bat campii cu Germania sau tarile din vest: cand om ajunge si noi cu salariile celor de acolo, sigur ne vom permite si gume de sezon. Pana atunci, guvernantilor le doresc sa ma pupe in c*r.
    4 1
  • virgil
    anvelopele nu te salveaza
    Anvelopele nu te salveaza cand nu adaptezi viteza de mers in functie de intemperi, ca este vara , toamna si ploua torential (acvaplanarea si deraparea) sau iarna cand este zapada sau polei (deraparea), daca alergi nu te mai salveaza nimeni.
    Asadar modificarea legi mi se pare un mare abuz si o modalitate de profit a unora care au afaceri si profit cu influenta in acest sens.
    Pe strazile si drumurile din Romania se circula de mult timp insa nu au axistat cauciucuri pentru fiecare sezon inca de la inceput. Aceasta este o noua impunere care ne face sa scuturam si ultimul banut care-l mai avem.
    O sa aduca in situatia sa renuntam singuri la masini datorita taxelor, im pozitelor a.d.p.
    4 0
  • andrei
    @ scuderia
    ba desteptovici, arata-mi si mie legea aia din germania care zice sa ai cauciucuri de iarna din noiembrie in martie. las-o moarta. de pe la 5 grade in jos le pun da numai CRETINII pot spune sa am in noiembrie la 20 grade gume de iarna
    6 1
  • raduku
    Despre legi
    Proiectul de lege ar trebui sa excluda statul ca principal dirijor in aceste "afaceri".
    Cea mai buna propunere ar fi ca Societatile de Asigurari sa fie mult mai implicate pentru banii pe care ii percep in EURO, dupa cum urmeaza:
    - ele sa plateasca si sa asigure cu mat antiderapant iarna si la intrare in hypermarket-uri.
    - ele sa se aloce o parte din sume politiei pentru suprafegerea traficului.
    - ele ar trebui sa beneficieze de amenzile incasate de la cei care nu au anvelope potrivite.
    - tot ele ar trebui sa se implice si in sistemul medical, pentru ca de aia ne asiguram viata.

    Pe scurt statul in principiu ar trebui sa se cam excluda din asa zisele initiative , in care se substituie Soc. de Asigurari. Ce poate sa faca este sa impuna soc. de asigurari sa preia o parte din atributiile lui.

    Este doar o idee preluata de la germani... Astep comentarii si sugestii .. B-)
    5 0
  • ba da mai lasti-o dracu
    ba eu inteleg ca trebuie sa facetin reclama pe site da sa-mi bag ceva daca nu m-a capiat de cap reclama la site-ul ala auto...na ca nici de-al dracu n-o sa ma uit pe el
    3 0
  • e bun proectul de lege
    patronii mei ma trimit pe teren cu cuciucuri pe sarma pote asa osa am si eu cauciucuri bune
    1 1
  • all season
    am 4 cauciucuri all season debica navigator 2 . Am observat ca au si inscriptia M+S. Din cate stiu eu inseamna mood + snow (noroi+ zapada) deci ar trebui sa fie si iarna
    6 0
  • lama deszapezire
    io cred ca la anul or sa ne oblige sa punem pe fiecare masina un plug mic cu care sa_ti deszapezeasca fiecare sofer drumul( ulita). noi prostimea tot timpul suntem obligati la cate ceva dar statul nu. sa faca drumuri ca_n occident si atunci imi fac si io dacia STAS pana atunci trag pe ea asa cum e cu bucse si rotule schimbate in fiecare an
    2 0
  • CRISTI
    nesimtire tipc romaneasca
    Numai in Romania este posibil ca la 15 noiembrie sa dea legea, iar la 1 decembrie sa te puna sa scoti bani din buzunare sa mai platesti ceva. E clar ca nu toti romanii vor putea cumpara anvelope de iarna si sa vezi amenzi, ca sa adune bani la buget. Nu contest utilitatea masurii, dar era de bun simt ca omul sa fi stiut mai din timp.
    3 1
  • lege pentru totzi
    Initiativa este buna dar greu de aplicat in conditiile actuale.

    Trebuie interzisa circulatia cu gume de vara sau prea uzate in perioada de iarna.

    Dar intreb eu aceasta lege va fi aplicata inclusiv pentru masinile din dotarea armatei, internelor(politie pompieri etc) transport in comun??

    Nu este greu de observat in trafic macar autobuzele antice care fac transportul cadrelor militare la unitati sau a personalului civil si care pe langa lungimea darei de gaze negre pe care o lasa in urma lor, oare cand au facut ultima verificare tehnica si de catre cine??

    Sa nu mai vorbim de utilitarele si utilajele de la depanarile de exp.

    ITB, de taxiuri care curg tablele de pe ele sau de batranele Dacii si ARO care inca sunt in functiune la primarii si posturile de politie din provincie si nu numai.

    Poate aceasta lege se va aplica pentru toata lumea si nu vom mai fi opriti in trafic de echipaje de politie la care functioneaza doar un far sau lipsesc cu desavarsire luminile de pozitie sau numar de inmatriculare.

    Cred ca intai ei ar trebui sa dea un exemplu de corectitudine.
    3 0
  • e bine
    e bine si e normal sa fie asa dar problema este modul in care se cere de la populatie atatea si jegosii astia nu ti dau in schimb nimica aici ma re fer la calitatea drumurilor gropi la tot pasul drumuri acoperite cu zapada gheata pret mare la benzina amenzi din orice .Asta e buba si necazul oamenilor nu cauciucurile de iarna
    2 0
  • uite anvelope nu e anvelopa
    Si cine spune ca Romania e tara civilizata ? De ce credeti ca nu isi cumpara romanii anvelope de iarna ? Din ignoranta sau ca nu au bani si sunt milogii europei ? Ajunsi in aceasta stare de minunatul conducator si partidul care "reformeaza" tara... De ce nu s-a dat legea asta la 1 Martie ? Daca prin absurd maine, importatorul vinde cauciucul de Logan cu 1.000 lei, noi trebuie sa inghitim acest rahat ? Cate cauciucuri de iarna sunt disponibile in tara in urmatoarele 2-3 luni ? Si la ce pret ? Ne place sa ne uitam in curtea neamtului, da oare acel german cu 200-300 Euro pe luna si-ar mai lua caucioace de iarna la masina la fel ca acum ? De ce ne uitam la altii numai la legi si nu si la preturi de exemplu ? Daca la altii TVA la mancare e mai mic, noi de ce trebuie sa le cumparam productia de alimente rebuturi la preturi mai mari decat la ei ?
    4 0
  • A.N.O.N.I.M.
    dezapezire drumuri personal calificat!
    Fratilor! de o saptamana ma chinui sa gasesc niste servomotori de escavator si o tabla mai mare sa-mi pun plug de zapada pe masina ca se pare ca ne ia iarna prin surprindere si trebuie sa dezapezim noi drumu' . E super tare !!!
    4 0
  • Da bani.....
    Sunt oameni la care nu le ajunge salaru pe o luna sa isi schimbe anvelopele
    5 1
  • marius
    vezi sa nu!!!!!!
    Ma intreb ...oare toate masinile de politie,salvare pompieri vor fi si ele dotate cu anvelope de iarna??? ca eu personal iarna trecuta am impins la o salvare care nu pleca de pe loc intr-o intersectie din Constanta si era dotata cu niste OPINCI!!!!!
    2 1
  • aquagen
    dar totusi ......
    Eu am 4 x anvelope M+S (noroi si zapada), care daca nu sunt luate in considerare, pentru ce se mai fabrica?

    Cauciucurile de iarna M+S * sunt mai mult pentru conditii extreme de ninsoare, care in oras sau pe drumurile circulate, mai ales pe temperaturile astea de acum nu isi au rostul. Mai mult de atat se degradeaza de 10 ori fata de anvelopele M+S normale.

    Teoria me e simpla:

    Anvelopele de iarna M+S* de conditii extreme, pe drum uscat acum si la temperaturi de 10-18 grade sunt la fel de inadecvate ca si anvelopele de vara pe drum cu zapada si conditii extreme.

    unde mai e logica aici?
    vai samar de noi si de tara asta.
    2 2
  • Gabriel
    Afara ploua :)
    Afara Ninge :(
    Ar fi o solutie ca toti care nu au bani de cauciucuri din astea de iarna pe vremea asta frumoasa sa scoata masina la drumu mare si sa o lase parcata , cat de cat regulamentar daca se poate , daca nu nu.. in semn de protest!
    Din cate stiu eu amenda pentru parcare neregulamentara e muuult mai mica decat pentru aberatia asta.. asa macar ar putea sa vada si guvernu cati din oamenii care ii platesc sa stea cu fundu pe scaun , ceea ce rar fac, nu au bani sa cumpere niste amarate de cauciucuri total inadecvate pentru clima din aceste 5 luni.. Si poate incurcam macar pe vreunu din ei sa ajunga dimineata la restaurantul unde isi bea cafelutza.. pacat ca astea sunt doar vorbe si nimeni nu actioneaza..
    5 0
  • problema e cu banii!!!!
    acum hai sa fim seriosi!pe un rand de genti am cauciucuri de vara,iar pe celalat rand am cauciucuri mixte.voi fii nevoit sa cumpar inca un rand de pneuri?asta ar insemna ca salaru mi se va duce pe ele acum cand vine craciunul,iarna,iar acum cresc si cheltuielile casei!de ce nu au dat legea asta azi primavara?sa avem timp sa ne pregatim.
    5 0
  • vara vs. all-season vs. iarna
    Sunt de acord cu folosirea cauciucrilor de iarna pe timp exclusiv de iarna. Iarna trecuta am circulat fara nici un eveniment folosind cauciucuri de vara, pentru ca nu aveam altele, insa nu de putine ori m-am simtit jenat cand incurcam circulatia la o plecare in rampa pe gheata.

    Pentru cei care diferentele intre cauciucuri constau doar in pret, recomand putina informare:

    http://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s
    sau
    http://www.youtube.com/watch?v=JGfvyPtYR0Y
    0 0
  • raspuns pt o femeie bruneta! :)
    In primul rand,e lege sau proiect de lege?
    Sunt plecata din tara si in ianuarie ma intorc..cu masina.
    Daca masina are tractiune pe spate(Audi A6),sunt obligata sa imi schimb toate 4cauciucurile sau doar cele de pe spate?Intreb dpdv legal,stiu ca siguranta as avea cu toate 4 schimbate..dar legal ma intereseaza,scap sau nu de amenda doar cu cele de pe spate?
    Merci frumos.
    0 1
  • rapuns pentru kitty_cat
    Unde ai vazut tu A6 cu tractiune doar pe spate ? Sau o fi Audi 100 din 94 si nu ai mai avut bani de planetare cand l-ai luat de la dezmembrari din Bulgaria ?Incredibil domnule. Iti cumperi o masina de lux si nu ai bani de 4 cauciucuri ? In ce tara esti tu daca nu ai cauciucuri de iarna, tinand cont ca tarile europene asa cum spune toata presa au adoptat aceasta lege cu ani in urma. Crezi ca daca scri pe un forum ca ai A6 lumea nu isi da seama ca ai tricicleta cu propulsie. Vai de capul vostru!
    3 0
  • Legionary
    Intai ne documentam,apoi vorbim.
    All Season Tyres
    All season tyres are tyres that, as the name suggests, have a tread pattern suitable for use all year round. They have a tread pattern that is more heavily siped than a summer pattern but not as heavily siped as an out and out winter tyre.

    They will provide perfectly adequate performance in summer conditions and may have a small amount of winter driving ability. They allow for the use of the same tyres all year round, negating the need for changing from summer to winter tyres. Not so popular in the UK where a summer tyre is generally used all year round.
    1 0
  • Legionary
    Mai cititi-o si pe asta
    Kleber Tyres have announced the release of their new Quadraxer “All Season” tyre range. The new Kleber Quadraxer is available for a wide range of small to medium sized cars and is designed for drivers who don’t want separate tyres for summer and winter conditions. The all season Quadraxer has a silica based compound and is engineered to keep supple in cold wintry conditions with optimal rigidity in warmer summer conditions.

    Although the Quadraxer is an all season tyre it carries the important “3 Peak mountain Snow Flake” which means it meets standards for use in severe snow conditions.
    2 0
  • rokas73
    pentru toti
    mai cind vad pe unii ca e buna legea inseamna ca au bani de le rezolva asa de usor ca e buna legea ca sa ii inbogateasac ca si pe aceia cu asigurarile private obligatorii ,pina eu ies la pensie ce siguranta am eu ca aia mai exista si statu da atunci din umeri ca nui intereseaza ca legea a fost data acum 30-40 ani,asa ca nu mai vb ca legea e buna ,da este buna dar sa ai si tu un salariu de cel putin un salasriu minim sa fie ca in germania cum spui tu ala cu germania si atunci sa spui ca legea e buna pina atunci nu mai vb ca de aia face boc cu base ce vor ca vad destia ca tine care zici ca e buna legeaa ,a si inca una cind e vb de drepturile care ni le ia statu nu iesim in strada ca grecii ci iesim atunci cin echipa de footbal cistiga nu stiu ce meci sau cind u timisoara a fost rtrogradata sau nu stiu ce se intimpla cu ea ,deci cu alte cuvinte nu mai am cuvinte..............................................
    0 0
  • bebe...
    e in regula sa ai cauciucuri mixte...
    SE POATE SA TE AMENDEZE CA AI CAUCIUCURI MIXTE PTR TOT SEZONUL....UN RASP VA ROG
    0 1
  • nu are bani guvernul
    guvernul nu are bani sa dezapezeasca strazile si ne pune pe noi sa cumparam cauciucuri de iarna ca sai scapam pe ei de un singur lucru . abuz de lege
    0 0
  • cauciucurile
    Buna lege Darrrrrrrrrrrr Dumnezeu a facut ce a facut dar cu prosti a batucit PAI DACA CLIMA E SCHIMBATA SI NINGE IN IUNIE AUGUST SEPTEMBRIE OCTOMBRIE CE FACEM SCIMBA LEGEA DUPA ANOTIMP SAU PUNEM CAUCIUCURI DE IARNA ATUNCI CIND E NEVOIE?
    1 0
  • bogdan
    anvelopele de iarna
    Cand o sa va prinda politia fara anvelope de iarna o sa va dea amenda si o sa va ia certificatul de inmatriculare! ca sa obtii certificatul inapoi trebuie sa-ti iei envelope de iarna si sa te duci la rar! aia de la rar sigur o sa va mai gaseasca si altceva in neregula la masina (folii pe geamuri, jocuri la articulatii, parbrize fisurate, becuri care nu merg etc) asa ca echipati-va si numai pierdeti vremea...
    0 0
  • ????
    Ce nu se intelege in tara asta? Cand cineva are o fabrica de cauciucuri si este aproape de faliment vine cu obligatii catre populatie. Daca primariile si-ar face treaba ?..... Alt exemplu este de cauciucurile care delimiteaza benzile de circulatie, cand va ninge sunt curios cum se va curata strazile fara sa le scoata cu lama ( iar bani sa le monteze) . Ganditi pentru orice lege obigatorie acceptata de populatie v-a veni o alta si alta.
    0 0
  • euro_boss208
    daca am masina inscrisa pe franta nu sint eu propietarul dar o conduc in romania ma poate obliga sa am cauciucuri de iarna?
    0 1
  • marius
    legea anvelopelor de iarna
    SALUT VAND STATIV JANTE AUTO PRET 40 RON PREDARE PERSONALA IN BUCURESTI 0722346229
    0 0
  • IN SUEDIA ESTE OBLIGATORIU SA AI CAUCIUCURI DE IARNA INCEPAND DE LA 1 OCTOMBRIE.IN CAZ CA NINGE INAINTE DE DATA STABILITA DE LEGE,ESTI OBLIGAT SA PUI CAUCIUCURILE DE IARNA
    IN SUEDIA ESTE OBLIGATORIU SA AI CAUCIUCURI DE IARNA INCEPAND DE LA 1 OCTOMBRIE.IN CAZ CA NINGE INAINTE DE DATA STABILITA DE LEGE,ESTI OBLIGAT SA PUI CAUCIUCURILE DE IARNA
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru