Taxa auto se tripleaza pentru masinile noi

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 10.01.2008
Guvernul a alcatuit o alta grila de calculare a taxei auto, care creste la masinile noi si scade la cele vechi.

Esential

460 euro este valoarea taxei pentru o masina noua Euro 4 cu cilindree de 1.400-1600 de centimetri cubi.

Valoarea taxei de prima inmatriculare va creste chiar si de aproape trei ori in cazul masinilor noi, urmand sa scada proportional cu vechimea, in cazul autovehiculelor cu aceeasi cilindree si incadrate in aceeasi norma de poluare Euro, sustine Mediafax citand surse guvernamentale.

"Noul principiu pe care-l introducem in modul de calcul al taxei este acela ca vechimea converge cu deprecierea in cazul masinilor din aceeasi clasa Euro si cu cilindree similara", afirma surse guvernamentale pentru Mediafax.

Potrivit acestora, daca taxa actuala pentru o masina noua cu norma de poluare Euro 4 si cu cilindree de 1.400-1600 de centimetri cubi este de putin peste o suta de euro, in noua formula pe care Executivul o propune Comisiei aceasta creste pana la mai mult de 400 de euro. In acelasi timp, ea scade o data cu vechimea masinii, ajungand ca acelasi automobil, dar vechi de doi ani, sa fie taxat cu o suma mai mica cu 15%. In cazul unei masini noi Euro 4 cu motor de 1.600 de centimetri cubi, taxa de prima inmatriculare va fi de circa 460 de euro, urmand sa scada progresiv in functie de vechimea masinii.

O alta masina de acelasi tip si cu motorizare de peste 1.900 de centimetri cubi va fi inmatriculata pentru o suma ce se apropie de o mie de euro.

Cele mai noi masini de tip Euro 3 cu cilindree de 1.400-1600 de centimetri cubi vor fi inmatriculate contra unei sume de aproape o mie de euro. Cuantumul scade si in acest caz in functie de vechimea masinii. Valoarea de aproximativ o mie de euro creste in cazul masinilor Euro 3 in functie de cilindreea motoarelor si scade apoi in cadrul fiecarei clase de motorizare in functie de vechime. In cazul masinilor cu motor Euro 4 cu o capacitate cilindrica de 1.400 centimetri cubi si vechime mai mica sau egala cu o luna, valoarea taxei este in prezent de 161 euro.

Pentru masinile vechi de 1-2 ani, proprietarii platesc 284 de euro, iar pentru cele de 4-5 ani echivalentul in lei a 299 de euro. Taxa este mult mai mare in cazul autovehiculelor echipate cu motoare de capacitate cilindrica mare, ajungand, de exemplu, la aproape 4.300 de euro pentru masinile cu propulsoare de trei litri.

Pentru o masina de 11-12 ani cu motor Euro 2 de 1.400 cmc, taxa este 2.604 euro, iar pentru una veche de 7-8 ani proprietarul plateste aproximativ 2.500 de euro.

Taguri: taxa

Comentarii (28)

  • ALX CT
    :(
    Oricum o dai la masini vechi din U.E. nu te poti atinge din cauza taxelor,iar la cele noi nici atat.Nush de ce dar incep serios sa cred ca guvernantii nostri nu mai vor masini in tara ca l'e ingreuneaza lor mersul cu limuzinele,poate ma insel dar.....TRAIM in ROMANIA.SI asa se plang ca prin orase nu mai poti sa circuli ca sunt prea multe masini.Nu m-ar mira ca dupa ce importurile ar scadea,sa treaca la alte taxe de leiminare a masinilor mai vechi de 10 ani ca sa curete strazile si sa se plimbe si Tariceanu cu 200/kmh prin Bucuresti CU pOrsche-ul lui.Va Salut si va urez o viata buna la toti!
    0 0
  • Astia au innebunit de tot!
    Astia au innebunit de tot! Cum naiba sa mareste taxa de 3 ori la motoarele de 1.4 la masinile noi????Sa va ia dracu!!!!
    0 0
  • GREENPEACE
    STOP POLUARII !
    @ALEX CT: Prietene, ai intuit foarte bine miscarea!!!De ce sa cheltuie maimutzoii astia fondurile europene pentru dezvoltarea infrastructurii? Nu, ei ii folosesc (deturneaza) pentru alte scopuri:))) Si daca isi ingroasa si buzunarul din chestia asta, cu atat mai bine!!! Revenind la subiect, guvernantii astia de kkt cred ca si-au propus sa le-o ia inaintea alora de la Greenpeace si ne baga noua pe gat gogoasa asta cu poluarea!!! De parca la granitele tarii exista niste filtre uriase care impiedica poluarea din tarile riverane sa intre la noi!!! LOL !!!
    0 0
  • ALX CT
    @GREENPEACE
    u ar trebui sa stai calm ca taxa asta va ajuta indirect pe voi,ex:TAXA MARE =IMPORTURI PUTINE=MASINI PUTINE=POLUARE PUTINA,GET IT? SI LEGAT DE MASINILE VECHI ALE NOASTRE SI ALEA O SA FIE SCOASE TOT CU O LEGE CARE TRE SA APARA,ASA CAU SI CU ORGANIZATIA TA CA "SHHH GUVERNUL LUCREAZA PT TINE" :) Va salut. P.S. Nu am nimic cu GREENPEACE,dimpotriva chiar ma incanta un "grup" de oameni care lupta pt sanatatea noastra"
    0 0
  • ALX CT
    O mica corectare
    "LEGE CARE TRE SA APARA,ASA CA TU SI CU ORGANIZATIA TA stati linistiti CA "SHHH GUVERNUL LUCREAZA PT TINE" asa trebuia sa apara :D
    0 0
  • Taxa
    Mai fratilor, sunteti cam pe langa ca deobicei. Pai ce, o masina noua nu polueaza? Daca ii spune taxa de mediu si se plateste in functie de norma de poluare, atunci mi se pare mai mult decat corect si normal sa se plateasca la fel si pe o masina noua. Tot ce polueaza se plateste.De ex. o masina noua cu cilindree mare polueaza mai mult decat una de 7 ani cu o cilindree mai mica dar in aceeasi clasa de poluare. Deci e pe undeva normal.Dar vad ca voi nu vreti sa intrati in sfarsit in normalitate. Va legati de Guvern, de tariceanu, de toti. Nu ii inghit nici eu deloc si abia astept sa ne putem descotorosi de ei.Pana acuma va plangeati ca taxa e mare si nu va puteti aduce masini de dincolo, dar nici nu aveti bani de masini noi. Acuma normele sunt aceleasi pentru toata lumea.Treziti-va oameni buni. Macar asa nu vom mai vedea dricuri pe toate strazile si mai ales in orase. Dricuri cu motoare mari, care polueaza si care ocupa degeaba spatiile de parcare. Poate ca asa o sa devenim si noi europeni sau macar sa incercam
    0 0
  • TAXE
    ......pai la banii nostrii.....66666 astia au vazut ca avem cu ce......si se oftica ca NOI AVEM CU CE!!!!!!! ofticcatilorrrr!
    0 0
  • "e dobitoci"
    guvernul romaniei "e dobitoci"....vb lui mircea badea....ce am ajuns vai si amar
    0 0
  • jorjel
    astia-s cu capul
    Vrei sa-ti iei o masina noua ... n-ai voie !!!Tre' sa iei una second de la fratele neamtz ... mama lui ... sa murim numa' noi din vechituri ...Teoretic daca ai o masina de 20 de ani dar euro 4 platesti de 10 ori mai putin decat pe una noua ... ca o fi si greu de obtinut ITP-ul (400 de euro e aberant)
    0 0
  • ce taxa!
    se spunea ca asta este o taxa care sa fereasca romania sa nu ajunga groapa de gunoi a romaniei si uite ca sa aflat si adevarul. daca era asa cum se spunea nu crestea taxa la masiniile noi si scadea la cele vechi. eu cred ca, cu ajutorul acestei taxe va creste probabilitatea ca romania sa ajunga groapa de gunoi a europei fata de actuala taxa.in concluzie nu aparau romania sa ajunga rau ci aveau alte motive
    0 0
  • astia-s batuti in cap!
    cum mama dracului se poate intampla asa ceva? cand aud ce decizii iau tampitii astia din guvern ma crucesc. dupa taxa "titanica" pt masinile second din strainatate acum vor taxa pt masinile noi. eu inteleg ca orice masina polueaza, e normal sa se plateasca taxa de mediu dar da-o dracului ca n-are cum sa fie asa mare. cei ce au propus taxa de mediu sunt oameni cu cap dar cei ce au elaborat legea au pretins o suma de aprox 4 ori mai mare decat taxa propusa. deci pt masina aia noua e normal sa platesti 150 de euro taxa de mediu dar nu 460. e o diferenta......tampitii astia isi bat joc de tara de parca ar fi ograda lor, nu, e ograda noastra, a tuturor. pana nu ii plesnim in numele tatalui astia nu se opresc. toti vedeti problemele da nu faceti nimic, ridicati-va si injurati-i, mie nu mi-e rusine sa spun ce nu-i bine. incercati si voi! numa bine!
    0 0
  • Cristi
    niste tampiti
    ca in mai toate domeniile si taxa asta este scoasa tot de neuronul ala care se zbate in capetele lor seci. Asa cum in nici un domeniu nu au reusit sa impuna niste reguli de oameni normali ce pretentii aveti la o amarata de taxa. In loc sa puna o taxa de mediu anuala impreuna cu impozitul pe masina ei si care sa creasca progresiv odata cu trecerea anilor si inaintarea in varsta a masinii asa cum este normal si se procedeaza in orice tara cu oameni cu capul pe umeri la conducere ei percep o taxa uriasa care oricum nu o sa opreasca bisnitareala care exista in piata sh de la noi din tara. si in plus nici nu o sa stimuleze in nici un fel piata catre innoirea parcului auto. concluzia: niste tampiti
    0 0
  • TARA DE KKT
    FRATILOR ACUM CATEVA ZILE LUMEA S A LUAT DE MINE CAND AM ZIS CA SUNTEM CA NISTE OI . ADEVARUL SATA ESTE CA SUNTE CA NISTE OI CONSIDERATI CU TOTII DE JEGOSII DE LA CONDUCERE CARE FAC CE VOR EI DIN TARA ASTA SI ASTA NU E SINGURUL EXEMPLU SUNT MII DE EXEMPLE CARE POT SA DOVEDEASCA FAPTUL CA TARA NOASTRA E DE KKT POATE PESTE CATIVA ANI CAND VOR DISPAREA IMPUTITII DE COMUNISTI DE LA GUVERNARE NE VA FI SI NOUA MAI BINE PANA ATUNCI VALEA DIN KKT FRATILOR CA NE IMPUTIM CU TOTII. BAFTA ALL
    0 0
  • ha!
    A zis Base ca doctorul ala este un armean destept.Vosgani-ceanu este celalalt armean;cel prost. A stabilit taxa dupa cum ne ,,explica'' anul trecut ,,schema'' de calcul ca nici dracul nu o pricepea.
    0 0
  • JaJa-B
    mi-e sila!!!
    pentru ce? atatea taxe si impozite fara rost si SUPER MARI!!!!! astia vor sa te aduca in sapa de lem...frate daca ash avea un politician in fatza i-as manca si ochii de draci ce am pe ei. taxa de 3 ori mai mare X( ~X( .. o sa ne dea DRQ afara din europa intr-o zi la cat sunt aleshii nostrii de incompetentzi!! niste vite, porci, ajunsi, nesatui de putere si abuzantzi ai drepturilor ce le au. vor sa SUGA TOT !! de la noi :))..daca ar suge ei ce trebuie nu banii nostri..ce bine m-ash simti. "taxa o sa scada cu 15% pentru un autov. cu 2 ani mai vechi din aceeasi clasa" ma sa FIU al drq..asta e bine nu? da e cea mai buna solutie! tariceanu e GENIAL..micul geniu! si frumos si destept..parintii lui sunt clar mandrii de el.si toata chestia asta vine din cauza incompetentei lor de a gestiona fondurile si din cauza k au scos taxa vamala la majoritatea masinilor produse in UE :))..leprele trebuiau sa scoata banii aia pe alte cai :-j..mi-e o SCARBAAAAAAA de ei de nu mai pot! incompetenti si JEGOSHI SI LEPRE SI JAVRE DE POLITICIENI NETREBNICI! anu asta nici nu mai votez !! toti sunt lafel si nu merita efortu si tushu ala pe o foaie care are o culoare de KKT.
    0 0
  • me me me
    vasgurean ii foarte prost.............
    asta o innebunit de tot.....pana acuma sor batut cu pumnu in piept k vrea sa nu maiu intre rable in tara dar se pare k vor sa transforme romania in cimitir de fier vechi.......
    0 0
  • crayzy
    Intr-o tara unde totu e pe dos
    Cea mai mare fabricatie este aceasta taxa auto!!! Undeva pe drum sa pierdut si motivu pt care ea exista..... prima data a fost ca sa "opreasca" fluxul de masini scumpe.... acu e mai rentabil sa ne luam masini de 20 de ani.... nebunie totala. O masina noua polueaza incomparabil mai putin decat una veche...deci faptu ca va rula inca multi ani nu e un argument. Mie unu mi0ar face mare placere ca UE sa ne dea in judecata si sa castige din 2 motive: 1 sa le dea o palma bine meritata 2 sa iasa taxa asta care are ca unik scop sa umple buzunarele unora.... ca strazi tot nu vom avea nici in urm 20 de ani
    0 0
  • mircea
    taxa
    E o taxa de kkt inventata ca sa ne fure pe noi. In occident exista o taxa de inmatriculare care nu se ridica la mai mult de 100 EURO.Daca vor sa o numeasca taxa de poluare va rog sa-mi spuneti de cind exista pe cer ferestre, pt ca in afara auto emana CO2 si curenti de aer inconjoara pamintul.Asa ca sa prosteasca pe altii
    0 0
  • svmmihai
    ce cred de noua metoda
    scopul unei taxe este de a genera fonduri pentru buget. ginditi in felul urmator: cumpara omul o masina noua si timp de citiva ani va cosuma doar combustibil,ulei si poate placute de frina daca sare de 30k.nu se vind alte piese, alte componente, nu viziteaza omul service-ul sa dea bani(care se taxeaza de stat) deci singura varianta este o taxa mai mare.La SH se schimba treaba pt.ca strainul le vinde cind incep sa ceara bani si atunci statul favorizeaza importul SH prin taxe mai mici stiind ca isi v-a scoate banii din taxele impuse la piese de schimb,consumabile si combustibili(de obicei o masina mai veche consuma mai mult cu 2-5%) pt ca in tara noastra majoritatea vinzatorilor de piese auto au un tupeu SF si nu se multumesc cu un profit normal automat marind adaosul lor cresc si taxele( numai un cap de evreu sau de armean putea sa gindeasca asa).referitor la tupeu de vinzator EX.:RADACINI dealer OPEL-ROMANIA - 4 jenti OPEL ZAFIRA B = 400 EuroOPEL DELLO dealer OPEL HAMBURG GERMANIA - 4 roti complete OPEL ZAFIRA B 195/65/15 = 432 Eurohttp://shop.dello.biz/Artikel.51.0.html?&cHash=f52ed1a8d1&tx_commerce_pi1[catUid]=85&tx_commerce_pi1[mDepth]=0&tx_commerce_pi1[path]=24
    0 0
  • de leose
    AN ELECTORAL DE KKT
    asadar suntem in anelectoral nop? sa vedem abia dinvara dacase mai schimba ceva ultima sansa atuncie este.cat de guvernaea pnl gata sa terminat smecheria asta este sfarsitul.io nu inteleg ce au modificat ei la o masina euro 2 daca este sa o luam asa nu au facut nimik tot asa ramane taxa practic neschimbata.CEVA INTERESANT parca au zis ca daca adopta chestia asta o sa fie unica in europa si la bulgari si la mai toti care nu au taxa oOK DECI RAMANEM SA INMATRICULAM MASINI LA BULGARI LE PLATIM LOR TAXE SI IMPOZITE ANUAL SI POLUAM LA NOI DAR SUNTEM IN REGULA NU? daca stie cineva mai multe despre euro 2 sa posteze aici .bye all
    0 0
  • taxa inmatriculare
    Mai baieti problema este ca asta nu este o taxa de mediu ci taxa pt jmecheri caci daca accesati calculatorul taxei o s-a constatati ca actualmente pentru o masina mica Euro 3 dotata cu filtru de particule,2200cm³ si vechime de 6ani(adica nepoluanta)platesti 2800 Euro iar pentru un camion Euro 2 (deci mai poluant)cu o cilindree de 11500cm³(deci de 5 ori mai mare)platesti intre 2900 si 3500Euro,ca s-a nu mai spun caci consuma de trei ori mai mult decat un autoturism.In concluzie este o taxa aplicata pentru interesele lor numai la masinile mici pentru ca la cele mari nu au nici-un interes.Iar referitor la eventualul proces impotriva ROMANIEI facut de EU lor putin le pasa daca v-om primi sanctuni caci oricum v-a plati ROMANIA(adica tot noi)iar ei vor fi deja cu buzunarele pline din vanzarile facute pana la respectivele sanctiuni, asa ca "infriegment"-ul trebuie sa-l aplicam noi la alegeri si sa mai castige voturile cand o sa dea bani inapoi la oameni dar atentie din propriele lor buzunare.
    0 0
  • Marius
    De ce mai stam?
    Vorba multa saracia omului, eu zic sa trecem la fapte, sa stie si ei ca nu sunt chiar de capul lor.astea nu sunt taxe sunt furturi pt. nivelul nostru de cumparare,trebuie sa facem ceva pt. libertatea pe care am castigato la revolutie.Atunci am scapat de un jug si acum dam de altul.Este nedrapt sa ma oblige cineva intr-o tara democrata sa cumpar o masina care rugineste intr-un an. Nu asta este democratia pe care ne-am dorito. Daca nu stiu sa faca lururu bun sa nu se mai apuce sa ia sute de milioane pe niste ruginituri de la oameni care isi fac credite pe zeci de ani. Cine poate organiza un protest rog sa anute o zi in care sa ne putem exprima in legatura cu acest jaf.Vrem sa traim intr-o tara liberaApropo:in legatura cu locurile de munca care ar putea deveni vacante, in tara este un mare deficit de forta de munca in f. multe domenii.
    0 0
  • by dixi
    ce mai oameni:))))))
    vai vai......stiti voi oameni fara cap si fara potential....:|ce bn era dak eram condusii canva de germani....am fi si noi modernizati:)))):|
    0 0
  • Hotie
    Mare prost si taricenu asta nu-i destul ca era mare taxa a compensat si a facut-o si mai mare
    astia treb impuscati
    0 0
  • Bogdan_
    RUSINEEEE
    Cata nesimtire!!! Sa-ti fie rusine d-ule Tariceanu!!! Iti bati joc de noi zi de zi!!! Din ce bani sa ne cumparam masini noi!!! E la mintea cocosului ca nu avem de unde, avem doar bani de second hand-uri!!! Asa ceva nu se putea intampla decat in Romania anului 2008!!! Bataie de joc pe fata!!! Bravo fratilor, felicitari cine a votat cu partidul d-ului Tariceanu!!! Nesimtire!!! Unde e opinia publica??? Trebuie sa facem ceva impotriva acestor personaje de 2 lei care au bani garla si ne guverneaza si ne tin in saracie!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • merita linsati
    niste nenorociti. m-au lasat fara cuvinte. jaf mai mare decat la noi nu se poate.
    0 0
  • cristi
    Avertisment!!!!!
    Trezit-va fratilor,ne meritam soarta daca ne conduce un debil care cand a fost ministru al transporturilor a pus taxa de drum 50 000 la Dacie si 150 000 la remorca ei.De atunci trebuia sa ne dea de gandit,de la prima bataie de joc.Politicienii trebuie omoriti din fase,pentru ca nu stii cand ne vor conduce!(prost)
    TREZITI-VA!!!!!!!!!!!1
    0 0
  • taxa auto
    PROTEST ANTI-TAXA TARICEANU
    13 DECEMBRIE , BUCURESTI , PIATA VICTORIEI , BD-UL KISSELEFF , ORA 10:00
    VENITI CU NOI ! UNITI SUNTEM PUTERNICI !!!
    Mai multe detalii aici http://taxa-auto.forumer.ro/forum.htm
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru