Volvo a prezentat un nou sistem de siguranta pe S60 Concept

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 19.01.2009
Noul concept Volvo, S60, are un sistem de siguranta care franeaza automat daca detecteaza o coliziune iminenta cu un pieton.

Volvo a prezentat o noua tehnologie prin conceptul S60 care se numeste Collision Warning with Full Brake, sistem care franeaza automat daca detecteaza o coliziune iminenta cu un pieton.

Sistemul Collision Warning monitorizeaza drumul folosind senzori radar si o camera video. Acesta recunoaste atat vehiculele, cat si pietonii care intra in calea masinii. Daca sistemul detecteaza o coliziune iminenta si soferul nu reactioneaza la avertismente, sistemul declanseaza automat franele vehiculului la putere maxima. Collision Warning with Full Brake va fi disponibil pe versiunea de productie a lui S60, inca de la lansarea acesteia, pregatita pentru sfarsitul anului 2009.

“Pana de curand, ne-am straduit sa ajutam soferul sa evite coliziunea cu alte vehicule. Acum vom face un pas urias inainte, cu un sistem care mareste siguranta si pentru pietonii care sunt neprotejati”, a declarat Thomas Broberg, expert de siguranta la Volvo.

In caz de urgenta, soferul primeste un avertisment audio si un semnal similar cu o lampa de frana care clipeste pe display-ul vehiculului.

Daca soferul nu raspunde la acest avertisment, sistemul presupune ca o coliziune este iminenta si aplica franele vehicului la putere maxima pentru a evita accidentul.

Oficialii Volvo considera ca scopul principal al sistemului este de a avertiza din timp soferul ca o coliziune este iminenta si ca aceasta avertizare este facuta suficient de devreme cat sa ii permita acestuia sa franeze sau sa evite pericolul. Franarea automata cu toata forta disponibila este o masura de urgenta care este activata doar in cazul in care sistemul considera coliziunea inevitabila.

Expertii in accidente consultati in dezvoltarea sistemului au declarat ca sansele de supravietuire ale pietonilor in cazul unui accident grav cresc simtitor atunci cand viteza vehicului care ii accidenteaza scade de la 50 km/h la 30 km/h. Volvo S60 Concept prefigureaza versiunea de productie si este propulsat de un motor pe benzina supraalimentat, cu patru cilindri, care dezvolta 180 CP dintr-o cilindree de 1.6 litri.

Via | Drive

Comentarii (3)

  • antituadi
    volvo s60
    buna idee , dar mai ales motorul de 1.6. Ideea e sa te rogi sa nu dea peste tine vreun prostan cu Q sau A si sa ai norocul sa fii lovit de un S60 nou..:D
    Ce sadic..hai ANTIAUDI... hihiihihi
    0 0
  • super
    Ideea nu este noua acest sistem de franane volvo la mai folosti si pe V60 acum cativa ani,dar ce te faci cand circuli prin bucuresti la cati idioti sunt asta ar insemna ca sistemul asta inteligent franeza tot timpul....
    0 0
  • f tare
    foarte tare.... dar daca vor scoate noul S60 cu asemenea sistem se vor gasi idioti in romania care sa se arunce pe trecere in fata noilor modele stiind ca "doar" si-ar rupe un picior si ar putea sa scoata bani frumosi daca l-ar actiona in judecata pe sofer...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru