FRANŢA: Pietonii vor putea traversa strada pe oriunde

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 25.11.2010
Francezii vor putea traversa strada pe oriunde cu o simplă ridicare a mâinii. Şoferii vor fi nevoiţi să le acorde prioritate începând cu 1 ianuarie.

Noul Cod Rutier francez, care va intra în vigoare în 1 ianuarie 2011, le dă o libertate mult mai mare pietonilor, care vor avea prioritate la traversarea oricărei străzi, chiar dacă nu se află pe o trecere de pietoni. Cu o simplă ridicare a mâinii, pietonul îşi va manifesta dorinţa de a trece, iar maşinile vor fi obligate să oprească la semnalul acestuia. Cei care nu vor respecta această lege sunt pasibili de o amendă de 135 de euro, urmând să fie sancţionaţi suplimentar cu patru puncte.

Din lege sunt excluse cazurile în care pietonii se află în intersecţiile mari sau în apropierea unei treceri de pietoni semaforizate, aceştia fiind nevoiţi să aştepte culoarea verde pentru a putea să treacă strada.

Ideea pe care merge Codul Rutier din Franţa este reprezentat de faptul că, pe de o parte, maşinile vor circula cu mult mai multă grijă şi cu o viteză mult mai redusă. Pe de altă parte, conform autorităţilor franceze, principiul "cel vulnerabil trebuie apărat" primează în trafic, astfel că pietonul va fi cel care va dicta cursul traficului în oraşele din Hexagon.

Pe lângă legea care priveşte pietonii, noul Cod Rutier francez implementează amenzi serioase pentru cei care îşi modifică motoarele scuterelor.

O altă schimbare este posibilitatea bicicliştilor de a vira la dreapta în orice intersecţie, chiar dacă semaforul arată culoarea roşie. Evident, bicicliştii vor fi nevoiţi în continuare să dea prioritate pietonilor sau maşinilor care au "verde" în această situaţie.

via | Ouest-France

 

Comentarii (31)

  • Vai!!! Nu imi pot imagina ce ar fi in Bucuresti daca s-ar da legea asta si la noi.
    Cred ca ar fi pline strazile de pietoni care traverseaza iar soferii n-ar avea decat sa astepte... si sa astepte... si sa astepte...
    De altfel... ma indoiesc ca nu o sa se intample asta si in Franta.
    59 4
  • Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna o astfel de lege la noi...dar de fapt o astfel de lege mi se pare o adevarata idiotenie, indiferent de tara unde se implementeaza.
    Primul gand care mi-a venit cand am citit acest articol a fost ca soferii vor fi nevoiti sa franeze brusc, iar soferii din spate nu vor mai putea face nimic pentru a evita accidentul. Cred ca dupa o perioada scurta, companiile de asigurari vor sari ca arse ca nu mai pot acoperi cuantumul daunelor.
    39 4
  • In Romania iti iei bataie instant, dar sa mai si treci... :))
    Dar nici chiar asa, ca trebuie sa ii dai prioritate...totul pana la un anumit punct...
    Ori suntem soferi, ori numai suntem...
    45 2
  • prostie!!!!!!!!
    asta ii de vrajela asa ceva no sa se poata implementa pentru or sa se nasca foarte multe controverse.De exemplu: soferul poate sa spuna ca pieton nu a ridicat mana si nu sunt martori prin prejma care sal infirme si o scapat in special daca in masina mai sunt ocupanti !
    22 3
  • ahahha
    hahaha
    la noi, pfoaaaa, cand or cobori taximetristii sa vezi atunci .....
    21 1
  • MirceaC
    Mda
    Parca e pacaleala de 1 aprilie asa suna de aiurea. Nu vreau sa vad peisajul din Piata Victoriei la ora de varf ... toata lumea cu mana pe sus.
    23 2
  • @you all
    In primul rand este greu de presupus ca nu va exista nicio regula privind traversarea. Mi-e greu sa cred ca francezii vor fi lasati sa se arunce in fata masinilor pe bulevardele mari unde viteza de circulatie este totusi destul de mare. Pana nu citim exact proiectul nu putem decat sa speculam.
    In al doilea rand, aveti dreptate cu totii! La noi ar fi o prostie! De ce? Pentru ca suntem mult prea infatuati sa circulam cu transportul in comun, prea sedentari sa incercam si mijloace de transport cu pedale si prea "educati" incat sa pricepem ca hardughiile noastre de sute de cai putere nu au ce cauta in oras! Nu se poate implementa o masura ca asta? Hmmm... in tara noastra in care daca mergi pe bicicleta esti catalogat ca fiind sarac, tara plina de donatori si primitori de spaga, nu se poate! Insa intr-un stat civilizat unde orice venit trece printr-un cont bancar iar banii de amenda iti zboara direct din acel cont, este posibil. Asa cum au invatat ca depasitul pe linia continua, fortatul semaforului, claxonatul excesiv si alte asemenea mici abateri extrem de intalnite pe la noi dauneaza grav buzunarului, fracezii vor invata si ca trebuie sa-i lase pe pietoni sa treaca atunci cand ridica mana. Vorba suedezului: banii vorbeste , manca-v-as !
    18 5
  • tomita
    mi se pare deplasata legea asta. eu trait in romania. nu stiu cum au soferii din franta mentalitatea, daca sunt mai benevoli, mai putin mancati in suflet de toti nesimtitii care depasesc coloanele pe contrasens, prin coclauri, sau motociclete care jongleza printre masini mai rau ca bila de pinball. "pietoni" la fel de nesimtiti ca si soferii, care merg pe mijlocul drumul fara sa ii doara in spate. probabil ca acolo infrastructura este atat de pusa la punct incat soferii nu pierd ore intrafic ca sa parcurga 3-5 km. acolo cand e nustu ce festival religios nu moare centrul orasului si sunt trimisi deoparte toti participantii.
    la noi in tara, daca ar ridica mana si ar sari pe strada ar fi doar ca sa isi apere capul inainte de a manca din parbrizul masinii. :))
    7 1
  • mircea
    @MirceaC
    Şi noi am crezut asta, dar informaţia a fost preluată de toate publicaţiile importante din Franţa. Deci e o treabă foarte serioasă.

    @mihai
    Corect, legea va fi mult mai complexă. Şi simt că va duce la scăderea accidentelor, deşi poate părea altfel.
    8 4
  • motoranescu
    o lege facuta ce denota C I V I L I Z A T I E

    comentariile anterioare denota imaginea mai mult decat proasta pe care o avem despre noi insine si cumva lipsa unei perspective mai bune.

    ce sa-i faci, tara bananiera, pacat ca nu sunt mai multi oameni ca antevorbitorii sa ne dam seama ca sta in puterea noastra sa schimbam lucrurile. Dar atat timp cat bizonii, "taximetristii" si altii ca ei au "argumentul" mai tare . .
    8 5
  • Nu e pericol/problema daca 2-3-10 incalca legea, problema este cand toti incalca legea
    asa cum se intampla la noi.
    Stim de pieton omorat ca nu a traversat mai repede, am vazut pieton luat la bataie ca a injurat soferul care era sa-l calce pe trecerea de pietoni, stau cu teama pe trotuar si astept sa treaca masinile ca sa pot traversa in siguranta pe trecerea de pietoni sau ma rog ca soferul din masina din spate sa nu ma telescopeze la o trecere de pietoni unde opresc sa cedez dreptul de trecere pietonilor, sau ma rog ca pietonul care sta de 30 de minute pe trotuar sa nu inceapa traversarea atunci cand eu sunt la jumatate de metru de trecere si sa se puna singur in pericol.
    Aici e vorba de mentalitate, a noastra a soferilor, a noastra a pietonilor dar mai ales a lor, a politistilor care nu stiu sa aplice legea, nepartinitor, preventiv si cu bun simt.
    In Franta cred ca legea noua va reduce accidentele (accident - întâmplare neprevăzută), la noi va duce la evenimente mortale.
    00D3 - ode cui?
    9 1
  • Putina atentie
    "Din lege sunt excluse cazurile în care pietonii se află în intersecţiile mari sau în apropierea unei treceri de pietoni semaforizate, aceştia fiind nevoiţi să aştepte culoarea verde pentru a putea să treacă strada."
    Adica , daca s-ar implementa la noi, n-o sa vedeti pe nimeni prin victoriei cu mana ridicata pt ca scrie destul de clar in ce conditii se ridica mana. Nu sunt chiar asa de prosti precum ii credeti pe oamenii astia. Chiar sunt curios, daca voi puteti sa puneti la punct un sistem de semafoare intr-o intersectie mare astfel incat sa-i multumiti pe toti.
    Problema care se pune e daca se considera distanta aia 50m sau 25 m de o trecere de pietoni sau chiar mai mult.
    Eu ca pieton n-as risca sa fac un asemenea lucru la noi, ca si pe trecere da ala peste tine, d-apai sa ridici mana, poate interpreteaza ca il saluti.
    maybach1980, daca mergi cu 50 , la o distanta de o masina si jum fata de cea din fata ai timp sa franezi, ca se presupune ca esti atent la trafic.
    2 2
  • akatot
    aiurea
    e o mare prostie proiectul asta. daca tot vor sa protejeze pietontul sa construiasca pasaje si cu ocazia asta fluidizeza si circulatia!

    DIXIT!
    6 5
  • BaditzaEx
    nu-i primul caz !
    ceva in genul asta,a fost deja implementat ( de acum cativa ani ) in Olanda sau Suedia, unde s-a dovedit deja un real succes - privind rata accidentelor si a fluidizarii traficului in anumite intersectii...
    Dar Nu Poti Compara nivelul de educatie civilizatie al tarilor in cauza ( inclusiv Franta, cu toate ca si pe acolo a cam inceput sa emigratia de CIOREX GO ) cu Romanika - tara bizonilor, pitzipoancelor, parvenitzilor....s.a.m.d
    Aceia in primul rand au mentalitate de colectiv, nu le-ar trece prin minte idei,cuvinte , ca < sa dam o combinatzie >, < sa-l tzepuim pe ala >, < ce prosti, Ba, duh luam ajutorul de invalid/somer si ne luam scarbici si BEMVEU, smecherie , ha >...
    10 2
  • BogdanD
    civilizatie
    sa vedeti voi cati tigani vor alerga cu mana ridicata printre masini dornici sa fie luati pe capota. Eu nu le dau mai mult de o luna. Cred ca le vor scoate peri albi.
    4 2
  • tomita
    ahahah...la noi in tara nu se va putea implementa exact din cauza gradului de necivilizatie. al tuturor. chiar si acum vezi pietoni care se preling pe strazi fara nici un fel de grija. si inainte si la noi era de vina tot soferul pt orice accidente cu kamikaze. de ce? cat de atent sa poti sa fii?
    tocmai ca fluiditatatea e stricata prin aceste aspecte. mersul vehiculelor va fi fragmentat pt a permite pietonilor sa treaca
    as vrea sa vad si eu filmulete cu traficul in tarile unde s-a aplicat acest sistem. daca ma insel recunosc, dar la prima vedere nu mi se pare deloc benefica in metropole
    1 2
  • Petrecere de pietoni
    Atata vreme cat este scos din context , e greu sa ne imaginam cum va functiona acel articol din legea circulatiei franceza . Personal , ceva imi scapa in acea logica legislativa .....Daca se ajunge ca fiecare pieton sa traverseze un bulevard pe oriunde si oricand , traficul parizian ( sa zicem) , care oricum este foarte aglomerat , va fi pur si simplu compromis . Pietonii nu sunt cyborgi care sa aibe implementat un program bine determinat de traversare a drumurilor ! Atata vreme cat exista locuri bine stabilite ( treceri de pietoni , pasarele , pasaje subterane ) nu vad rostul legalizarii unor miscari "browniene " intr-o societate deja educata sa respecte anumite reguli . In Vietnam , spre exemplu , se circula fara reguli scrise . Ptr mine este o adevarata magie felul cum se traverseaza de vehicule si pietoni acele intersectii vietnameze . Dar in tari unde se produc accidente chiar si cand exista reguli stricte , cu un trafic aglomerat si pietoni din toate colturile lumii , mi se pare putin deplasate astfel de solutii ! Daca o analizam din punct de vedere ecologic , astfel de reglementare ( care face ca autovehiculele sa tot opreasca si sa porneasca la tot pasul ) nu face decat sa produca o crestere a consumului , deci implicit a gazelor arse eliminate in atmosfera . Iar in RO , asa ceva ar fi de domeniul SF ului !! Aici poti fi facut praf pe trecere la semaforul verde , darmite sa mai si ridici mana undeva aiurea ( Apare un diliu in plin centrul Bucurestiului care se apuca sa faca un dute-vino de pe un trotuar pe altul cu mana ridicata , iar nimeni sa nu poata sa-i faca - legal - nimic ) . Intr-o societate dezvoltata cu reguli bine stabilite si functionare "computerizata", astfel de solutii nu cred ca isi au locul . Mai urmeaza o reglementare in care pietonul sa ridice mana stanga , iar cu dreapta sa scoata un pistol si sa traga in soferul care nu vrea sa opreasca . Nu asta este solutia ptr viitor , sunt ferm convins . Cel putin , nu in marile aglomerari urbane . Unui pieton nu i se tocesc pantofii daca va mai merge cativa metri in plus pana la prima trecere de pietoni sau primul pasaj . Bafta
    5 4
  • Si in USA e tot la fel
    Si acolo primeaza principiul "pietonii au prioritate".

    Bineinteles in anumite limite. Si e de bun simt, daca e omul pe strada, ce faci, il calci doar pt. ca e dreptul tai sa treci pe acolo cu masina?

    Sau daca pana la prima trecere de pietoni ii ia 5 min pietonului si inapoi inca 5 min nu e mai civilizat sa-i dai posibilitatea sa treaca pe unde e legal daca nu e o artera principala?
    4 2
  • N-om fi noi prostii Europei...
    In sfarsit vad o lege facuta de prosti si implementata in Franta! :))

    Asa ma! Nu doar la noi se poate :))
    3 3
  • Foarte buna legea
    Ideea mi se pare foarte buna. Nu vor fi probleme cu accidente pentru ca sunt soferi buni in Franta. In Starsbourg acu 3 ani puteai trece pe oriunde, toti soferi te lasau politicos fara sa se enerveze. Tot respectul pentru ei!
    1 3
  • umor negru
    awauuu si chestia asta merge si pe autostrada???? ma si vad cum stau eu calm in timp ce un nene biciue un magar atasat la o caruta sa treaca mai repede autostrada(na eu am oprit,dar mai sti ce autotren vine pe banda doi?)printr-o spartura aparuta ca din senin in chestiile alea de separatie dintre sensuri....apropo cred ca nu s-a terminat cu regula prin care un autobuz ce pleaca dintr-o statie prevazuta cu alveola are prioritate,nu?...ca eu nu am vazut pe nimeni s-o respecte(aproape nimeni)atit cei de pe autobuze cit si ceilalti.....hi hi hi acum mi-a picat fisa:boc poate sa dea o circulara pt pensionari si scapa de ei fara sa-i mai infometeze sau sa-i gazeze... numai trebuie sa le zica sa ridice mina pe strada..
    4 3
  • Nustiu daca ati fost in Franta dar in Paris spre exemplu soferii opresc si lasa pietonii sa treaca chiar daca nu sunt pe trecere, fara claxoane sau injuraturi, deci ei sunt obisnuiti cu treaba asta. Duceti-va in Franta sa vedeti ca e valabil ce am spus eu mai sus.
    1 1
  • Lasa Franta,vezi ce s-ar intampla in Romania daca ar incerca careva sa implementeze asa ceva:primele victime vor fi batranii care nu mai au sprintul necesar.
    0 5
  • Ovidiu
    :)
    Din ce am vazut in Franta, ca pieton, inteleg de ce vor ei sa-si modifice codul rutier. Soferii sunt atat de civilizati incat m-au lasat sa trec strada pe unde aveam chef. Prima data am traversat aiurea ca nu aveam alta solutie, a doua oara am traversat o straduta si am fost extrem de uimit sa vad ca NU ma claxoneaza nimeni, ca NU ma injura nimeni, ba mai mult FRANCEZII, cel putin la Paris, opresc masina si te lasa sa treci pe oriunde.

    PS: Romania e departe de un asemenea comportament colectiv si o atitudine atat de "normala" pentru ei de a da prioritate celor care merg pe jos, a facut posibila si implementarea unei asemenea legi, pentru ca nimeni nu va protesta la modificarea codului lor rutier.
    4 1
  • Cred ca este o gluma
    Nu pot sa cred ca o astfel de lege va fi pusa in aplicare. Daca va fi asa cum scrie in acest articol va naste o mare harababura. In circulatie trebuie sa fie o regula egala pt toti. Daca soferii trebuie sa acorde prioritate la toti care ridica mana atunci se va crea la un moment dat un blocaj. Va fi mai rentabil sa mergi pe jos. Sau asta a cautat initiatorul legii? Poate a vrut sa se remarce si el in parlament si a scos o lege stupida si aberanta. Astfel de parlamentari suntsi pe la noi, gen derutatul cu impozitatul nuntilor. Legea asta va da nastere si la multe abuzuri din partea pietonilor.
    3 2
  • NOI si voi
    In concluzie toti cei ce au optat pentru civilizatie, sunt niste fraieri! In concluzie, toti cei care opteaza pentru transformarea Romaniei intr-o tara cat de cat europeana sunt niste bieti visatori! Romania va fi si va ramane o tara a ghertoilor in care mitocanii fac legea. Insa lor, mitocanilor, le dau o veste proasta.... Pe aici pe plaiurile mioritice am mai ramas NOI! NOI cei care am fost prea lenesi ca sa emigram, NOI ce care nu depasim multimea de "amarasteni" de la semafor atunci cand suntem la volan, NOI cei care nu avem ciucurasi pe parbrizul masinilor, NOI cei care nu o injuram pe doamna sau domnisoara care nu pleaca suficient de repede de la semafor, NOI cei carora nu ne e teama sa mergem pe bicileta! Iar voi MITOCANII sa nu va asteptai ca NOI, ceilalti, sa asistam pasiv la nesfarsit ca niste martori muti la nesimtirea voastra, la mizeriile la care suntem martori zi de zi, la lipsa voastra de educatie! NOI va vom face mereu viata amara, NOI nu ne vom da la o parte atunci cand faceti ca niste descreierati semn cu farurile in Militari bulevard pe care il considerati ca fiind autostrada. NOI nu vom bloca intersectiile oricat de mult ati da voi din "clancsoane", NOI vom deschide geamurile si vom asculta tare muzica civilizata de fiecare data cand unui nespalat ca voi ii bubuie masina de manele. Poate asa veti intelege ca tara asta ar fi mult mai buna fara voi si ca, in lipsa voastra, zicala conform careia Romania e o tara frumoasa dar e pacat ca e locuita, ar ramane fara obiect.
    3 4
  • pt papagali
    mda, e adevarat nu am fost in Franta,dar am fost in Anglia..la Londra n-am vazut chestia asta(e adevarat nici nu prea am vazut traversind aiurea) si daca se-ntimpla la fel de adevarat e ca soferul nu da peste tine(cum nici eu nu-s nebun sa dau peste cineva surprins traversind printr-un loc nepermis)..se zimbeste la tine in fata si prin spate iti ''umple frigiderul de carne''(am surprins nenumarate ipostaze tragi-comice)....asta pt cei care pe aici ii ridica in slavi pe altii(nici nu cred ca ati ajuns in viata voastra pe litoralul romanesc)...daca vreti sa stiti chiar in Franta tara supermanilor am o colega si un coleg care au fost imobilizati intr-o parcare cu spray-uri banuiesc(ei nici nu si-au dat seama pina nu s-au trezit ce s-a intimplat)si deposedati inclusiv de haine avute pe ei..la jandarmerie au fost tratati asa cum ne tratam noi pe noi in tara:adica cu curu(scuze cacofonia)....asa ca mai lasati-o in p..a mea ca habar n-aveti ce vb....mai ridicati si voi ochii si priviti in jur si nu repetati ca niste papagali fraieri tot felul de stereotipuri
    6 1
  • francezii astia....
    astia nu se dezmint! Se zbat mereu sa demonstreze ca e cea mai cretina natie din Europa!
    Frate, astia sunt atat de imbecili, de ti-e rusine ca traiesti pe acelasi continent cu ei !!!
    5 1
  • buna asta
    haha..imi si imaginez la noi cum o sa stea nenea politai ascuns dupa un tufis si cand vine o masina la 2 metri de el sare repede si ridica mana, iar apoi te opreste in urmatoarea localitate ca nu i-ai dat prioritate :)))
    5 0
  • mana ridicata
    daca il caci si ramane cu mana ridicata o incrci.....
    2 0
  • trec strada sau vreau un taxi? :P
    oare ce se intampla cand cineva o sa vrea de fapt sa opreasca un taxi in loc sa traverseze strada? :D
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru