Faruri LED

Engleză: Light-Emitting Diode, LED Lights, LED headlights, Matrix LED, Multibeam LED


Faruri care produc lumină prin fenomenul de electroluminescență cu ajutorul unui grup de LED-uri (Light-Emitting Diodes sau, în limba română, Diodă emițătoare de lumină). Spre deosebire de tehnologiile mai vechi (faruri cu Halogen și faruri cu Xenon), farurile LED oferă avantaje majore la nivel de vizibilitate (strălucire), consum de energie, durată de viață, rubustețe fizică a sistemului, dimensiuni și modularitate (potențial de design) sau viteză de aprindere/stingere.

Tehnologia luminilor LED este utilizată în multe cazuri și în construcția stopurilor mașinii (lumini spate).

În versiunea lor avansată tehnologic (Matrix LED sau Multibeam LED), farurile utilizează o matrice de module LED (până la 100 de LED-uri individuale) care sunt controlate electronic automat de un computer dedicat. Cu ajutorul senzorilor de lumină, acestea recunosc ceilalți participanți la trafic și traiectoria lor, obturând parțial sau total zone din matricea LED pentru a nu deranja mașinile care vin din sensul opus sau cele care circulă pe același sens.

În aceste condiții, câmpul vizual al șoferului este ajutat în continuare de fasciculul luminos puternic al fazei lungi fără ca participanții la trafic să fie deranjați.

În general, farurile LED sunt oferite împreună cu tehnologii precum faza lungă automată (comută automat între faza lungă și cea scurtă în cazul în care nu beneficiază deja de tehnologia Matrix LED) și farurile adaptive (luminează în direcția virajelor).

VIDEO FARURI LED

VIDEO FARURI MATRIX LED (MULTIBEAM LED)

Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru