Renault-Nissan-GM: Game Over!

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 05.10.2006
GM si Renault-Nissan au anuntat oficial ca tratativele privind realizarea unei aliante au esuat.

Dupa ce si-au dat reciproc trei luni de gandire, presedintii Renault-Nissan si cel al General Motors au decis: alianta dintre cele doua superputeri auto nu va avea loc.

In prima faza, informatia a aparut in editia on-line a publicatiei Wall-Street Journal, dupa care au urmat comunicatele oficiale ale celor doua parti: Rick Wagoner si Carlos Ghosn au inchis de comun acord orice tratative ieri, in urma unei conversatii telefonice.

Cel mai important motiv al renuntarii la ideea crearii unui colos auto se numara multiplele divergente privind tipul parteneriatului. Astfel, in timp ce GM a cerut initial o suma de bani ca “un avans de control”, seful Renault-Nissan dorea 20% dintre actiunile grupului american.

Mai mult, acum cateva zile, sefii General Motors au pretins cateva miliarde de dolari din partea celor de la Renault-Nissan ca o compensatie deoarece acestia considerau ca, avand in vedere numarul de modele si dimensiunea afacerii, francezii ar fi urmat sa fie inglobati in GM si nu invers. Raspunsul celor franco-niponilor a fost scurt: “Renault-Nissan considera ca principiul compensatiei este contrar spiritului unei aliante competitive”.

Daca doriti sa aprofundati, puteti consulta comunicatul oficial al Renault si discursul lui Rick Wagoner (ambele in engleza)

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru