20 de lucruri pe care nu le stiai despre... VOLVO

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 28.05.2009
Stiati ca, la origine, Volvo a fost o marca de rulmenti? Dar ca modelul care detine recordul mondial de kilometri e un Volvo? Acestea si alte 18 lucruri interesante, in noul episod al seriei "Stiati ca..."

1. Denumirea “Volvo” (din verbul latin volvere – a rasuci, a invarti) a fost inregistrata in 1915. Marca ar fi trebuit sa apara pe eticheta unor rulmenti produsi pentru piata din Statele Unite, insa acestia nu au fost pusi niciodata in vanzare. Primul produs de piata care a aparut sub marca Volvo a fost, astfel, o masina.

2. Primul model Volvo a fost produs de catre Assar Gabrielson si Gustav Larsson in 14 aprilie 1927, intr-o mica fabrica din Goteborg. Modelul a fost botezat Volvo OV4 si s-a vandut in 297 de exemplare in primul an. Porecla primului exemplar produs de cei doi suedezi a fost "Jakob".

3. Scopul declarat al celor doi ingineri suedezi a fost acela de a produce o masina care sa reziste soselelor proaste din Suedia si temperaturilor scazute din iernile scandinave.

4. Sigla Volvo – un cerc si o sageata indreptata in sus spre dreapta – este simbolul zeului roman al razboiului, Marte. Acelasi simbol este utilizat de catre ingineri in desene pentru a ilustra otelul.

5. Bara oblica metalica de pe grilele Volvo a aparut pentru ca aceasta avea rolul de a tine sigla in centrul grilei. In aplicatia originala de patent pentru sigla (1927), Assar Gabrielsson si Gustav Larson au copiat pur si simplu grila vazuta din fata a unui exemplar OV4.

6. Un inginer Volvo a creat una dintre cele mai apreciate inventii din istoria automobilului. Este vorba Nils Bohlin si de centura de siguranta cu prindere in trei puncte, inventata in 1958. Un an mai tarziu, toate modelele Volvo beneficiau deja de acest tip de centura. Solutia adoptata atunci de Bohlin este utilizata astazi pe toate modelele de pe piata. Citeste AICI mai multe despre centura de siguranta cu prindere in trei puncte.

7. Volvo a inceput sa ridice problema sigurantei in 1944, cand suedezii au montat geamuri din sticla laminata pe modelul PV. Intre 1944 si astazi, Volvo a introdus pe modelele sale elemente de siguranta care nu existasera pana atunci in industria auto. Acestea sunt insa extrem de cunoscute astazi: zone de deformare controlata, scaune pentru copii cu montare inversa, coloane de directie care se dezintegreaza in caz de accident, stopul central posterior expus pe luneta, sau protectie la impactul lateral.

Lista completa a sistemelor de siguranta inaugurate de Volvo poate fi gasita aici.

8. In Statele Unite exista un club al posesorilor celor mai vechi si fiabile modele Volvo. Acesta este deschis oricarui posesor de model Volvo care a depasit 200.000 de kilometri si se numeste, simplu, Volvo High Mileage Club. Fiecare membru al clubului primeste o insigna speciala si un sticker care sunt purtate cu deosebita onoare.

9. De altfel, rezistenta proverbiala a modelelor scandinave sta la baza sloganului actual companiei: Volvo for life.

10. Modelul cu cei mai multi kilometri la bord existent in acest club are 4.200.000 de kilometri parcursi si este un 1800S produs in 1966. Acesta se afla in posesia new-yorkezului Irv Gordon. De altfel, masina sa a intrat in Cartea Recordurilor la capitolul "Modelul auto cu cei mai multi kilometri parcursi de proprietarul sau original in regim non-comercial".

11. Primul european din clasament se gaseste pe al doilea loc: finlandezul S.E. Makinen. Acesta a realizat 2.600.000 de kilometri la bordul unui model 245 GL Diesel din 1979. In top exista si doi romani. Primul este Adrian Moldovan, care are un 440 TD din 1996 cu care a parcurs putin peste 250.000 de kilometri. Al doilea este Andras Lucaciu, care a reusit sa adune 240.000 de kilometri la bordul unui 244 GL din 1979.

12. La nivel mondial, varsta medie a modelelor Volvo aflate in circulatie este de 19.8 ani. Singura marca care sta mai bine la acest capitol este Mercedes.

13. Volvo pune la dispozitia clientilor sai, chiar si astazi, piese originale pentru completarea celor lipsa de pe modelele sale produse incepand cu anul 1930. Piesele disponibile merg de la simple suruburi pana la motoare.

14. Numarul modelelor produse de Volvo pana astazi a depasit cu putin 15.000.000.

15. Volvo detine o imagine foarte buna la capitolul siguranta. Toate modelele suedezilor sunt testate inainte de lansare in Volvo Safety Center, cea mai mare constructie din lume dedicata exclusiv sigurantei.

Principalele sale parti sunt o hala de testare si doua tuneluri de 108 metri lungime, unul dintre acestea putand sa isi schimbe unghiul de incidenta pentru ca Volvo sa genereze diverse tipuri de accidente in hala de test. Tunelul cantareste 600 de tone.

16. Volvo poate sa reproduca in Volvo Safety Center pana la 45 de accidente pe zi.

17. Pretul de revanzare al unui model Volvo este, in medie, de 60-65% din valoarea initiala. Vorbim de una dintre companiile ale carei modele isi pastreaza cel mai bine valoarea in timp.

18. Cota medie de piata a celor de la Volvo la nivel mondial este de 1-2%. In tara de origine, Suedia, procentul se invarte in jurul a 20%. Altfel spus, fiecare a cincea masina vanduta in statul scandinav este un Volvo. In Rusia – piata pe care marca a intrat doar de cativa ani – Volvo este constructorul numarul 1 in vanzari in segmentul premium, depasind Audi, BMW, Mercedes si Lexus.

19. Desi modelele Volvo au o imagine mai degraba sigura si de familie, compania suedeza a participat cu succes si in motorsport. Primul model care a luat drumul circuitului a fost Volvo 240, la mijlocul anilor ’80. Acesta a participat in Campionatul European de Turisme. Modelul a castigat aceasta competitie in 1985 si 1986.

20. Volvo s-a remarcat printr-o prezenta sporita in afara industriei auto. Compania suedeza a creat in 2001 si sponsorizeaza si astazi Volvo Ocean Race, o competitie anuala intre iahturi care are loc in jurul lumii. De asemenea, Volvo este sponsorul principal a doua mari turnee de tenis: Volvo Masters (Spania) si Volvo China Open. Cultura este un alt domeniu predilect de activitate a suedezilor: Volvo sponsorizeaza Opera si Orchestra Simfonica din Goteborg.

Taguri: Volvo

Comentarii (42)

  • Tiganu din Radauti
    wez!
    Ba ce tare e firma asta volvo! Chinezii astia stiu ce fac.........
    8 44
  • Atentie
    Salut
    Salut din nou! Baieti si fete, de ce nu vreti sa vb mai mult pe forum sa ne cunoastem cu totii? Mie mi se pare ca toti sunteti haiosi,cool sau cum mai vreti sa ziceti, putem sa facem si un club sa ne intalnim la o bere. CE ZICETI? hai ca stiu ca suntem cam 5-6 frevent pe site.
    9 25
  • Beerrreeee
    Nu spun niciodata un la o bere!!!! Dar in cazul de fata, poate reusim sa bem o bere "virtuala" avand in vedere ca suntem din toata tara.
    Revenind totusi la articol, NOTA 10 !
    17 8
  • aditza
    misto
    astept un material cu Skoda.
    9 18
  • Honda
    Corect. o alta marca care-mi place!
    Pe cand Honda ?
    multumesc !
    16 4
  • LauCalin
    Volvo for life
    Multumesc Automarket pentru acest reportaj minunat si pentru faptul ca nu ati uitat de dorinta mea de a se scrie la acest subiect si despre Volvo. Sincer sa fiu in mare parte le cam stiam pe toate, pentru ca Volvo is my life :)
    Ar fi trebuit sa scrieti putin si despre celelalte divizii Volvo si anume Volvo Trucks, Volvo Penta, Aero, Constructions Equipament si Financial Services, pentru ca Volvo nu inseamna numai autoturisme. cati stiu ca, de exemplu, Volvo fabrica inclusiv motoare de rachete cosmice? :)
    33 1
  • ati uitat de...
    http://apps.volvocars.us/volvosavedmylife/ :)
    persoane care au scapat in viata dupa ce au suferit accidente cu o masina Volvo!
    22 1
  • Andrei,p
    Astept cu nerabdare un articol despre Alfa! Foarte tare articolul, nota 10
    11 6
  • LauCalin
    LEE@
    Corect Lee, mai sunt multe lucruri interesante despre Volvo care nu se pot rezuma in numai 20 de idei :)
    17 1
  • Hunter
    Eu as propune ceva celor de la Volvo....daca tot au ei sigla asta reprezentata printr-un cerc si o sageata, care ma rog, pe langa explicatia de la punctul 4, mai poate fi luata in considerare ca reprezentand si masculinitatea, pai sa puna pe modelele dedicate sa zicem cu precadere doamnelor, ma refer la C30, o sigla rotunda cu o cruce....sa fie si partea feminina multumita :)))
    Foarte tare articolul oricum...chestii interesante....si cum zic unii....la cat mai multe asemenea "20 de lucruri despre...." alte marci :D
    13 3
  • volvo for life
    Hehe,in sfarsit articolul mult asteptat!! Multumim pentru informatiile interesante! la mai multe...
    @Atentie: ce era cu berea aia?
    13 0
  • 20 de lucruri care nu ma intereseaza despre volvo
    din seria 20 de chestii.....clar nu mai aveti ce scrie
    0 36
  • Marius_New
    Multumim automarket!
    Multumim pt informatii. Sunt binevenite.
    As adauga si eu ceva. Daca in trecut fiecare brand auto era puternic individualizat si se faceau masini bune, pt o viata, bine gandite si foarte reusite......in prezent, desi au tot ce le trebuie, inclusiv supercalculatoare, nu reusesc efectiv sa mai faca masini bune. Nu e vorba doar de "societatea de consum" despre care se vorbeste.
    O sa dau un exemplu concret. Mai sus am citit sloganul marcii "Volvo for life". OK. Pai daca eu imi cumpar un Volvo S40, ce masina am de fapt? Mai e o masina pt o viata sau demna pt categoria ei? NU...........E o platforma impartita cu Ford Focus si alte modele, trenul de rulare in mare parte are la baza tehnica ford, iar motorul 1.6 este de fapt imprumutat de la frantuji, celebrul 1.6HDI. Interiorul si calitatea mai buna a caroseriei mai face diferenta.
    Si in aceste conditii de globalizare mizerabila, ce Volvo imi iau eu?
    Si mai afirm ceva. Sunt mari diferente intre un Volvo vandut in Suedia, unul vandut in Romania si altul in Filipine. Deci, pe de o parte cumpar o masina upgrade-atata si fara demnitate, pe de alta parte o iau si la o calitate discutabila, sub cea standard, pt ca efectiv sunt considerat second-hand citizen al uniunii europene.
    Concluzia: nu e in regula nici prostia si indolenta de pe plaiurile mioritzei, dar nici bagabonteala si vrajeala americanilor si vest europenilor. Nota Bene.
    16 0
  • URAGANU
    dragut
    Multumim pentru aceste articole, sunt o adevarata incantare pt ochi si creier.
    9 0
  • BigBoss
    Iar greseli...
    La punctul 8. cica a depasit 200.000. Iar greseala..este vorba de 2.000.000 km..ce pui mei ca 230.000 mi am facut eu cu vectra mea in 2 ani.
    Bleah cred ca i era foame...
    8 2
  • CRISTI13
    Bravo
    Felicitari pt articol Mircea,mai dorim si altele de ex : Porsche,ce zici??
    0 1
  • mircea
    @CRISTI13
    Le vine randul tuturor. Exista subiecte pentru inca un an de acum incolo. :)

    Cu putina rabdare rezolvam problema.
    5 2
  • Megalodon
    VOLVO!!!
    Inainte sa citesc acest articol, marca preferata era....VOLVO, dupa ce am citit articolul......ciudat dar a ramas tot VOLVO .......for Life:)))!
    12 0
  • Cum ati gasit voi o comoara de site de unde sa aveti ce traduce inca un an :D
    La cat mai multe! Sa nu uitati sa mai si salvati din stiri din timp, sa nu cumva sa pice site-ul :P
    Oricum ar fi, interesanta rubrica.
    Succes mult in continuare!
    5 6
  • mircea
    @Alex
    Singurul site care are toate aceste informatii in acelasi loc este Automarket.ro.

    Bafta.
    7 6
  • DADADADA
    Excelent ! Nota 10 + ! Felicitari !
    7 1
  • marius
    fantastica marca...
    deci comparatia aia cu mercedes referitor la varsta medie a masinilor...m`o dat pe spate....incep sa`ma gandesc serios sa`mi achizitionez un Volvo....:) ...
    9 0
  • fantastic
    trebuie sa ma inscriu in club, am si eu un s40 care a depasit deja 338.000 de km , si de nu va vine sa credeti unica chestie ce am schimbat la el a fost sonda de poluare , cat despre motor 1.8 benzina , a pierdut ceva putere dar se descurca bine , volvo chiar e o masina for life , felicitari pentru articol pentru ca il asteptam demult , desi cum zic unii majoritatea lucrurilor le stiam ;)
    11 1
  • Marius_New
    Sunteti buni
    Sa traiesti Mircea Mester! Toata echipa care lucreaza la acest site merita laude.
    Multa vreme am tot "colindat" pe fel si fel de siteuri auto, in speranta de a ma stabili la unul singur si de a fi informat zilnic. In cele din urma am ales automarket.ro. E beton siteul, cu informatii de prima clasa.
    O rugaminte as mai avea si eu la voi, in special la designer si administratorul siteului. Incercati sa fiti mai nemtzi decat nemtzii....:P......si simplificati mai mult designul in paginile siteului. Si hai sa facem un forum special ca sa-i concuram pe cei de la www.ams-online.ro
    Apropo de simplitate...nemtzii si japonezii dau in prezent tonul in domeniul auto, tocmai pt ca au adoptat un stil avangardist, curat, simplu si cu atitudine. Asta e tot secretul.

    Toate bune!
    4 3
  • Volvo fo' real
    In urma cu ceva timp am avut un Volvo 343 DL din '79 pe care ... ironic ... nu functiona bine centura de siguranta (nu ceva major). Intr-o curba m-a acrosat un TIR. M-a tarat cativa metri pana cand m-a rotit in fata lui si franat. Masina mea a fost un pic indoita (cat o palma) pe usa soferului, in rest ... nici macar vopseaua originala n-a sarit. Am remediat usor defectiunea cu o ventuza d-aia ... Did Volvo saved my life ?
    10 0
  • mircea
    @Marius_New
    Multumim pentru aprecieri, iti multumim si noi pentru ca ne esti fidel.

    Automarket are cateva surprize pentru viitorul apropiat, cateva sectiuni de comunitate care vor inlocui practic un forum clasic, despre care eu sustin ca nu mai are viitor. Exista moduri mult mai placute si deschise de a conversa placut decat un forum.

    Ne mai auzim.

    Mircea.
    4 1
  • VOLVO
    VOLVO - 4 LIFE !
    5 0
  • Marius
    "Sigla" Volvo? Care sigla, bre `telectualilor?
    Sigla inseamna abreviere, prescurtare, bai acestia. Cercul si sageata reprezinta emblema Volvo, nicidecum "sigla". Mai puneti naibii mana pe carte!
    7 4
  • Volvo
    in judetul Constanta este un proprietar de Volvo 850 cu peste 1.800.000km, asta era acum 3 ani. Nu stiu daca masina mai functioneaza
    2 0
  • Marius
    Verificati mai bine
    Uitati-va mai bine la inscrierile oficiale si vedeti cine este acolo trecut.
    Cautati ID 46.
    Masina inca merge si este postata si la ei pe site.
    Cautati poza 2878
    1 0
  • volvo
    in alta parte e tradus din latineste ,,a rostogoli''.............ma rog .........tot aia e........
    4 0
  • volvo
    ca sa lamurim lucrurile..........
    3 0
  • nota 10
    deci automarket nota 10 pentru aceste informatii... iar pentru aia care se cred mare stiutori de masini etc, mai bine se abtin(ma adresez direct lu Io, macar daca te dai mare smecher de ce nu iti pui un nume ca sa iti spun pe nume cand te bag si te scot de undeva) imi cer scz ca vb unpic cam urat dar ma enerveaza sa vad cum altii muncesc si se trezesc cativa papagali care sa comenteze.. intradevar si eu stiam unele lucruri dar nu pe toate daca te crezi destept stai in baca ta si taci si vorbeste cand esti intrebat!
    inca odata BRAVO AUTOMARKET!
    4 1
  • Deci
    Sugerez SAAB. Lucruri nestiute despre SAAB. Multumesc
    8 1
  • O masina fara istori
    Volvo ? E o masina fara istorie....
    2 11
  • tziku
    hai s-o lasam balta de masina fara istorie, daca tu pana acum nu ai auzit de volvo nu inseamna ca nu a existat inainte sa afli tu de ea
    3 1
  • volvo v40
    am vazut la un neamt un v40 cu 1.600.000 km. am crezut ca a modificat el kilometrajul. nu aveam o parere buna despre volvo pana sa nu imi cumpar si eu. mi-am propus cand se strica cea care o am acum v40 tot volvo o sa-mi iau. siguranta pe primul loc apoi confort
    0 0
  • Marius
    Eu sunt posesor a 4 modele de Audi consecutiv si anul acesta sincer as incerca un model de la volvo si sper sa nu fiu dezamagit(ceea ce nu cred). Chiar sunt ok la siguranta....
    0 0
  • Articol frumos.Posed s40 si a fost in detrimentul lui c200 si a 4.De ce? Simplu:parerea mea este ca aceste masini mert audi bmw in Romania sunt compromise din cauza ciorilor si manelistilor.Masini super dar......Pana acum nu am vazut magraonii sa se orienteze spre volvo...doamne ajuta pe viitor......No ofence propietarilor conservatori ...
    3 0
  • Eu detin un volvo xc90,este din 2006 si nu am probleme cu el,pare o masina destul de puternica si care nu te lasa la greu,problema mea este cum fac roset de piese originale pentru a schimba distributia si elementele principale ale sistemului de franare(discuri si placute).Are cineva o idee despre ce inseamna piese originale volvo?
    1 0
  • cristi
    Eu detin un volvo v40 din 1997, este o versiune full dar care are mici lipsuri [trapa, scaune actionate electric...] dar am reusit sa fac multi prieteni invidiosi cu masini nemtesti full option! o masina puternica, stabila, sigura, imi place totusi faptul ca este prima masina ce a obtinut 4 stele la euroNCAP in 97'
    0 0
  • Au mai inventat motorul v6 împreună cu renault și peugeot, sonda lambda și multe altele. Ca o altă curiozitate știați că BMW nu a brevetat absolut nimic?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru