Se pregateste o noua generatie DSG

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 14.11.2007
Sistemul de transmisie DSG (Direct Shift Gearbox) va fi imbunatatit de BorgWarner prin aplicarea unor tehnologii noi.

Esential

2003 este anul in care BorgWarner a inceput sa doteze modelele VW si Audi cu transmisii DSG.

BorgWarner, compania care a inventat practic transmisia DSG si a furnizat-o modelelor Volkswagen si Audi incepand cu 2003 a anuntat ca lucreaza la o noua generatie a cutiei cu dublu ambreiaj, aceasta urmand sa fie utilizata in dotarea unor versiuni viitoare ale lui GT-R si M3.

Primele sisteme gandite de BorgWarner utilizau doua ambreiaje actionate electrohidraulic pentru a schimba vitezele fara intreruperea puterii. Partea mai putin pozitiva era ca acestea operau intr-o baie de ulei care avea rolul de a mentine temperaturile la un nivel scazut iar uleiul avea nevoie de pompe de injectie mari care sa mentina fluiditatea lichidului in sistem.

Ei bine, noua generatie a pachetului BorgWarner se bazeaza pe discuri de ambreiaj umede care au nevoie de pompe mai mici si deci de lubrifiere mai scazuta. In plus, materialele din care sunt construite discurile de ambreiaj au fost si ele modificate pentru a permite schimbul de temperatura. Acestea nu se degradeaza la frecare, permitand o durata de viata sensibil mai lunga.

Comentarii (6)

  • vicmaxabc
    Ce tare :D
    Abia astept sa vad prima dacie cu asemenea cutie de viteze :D
    0 0
  • anonymous
    DSG
    Mestere lasa-te de meserie...pai e DUAL shift sau DIRECT shift? Nici macar nu-ti citesti aberatiile dupa ce le-ai scris.
    0 0
  • prudentul
    @ anomymous
    Nu scrie ca e DUAL shift, ci ca utilizează două ambreiaje în loc de unul. Un ambreiaj gestionează jumătate dintre vitezele din cutie şi marş-arierul, celălalt ambreiaj - restul de viteze rămase. Altă diferenţă - în loc de un singur disc mare, uscat, se folosesc mai multe discuri mai mici, lubrefiate. Transferul puterii se realizează rapid, practic instantaneu. Nu mai e nevoie de decuplarea rotaţiei motorului de la transmisie, ca la o cutie manuală clasică şi nici de convertor de cuplu ca la cutiile automate. Ne-am lămurit acu' ?
    0 0
  • Carlos
    DSG=Direct-Shift Gearbox, nu Dual-Shift Gearbox. Nu mai vorbiti aiurea in necunostinta de cauza. Omul a scris bine
    0 0
  • bogdan
    dsg
    eu am
    0 0
  • bogdan
    dsg
    salutare !si eu am o cutie dsg pe o skoda octavia2 sunt f multumit ,dar la cati km se skimba uleiul din cutie si cat costa? astept si multam
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru