VIDEO: Ouch! Crash test la 100 km/h!

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 27.09.2007
Cum se comporta o masina fabricata in 1992 lovita lateral la 100 km/h? Raspuns: mizerabil!

Ieri va prezentam rezultatele ultimelor teste EuroNCAP, cea din urma sesiune a organizatiei independente europene aratand faptul ca noile Mondeo si Tiguan fac fata cu brio provocarii la impact la 64 de kilometri pe ora. Multi dintre vizitatorii www.automarket.ro se intreaba insa cum ar arata un impact la 100 de kilometri pe ora, considerand ca limita impusa de EuroNCAP este una definitorie in putine situatii din trafic.

In aceste conditii, am scormonit internetul si am facut rost de dovada vie a faptului ca un impact lateral la 100 km/h nu are rezultate pozitive pentru niciuna dintre partile implicate. In filmul de mai jos veti vedea un Mitsubishi Pajero de peste doua tone care loveste lateral, la 100 km/h un Honda Civic de productie 1992. Este adevarat, masurile de securitate ale constructorilor mondiali au crescut radical de atunci si pana astazi, insa rezultatul testului de mai jos ridica semne de intrebare legate de eficacitatea modelelor second-hand in cazul unui accident de o asemenea maniera.

Comentarii (39)

  • ShArKy
    houly
    nu ar mai avea nici o sansa conducatoru...indiferent de masina
    0 0
  • sfera96
    ha ha
    deasta imi iau (Mitsubishi Pajero) cand ma fac mare :)) ,
    0 0
  • Tombstone
    mda
    Faptu k e masina de teren, are multe de spus, incepand de la intarituri si terminand cu greutatea.
    0 0
  • Mdea..
    Cred si eu ca ati zgormonit...e de pe discovery din emisiunea 5gear.. :|
    0 0
  • Cineva
    testul este probabil sa se repete intr-o situatie reala, dar dupa cum bine zicea cineva de mai sus...la un astfel de impact ...cei din masina lovita lateral au putine sanse de supravietuire, cu tot cu sistemele moderne de protectie...dar daca Pajero ala e asa de tare...sa-l puna si pe el la test crash lateral, cu o masina pe masura lui...adica impact lateral cu un camion de exemplu...oare ce mai ramane din Pajero ? :) ...deci cam asa arata si testul asta...unu' mic brutalizat la ficat de unu' cat usa...
    0 0
  • neamtu
    aveti procent???
    Redactorii de la Automarket aveti procent din vanzari sa faceti reclama la auto noi? S a demonstrat cumva ca sunt mai sigure modelele noi decat cele sh,asa cum insinuati din comentariu? Nu sunt adeptul japonezelor dar faceti o antireclama unui autoturism,decent per total, fara motiv.In cazul in care nu aveti nici un interes imi vine in minte alta intrebare referitoare la voi,redactorii,specialistii(cei care pot influenta optiunile cumparatorilor).
    0 0
  • old the best f... the rest
    sa faca teste cu un mercedes 123(D300) sau opel omega de prin 1980 si atunci sa se vada rezistenta la impact.
    0 0
  • ha-ha
    Testul asta trebuia facut cu vreun "cazan" nemtesc ! N-ar mai fi ramas nimic din el
    0 0
  • ha-ha
    Adica cum "ouch" ? Ce-o fi asta ? Valeleu ? Au ? Sau ce ? As vrea sa va vad pe voi cind va veti lovi , veti zice "ouch" ? Sau "aualeu ?
    0 0
  • mda...!
    articolul asta este de prost gust.
    0 0
  • aditataya
    eu am 1 matiz..:))
    ma gandeam cum ar fi 1 crashtest..cu matizu la 100-120km/h.ceva la fel..scapa cineva?eu 1 nu cred.ms
    0 0
  • Obstireanu
    Ipocrizie publicitara
    In mod sigur in '92, cand a fost lansata, Honda Civic avea toate testele facute si era o masina OK. La fel ca si in cazul detergentilor(asta-i produsul care mi-a venit in minte)si la automobile reclamele publicitare, intotdeauna inselatoare, isi reneaga propriile produse punandu-le pe cele anterioare in categoria "alte produse". Nu de putine ori vedem pe tv, spre exemplu, reclama de la Ariel Imunitas in care sunt prezentate minunatele inovatii aduse noului produs in comparatie cu "alti detergenti" care nu's buni de nimic. Bazandu-se pe lipsa memoriei colective, ipocritii producatori uita in mod intentionat ca in categoria "alti detergenti" stau toate modelele anterioare de Ariel. Tot la fel e si la masini.
    0 0
  • Cosmin
    ar muri si aia din suv cf celor de la fifth gear... deci ...
    nu va mai bucurati la suv
    0 0
  • morala
    testul asta ar trebui sa ne invete ceva indiferent ce masina conducem: chiar daca ai fi in SUV si chiar daca ai supravietui, cum te-ai simti sa vezi ca tocmai ai tocat o masina cu 5 oameni ?! ideea este sa circulam rezonabil ca astea pana la urma sunt doar niste fiare
    0 0
  • Teo Peter
    Asa a murit Teo Peter. La viteza mai mica. Puscasul marin conducea o masina de teren si a lovit lateral din dreapta taxiul.
    0 0
  • Oligarh
    Tare
    Foarte tare tstul .... muci au fost facuti aia. As fi curios cum se comporta o masina cu rollbar la un astfel de impact. A ...foarte "mature" unele comentarii de mai sus .... ce sa zic Geniale. :)
    0 0
  • atti-82
    luat-i Dacie BRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • cei din SUV
    @cosmin
    @cosmin: cand examineaza SUV-ul, expertul spune ca structura masinii prezinta mult mai mare siguranta decat in cazul Civic-ului, si spune doar ca soferul (cel din dreapta, deci, in Anglia fiind) ar fi sangerat pana la moarte, DAR, mai inainte se spune ca daca SUV-ul ar fi fost echipat cu centuri de siguranta / airbag-uri laterale moderne, ar fi fost totul OK pt ocupanti.

    ceea ce nu e valabil si pt cei din Civic

    concluzie, un SUV modern OK (nu cele chinezesti lol) ar fi scapat fara rani fatale la pasageri, insa cei din masina in care ar fi intrat, doar daca nu era tancheta, mureau oricum :(

    ATENTIE LA ACORDAREA DE PRIORITATE, aici e tot secretul.
    0 0
  • dar daca Pajero ala e asa de tare...sa-l puna si pe el la test crash lateral, cu o masina pe masura lui...adica impact lateral cu un camion de exemplu...oare ce mai ramane din Pajero ? :) spunea un baiat chestia asta...aici nu mai conteaza ce masini sunt...accidentele se pot intampla si camion cu tico...se pot intampla in orice zi la orice ora...da corect nu este un test poate corect dar un astfel de accident se poate intampla dintre un 4x4 si o honda civic
    0 0
  • @neamtu
    duma nik "neamtu" si comentarii e clar de ce te oftici : iti strica oamenii piata de vechituri aduse de tine din jermania ... mancatzi-as !
    Hai viteza cu tepele tale de masini ruginite cu kilometrajul mai putin virgin decat o mama eroina!
    0 0
  • Mircea
    :((
    Parerea mea e ca aici se discuta de incompatibilitate.Masinile nu s-au lovit ambele in punctele rigide.Trebuiau postate si filmuletele in care se explica ce e compatibilitatea.Cand structurile de rezistenta ale masinilor sunt la inaltimi inegale cea care are pct de rezistenta mai sus are tendinta de a se urca pe cealalta(asta la impact frontal)Acum sunt standarde ca masinile sa aiba structurile de rezistenta la aceeasi inaltime dar ATENTIE un Tico nu va pute avea acceasi inaltime cu un SUV niciodata.Asta ramane la inventivitatea inginerilor si cercetatorilor care sunt platiti cu zeci de mii de euro pt a face ceva in privinta asta.Sper sa fi inteles ceva!Bafta!
    0 0
  • go_get_it
    asta-i reclama la pajero, right?:)
    0 0
  • robert
    impact
    la 100/h si Becali s-ar scutura rau de tot in Maib. , la un impact oricum ar fi el
    0 0
  • Marian
    Inca un semnal de alarma!
    Cred ca ar trebui sa deschidem un pic mai bine ochii! Nu e atat de importanta compatibilitatea masinilor ci mai ales faptul ca asemenea situatii se intalnesc in trafic!
    Poate toti conducatorii auto ar trebui sa vada cat mai multe asemenea teste si cred ca multi din cei ce se cred nemuritori la volan isi vor schimba parerea!
    0 0
  • georgis
    daca daca ....
    daca am pune suv ul cu un camion ...daca am pune camionul cu un tren ....si asa mai departe ..eu cred ca cei care fac astfel de crash testuri doresc sa scoate in evidenta ce se intampla la ceea viteza intre un jeep si un autoturism de clasa medie.........iar noi cei din trafic sa fim mai prudenti si mai preventivi ......
    0 0
  • luckas
    lol
    am vazut filmuletzul asta de 100 de ori pe discovery...voi d-abia acum ati auzit de el....jalnic,imi pare rau pt. automarket...gasiti si voi niste subiecte si filmuletze de actualitate
    0 0
  • neamtu
    pentru :)
    tu ai impresia ca o honda(sau alta marca) clasa compacta din 2007 s ar comporta mai bine in cazul aceluiasi impact? filmuletul acela e irelevant pentru a compara o masina din 1992 si una din 2007 in ce priveste siguranta pasiva oferita. si apropo de limbaj-ai fost dat de la 6 ani la scoala?
    0 0
  • flavius
    hm..
    testul nu mi ae pare corect ! trebuiau folosite masini din aceeasi clasa !
    0 0
  • asfalttango
    ma intreb?
    Ma intreb pe ce criterii au fost alese masinile?Oare are cineva ceva impotriva unei masini care a fost bine vinduta si la capitolul defectiuni nu a avut reclamatii!
    La ce sunt oamenii cei mai receptivi?
    Oare nu ni se vinde o senzatie de siguranta?
    Oare chiar nu se stie sau nu s-a dovedit ca ORICE autovehicol este sensibil la lovituri laterale(TITANIC-tot lateral a fost lovit)?
    Oare nu se vede ca aproape toti producatorii incearca cu orice mijloace media sa manipuleze si sa inline balanta impotriva lor?
    Oare nu se vede ca toate autoturismele devin BUNURI DE CONSUM?
    0 0
  • =))
    ha-ha-ha testul asta e de vreo 3 ani pe you tube.....
    0 0
  • P.I.G.
    Patetism......
    Cum spunea si cineva mai sus...AVETI PROCENT BAIETI ??? Nu poti face un asemenea comentariu, total neprofesonist, pe un fapt evident, si sa speri ca toata lumea sa creada ca faci un adevarat articol....De fapt cum am ajuns eu pe un asemenea site ??? Brrrr...mai sunt si abonat la newsletter la voi....Sunteti jalnici...reprofilati-va.
    0 0
  • test
    in testul asta au vrut sa arate un sg lucru...trebuie sa acordati prioritate.indiferent de masina pe care o cunduceti...ca sunt o gramada de viteji prin romania care uita...si omoara oameni nevinovati...daca i-ar fleosti pe ei tirul nu m-as supara...dar ma uit in trafic ca sunt multe femei proaste cu SUV uri care nu se uita pe unde merg pt ca masina lor e mai mare...
    0 0
  • incompatibilitate
    Nu stiu ce masina noua din aceeasi clasa sau chiar mai mare ar fi rezistat mai bine la un astfel de impact, ar fi bine ca intentia celor care fac astfel de teste, sa fie cea de a arata cam ce se poate produce in cazul unui astfel de impact s-au doar comentariile romanasilor nostri de la automarket sunt influentate de taxa de inmatriculare si de grija de prosperitate a daciei care sigur dupa un astfel de impact mai gaseai ceva din ea.

    Ma refeream la o dacie noua...ca veche?
    0 0
  • Alex R
    Asta este antireclama la SH-uri
    situatia din filmulet bate putin realitatea.E adevarat ca exista si asemenea accidente-chiar mai des decat ar trebui.Dar...eu am vazut un crash lateral asemanator cu cel prezentat in care protagonistele au fost o LADA 1200 in rolul suv-ului si un BMW 325 parca(accidentul s-a produs prin anii 95-99) in rolul limuzinei.
    Viteza la impact a fost cam de 90-100km/h la lada si 30-50 km/h la bmw.rezultatul a fost total diferit fata de ceea ce s-a vazut in film.
    Lada a lovit in stalpul dreapta fata BMW-ul.BMW-ul si-a rupt roata din bascule,si-a fisurat motorul ,etc. , dar spatiul din habitaclu a ramas intact in proportie de 95%.
    si asta se intampla inainte de 2000.N-au fost victime in accidentul mentionat.
    deci sunt si masini rezistente la crash lateral.Chiar si in timpul acela.
    cred ca acest test a fost un test facut pentru alte scopuri.Si mai cred ca punerea lui in scena in ziua de azi ar fi mai folositoare ca imbunatatire a sigurantei circulatiei,a mentinerii conduitei preventive,decat a face lobby pentru un tip de masina sau altul,sau pentru a impiedica achizitia de masini la mana a 7-a.Oricu nu cred ca mai exista oameni rationali care sa-si cumpere masina SH mai veche de 2001-2002-exceptand colectionarii bineinteles.
    cred ca mai mult ar da bine o campanie ptr ecomasini sau a altor tipuri de masini care sa utilizeze energie neconventionala.
    Imi vine in minte o catalogare mai noua facuta de o soferita nostima-masinile se impart in doua-jeep-uri si alte masini.Zicala era de pe timpul lui Trabi.
    0 0
  • costin
    mai invatati
    mai baieti acesta NU este un crash la 100km la ora o masina are 60 si una 40 dar fortele nu se compun in cazul acestui impact ca sa dea 100km/h impactul este de 60 km la ora si daca ati fi ascultat mai atent zice si reporteul in filmulet. nu sunteti atenti de loc si nu este prima data.
    0 0
  • acelasi rezultat
    indiferent de masini si de anul de fabricatie rezultatul este acelasi cei din masina lovita nu au sanse prea mari chiar daca ii loveste un jeep vechi/nou sau o limuzina veche/noua.problema la masinile noi este ca au loc deformari controlate pentru a absorbii socul impactului si pasagerii sa nu receptioneze socul foarte tare(moartea survine de cele mai multe ori in momentul impactului ,decelerare fantastica aprox.100g la o viteza peste 70km/h ),deformarea este rezultatul puterii impactului asa ca daca masina care loveste vine cu 100km/h trece si prin maib-ul lui gigi ,isi face un mic garaj in el (am vazut un peugeot 207 din 2004 lovit in spate nu foarte tare la care s-a deformat toata podeaua din spate pana la pedalier dar nu se vedea pana nu a fost dezechipata) oricum constructorii se orienteaza spre constructia de masini de unica folosinta in cazul tamponarilor mai puternice asta este tendinta generala,se lovesc se vand mai multe =profit mai mare .
    mai sunt si accidente cu motciclete care aproape au taiat autoturisme, impactul lateral ramane problema constructorilor parerea mea ca trebuie sa ne ferim sa fim loviti in usi acolo este masina cea mai slaba cu toate ramforsarile laterale din usi si airbaguri cortina etc.
    eu am un jeep mai vechi cu tabla de 1.5mm pe care nu il schimb pe nici o masina de ultima generatie ultraperformante si superdotate,in 10 ani am umblat o singura data la sistemul de directie pe cand la cele de acum deja la 2-3 ani te astepti la reparatii ,dar fiecare cu pasarica lui.
    0 0
  • Interpretare
    Costin,testul de mai sus s-a facut la 60 miles/h,adica 60*1,66km/h=100km/h.O mila are 1.66 km.Asa ca trebuie sa fii mai atent cum se exprima vitezele.In Europa si preponderent in SUA vitezele sunt exprimate in miles/h.
    Masinile au evoluat foarte mult la testele laterale prin disiparea energiei rezultata in urma impactului.
    Pe www.euroncap.ro vedeti teste laterale si frontale realizate la majoritatea masinilor din clasa mica si medie care se gasesc si in Romania.
    Sa luam cazul unei masini autohtone-Loganul-testul este disponibil la adresa http://www.euroncap.com/tests/dacia_logan_2005/221.aspx.Se pot urmari si inregistrarea video a testelor si se constata ca la un test lateral are punctaj 11 din 16 maxim.
    Alte masini ca Ford Focus,Opel Astra au punctaj 16 din 16 maxim de exemplu.Prin urmare la un impact lateral vei fi mai in siguranta in aceste masini decat in altele.
    Oricum acele teste laterale facute de Euroncap se fac la viteza de impact de 50 km/k.Asadar la 100 km/h viteza de impact lateral nu se stie cum se va comporta autoturismul.
    0 0
  • mikismekeras
    la viteza asta nu te scapa decit sf. ion
    0 0
  • anndrey .
    hmm ..
    Eu am un range rover discoveri abia anul trcut l`am luat si nu cred k mor in asa masina am toate dotarile ..arbaguri si in fata si la laterale ..deci .. :|
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru