VIDEO: Lectie de pilotaj la pedale

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 02.05.2007
Vezi cum se conduce o masina de curse printr-o camera amplasata deasupra pedalelor. Bonus: Supersunet de V8!

Comentarii (16)

  • ce este cu acest film????????????
    Ce prezentati in acest film este un AMATOR!!!!!!!
    Daca vreti sa prezentati un ADEVARAT "DANS" al picioarelor, luati imagini din WRC, unde se franeaza cu stangul si se accelereaza cu dreptul, si nu se pierde timp pretios intre franare si accelerare! Pilotul din acest film e VARZAAAAAAAAAA!!!!!!!
    0 5
  • WTC_Rider
    Definitiv un incepator
    LOL!!! Ca o gluma buna. Alerg in competitii automobilistice in N America de peste 15 ani si pot opinina ca protagonistul acestui video clip nu poate fi decat un incepator. Un element cheie care lipseste din acest clip este definitiv dublul debraiaj. Un alergator de clasa sta cu stangul pe frana si dreptul pe acceleratie. O techninca uzitata de profesionistii volanului este "Toe-Heel" (Varf-Calcai) unde varful piciorului stang actioneaza frana iar calcaiul ambreiajul, conferind astfel posibilitatea de a folosi toate cele trei pedale intr-un viraj care solicita reducerea vitezei concomitent cu executarea dublului debraiaj. De asemenea executarea franei de motor concomitenta cu ce de sericiu urmata de acceleratia in varful virajului.
    0 5
  • bogdan
    filmul este reprezentativ pt ca nu se conduce pe macadam ci pe un ciruit de curse si exact asa se conduce nu are d c sa se complice cu tot felul de scheme pt ca nu sunt ace de par care sa se ia la viteze mari .asa ca nu mai vb daca nu stiti.
    0 0
  • pedalier
    Ce meseriasi sunteti voi!!!
    In principiu sunt doua tehnici de pilotaj privind apasarea pedalelor: Franarea cu stangul sau franarea cu varful dreptului in timp ce calcaiul apasa acceleratia. Omul nostru le foloseste concomitent pe amandoua. Daca e el incepator sunteti voi carcotasii mari asi ai volanului. In era cutiilor crabotate unde drak se mai folosescte dublu debreaj, cand ai nevoie de ambreaj doar pt pornirea de pe loc si eventual pt trecerea in a II.a. Eu inca n-am auzit de stangul sa calce frana si ambreajul concomitent. Ca sa ce? Acceleratie si frana concomitent da. Odata ca sa tranferi masa pe puntea fata si sa cresti aderenta si a poi sa ai cuplu in momentul in care lasi frana.
    La raliu cat si la circuit ambreajul se foloseste doar la plecarea de pe loc toate vitezele se schimba in sus si in jos fara a apasa ambreajul cutiile fiind secventiale cu craboti. Ce debreiaj ce dublu debreiaj...?
    1 0
  • mandea
    jizas!
    parca ar fi mai faine articolele/filmuletele daca nu ar mai avea posibilitatea de a adauga comentariu... uploaderu spune ca e Neil Crompton la volan, care "is a well-known and well-respected V8 Supercars presenter and commentator for Australia's Channel Seven, having previously worked in a similar role at Network Ten. Neil ("Cromley" to his friends and colleagues) has more than 15 years of professional racing car driving under his belt which allows him to "speak from experience" when commentating" (wiki), si voi va d-ti rotunzi punandu-va de fapt singuri piedica...
    intradevar, dansul cel mai frumos e la wrc intrucat caracteristicile competitiei impun un stil de pilotaj putin aparte...si sa vezi ce fain era asta in anii 80 cand aveau saracii 3 pedale, dar aici avem de a face cu un Holden V8 pe circuit care e alta mancare de peste... WTC_Rider - "LOL!!! Ca o gluma buna" - intradevar e o gluma ce ai zis tu, dar una proasta... spui ca alergi in america de nord (state?) de peste 15 ani dar incurci stangul cu dreptul... oricum, ca o parere personala, cursele in state sunt de rahat (mestere, sper ca nu e ne-elegant cum vb acu...), 95% din ele fie fiind in linie dreapta, fie pe un "circuit" care merge stanga, stanga, stanga, stanga and repeat. ca fapt divers, aici http://www.youtube.com/watch?v=IuoZeuSgEj4 e un filmuletz in care se foloseste atat heel and toe cat si double declutch.
    a zis-o Dino cel mai bine. "heel and toe" a aparut ca o alternativa la double (de)clutch, mai simpla, mai rapida, dar e valabila mostly pt cutiile obisnuite, manuale, si care double declutch nu mai e ceva obligatoriu de cand cutiile au sincronizatoare, which happened a long time ago. la cele secventiale e nici nu se mai pune problema de debraiere manuala, si asemenea cutii au cam toate (ca sa il contrazic putin si pe el :) ). altii mai in tema clar decat voi si noi poate zic: "cutia cu craboti este o cutie fara sincroane, la care pinioanele au un numar mic de dinti cu corpul foarte mare (craboti). Schimbarea se face fara ambreiaj, ei se cupleaza direct unii cu altii, dar schimbarea trebuie sa se faca cu o forta mai mare, daca schimbatorul nu e asistat hidraulic.
    singura data cind se foloseste ambreiajul e la plecarea de pe loc, cind se aude si un zgomot foarte puternic. unii schimba cu ambreiaj citeodata, mai ales pe frina de motor, ca sa protejeze crabotii, care altfel au o durata de viata oarecum redusa (500-1000 km speciale intre revizii). datorita schimbarii fara ambreiaj se cistiga enorm ca timp, dar exista o plaja optima de turatie la schimbari, cind intra usor in viteza si nu sunt asa solicitati crabotii."

    concluzia 1: mai multa informare inainte de prea multa vorba
    concluzia 2: vreau si eu niste racing shoes ca aia :D. sunt prea tari!
    Numa' bine!
    2 0
  • iulian
    Incepator my ass
    As vrea eu sa fiu asa incepator... Banuiesc ca nu sunt singurul. Este?
    1 0
  • forum!!
    baieti?
    da voi astia care scrieti aici???de ce nu intrati pe forum????
    0 0
  • tinerilor
    Banuiesc ca multzi care au scris mai sus ca acest domn cu "pantofi" rosii din filmuletz este un incepator nici nu stiu exact cum arata o masina de curse . Ce nu inteleg eu din imagine , de ce are o cutie crabotata dar in 90 % din cazuri foloseste si ambreiajul la schimbarea treptelor! Oricum cautati un vatanen sau ceva din timpul lui daca acest filmuletz cu pedalele nu este destul pentru voi(cei care nu stiu excat cum arata o masina de curse )

    O zi buna !!
    0 0
  • zoloft
    inca odata se dovedeste ca ceea ce postati sunt niste "nimicuri" trucate doar pentru a face rating
    0 0
  • chiar e impresionant ? NOT
    0 0
  • YMihai
    ...ptr Zoloft
    ...mai frate ...nu te opreste nimeni sa te dezabonezi...

    fa-o acum ...pana nu iti plesneste un vas de sange la cap !!!
    0 0
  • andrey
    sport
    ce este cu amatorul asta nici macar nu stie sa conduca si nu inteleg ce vreti sa aratati
    0 2
  • ce pacat
    Pacat ca nu vedem si "traficul" prin care trece omul asta, precis ca e vorba de circuit cu masini bara la bara la peste 200 kmh. Desigur, e mai spectaculos un ralist pe macadam (vezi filmarea celebra Jean Ragnotti), dar aici e clar vorba de o cursa de 6-24 ore. Tipul schimba cu ambreiaj, ceea ce inseamna in opinia mea ca e vorba de cateva sute de cai (cel putin 400) si e nevoie de ambreiaj sa menajezi transmisia atatea ore de functionare in regim de 80-90% sarcina, tipica circuitelor. Se vede si dupa spritul la schimbarile in jos ca e un motor f mare, cu inertii considerabile si omul incearca sa atenueze socul din transmisie. Plus ca poate e ud pe jos si la o tractiune spate, cauti sa nu rupi aderenta aiurea si sa te pierzi in derapaje care-ti iau din inaintare. Mi-a placut ca nu e disperat, piloteaza lejer, cu picioarele relaxate, desi repet, in sus schimba repede. Pacat ca nu putem vedea simultan ce face cu volanul si ce fac cei intre care merge, ca evident nu e singur pe circuit. Baietilor care se reped sa-si dea cu presupusul inainte sa gandeasca putin... le doresc macar sa ajunga sa incalte o data ghetele de curse si pe urma mai stam de vorba...
    0 0
  • andyrulz
    nu le amesteca
    in wrc este altceva.. se franeaza cu stangul nu pt ca dureaza pana ridici piciorul de pe acceleratie. Este o tehnica de incetinire.. un fel de franare care nu blocheaza rotile si mentine presiunea in motor...
    0 0
  • mda
    mai taceti draq ma de oameni destepti......ma mir ca nu ziceti ca sunteti piloti la wrc...cand va vede omu..cine stie ce dacie conduceti si voi...numai pilotii sunteti pe aici ...bafta
    0 0
  • tari
    numai unu' si-unu'... :))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru