Toyota Prius alimentata de panouri solare

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 04.06.2007
Americanii de la Solar Electrical Vehicles auechipat un model Toyota Prius cu panouri solare.

Se pare ca cel mai popular hibrid al momentului, Toyota Prius, starneste noi si noi provocari privind consumul. Dupa ce zilele trecute v-am prezentat un model modificat Toyota Prius care consuma 1.9 litri/100 km, revenim in atentia dumneavoastra cu acelasi model hibrid care de aceasta data a fost echipat cu panouri solare.

Kit-ul consta intr-un panou solar convex compus din celule monocristaline fotovoltaice cu module de 200-300 wati, pus la punct de o companie californiana Solar Electrical Vehicles (SEV). Puterea generata de panou este transferata unei baterii de 3 KW care poate alimenta functionarea automobilului pe o distanta de 32 de kilometri.

Pe viitor SEV intentioneaza sa echipeze modelul cu baterii mai mari care sa imbunatateasca autonomia cu inca 16 kilometri. Costul instalarii unui asemenea panou este cuprins intre 2000 si 4000 de dolari, dar imbunatatirea consumului cu 29% poate amortiza investitia in 2 sau 3 ani.

Greg Johanson, presedintele SEV, a declarat ca "tehnologia exista.

Este nevoie doar de un constructor mare pentru a o pune in practica". SEV intentioneaza ca pe viitor sa dezvolte sisteme bazate pe panouri solare si pentru hibridul Toyota Highlander sau pentru Tesla Roadster.

Comentarii (8)

  • Inca o incercare...
    Pe langa ca arata ca o vaca plouata si nu e in stare sa se miste normal cu motoarele alea mici amandoua, mai lipesc pe ea niste panouri solare care sa miste un american obez vreo 10 metri cu putere solara.

    Doamne, iarta-i ca nu stiu ce fac...
    0 0
  • horhel
    bravo
    nu stiu care-i faza cu aia de 1.9l/100km dar din cate stiu se descurca destul de bine (acceleratii de 10s)
    0 0
  • Nu stiu ce tot aveti cu Prius, v-ati uitat pe site cam ce scrie despre ea? Asa o scurta comparatie cu Passatul, ca din cate am vazut aici mai toata lumea aduce Passatul (sau ma rog, VW) ca si etalon. O sa fiu scurt.
    Passat 1.6 Benzina, 102 CP, consum mediu 7.7 (oras 10.8, dar asta nu conteaza), 0-100 (in functie de site) 8.4-8.6s, si emisii gaze 185
    Prius 1.5 menzina + electric, 78 + 68 CP, cons. mediu 4.3 (oras 5), 0-100 in 10.9s, emisii 104...

    Acum daca ideea e ca dupa o tura in centru sa mergem la alimentare, si sa sufocam in oras si nu numai, ca din pacate asta e, atunci stim un lucru... Daca nu, avem si alternativa.
    Iar daca problema este diferenta de 2.4 sau 2.5 secunde la acceleratie, atunci...da las ca nu mai zic nimic, oricum fiecare face cum e obisnuit si cum il duce mintea.
    1 0
  • AndreiRN
    Superba
    Ideea este superba si va prinde radacini in continuare. California este piata principala pt hybride si sunt de opinie ca vor domina piata cat mai curand. Va veni ziua cand celulele solare vor fi parte din acoperisul masinilor iesite din fabrica sau parte din tigla de pa acoperisul casei. Suprafata unui singur acoperis produe suficienta energie electrica sa acopere consumul a 4 case si deja au aparut contuare pe care le poti da "peste cap" si sa "vinzi" ziua curent electric firmei locale si sa o "cumperi" noaptea. Monopolul petrolier va fi destramat curand.
    1 0
  • Guess who?
    Passat
    ...mai mult de-atat, nici la vale si cu vant din spate 1.6-le de la Passat n-o sa faca suta in 8.4 sau 8.6 secunde... :) Mai uita-te odata peste specificatii...
    0 0
  • Passat - pt. Guess who?
    Ai dreptate, cele 8.4 secunde sunt pentru 0-80km/h. 0-100 face in 12.4, 12.8s.
    In aceste conditii chiar ca nu mai are rost sa continuam cu discutia cu cat de lenta este Prius. Ca nu este. Plus ca motorul electric are cuplul la 400Nm, iar Passatul trebuie sa se multumeasca cu 148.
    Oricum, merci ca mi-ai atras atentia :)
    Iar pentru restul anti-hibride si anti-electrice, mai ganditi-va putin inainte sa vorbiti... Plus ca mai sunt si altii pe piata, ex: http://www.teslamotors.com
    Un weekend placut.
    1 0
  • santeti tari!!!
    ideea e super mai ales k si protejeaza mediul!poluarea fiind cea mai grava problema actuala!!!
    0 0
  • Un subiect excelent p-u eseu la biologie)))
    este o idee minunata, shi rezolva o buna parte din problemele ecologice. profa mea va fi incintata de referatul pe care il l-am pregatit! multzumesc tehnicii shi netului! ;)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru