Pirelli a creat un pneu inteligent: Cyber Tyre

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 29.04.2010
Pirelli a dezvoltat o anvelopa inteligenta, care monitorizeaza numerosi parametri in timp real. Aceasta va debuta pe piata in decursul acestui an si monitorizeaza informatii pretioase precum temperatura, presiune, sarcina medie si numarul de rotatii efectuate.

Producatorii de anvelope de la Pirelli au creat un pneu special in colaborare cu o companie americana intitulata Schrader Electronics. Acestia vor de aduca in productie in termen de trei ani un pneu inteligent, care va prezenta informatii in timp real despre starea sa. Compania Schrader Electronics este liderul autoproclamat al sistemelor de monitorizare a presiunii in pneuri, iar scopul acestora este de a introduce primul pneu inteligent din lume.

Viitoarele pneuri inteligente vor fi echipate cu un set de senzori speciali, care vor transmite informatii importante unui receptor montat in bosajele aripilor. Toate aceste informatii vor fi centralizate de un calculator special, care le va transmite mai departe unitatii ECU a sistemului ESP care echipeaza acel vehicul. In acest moment, vehiculele echipate cu un senzor de monitorizare a presiunii in pneuri centralizeaza informatiile respective doar pentru a avertiza soferul de o pana sau de presiune scazuta in anvelope. In viitor, acestea vor “colabora” strans cu sistemul ESP pentru a oferi o stabilitate de invidiat.

Primul model de pneu inteligent va debuta pe piata chiar in 2010.

Acesta va monitoriza temperatura anvelopei, presiunea acesteia, sarcina medie si numarul de rotatii pe care le-a efectuat. Astfel, sistemul ESP va putea coordona mai usor comportamentul masinii in situatii limita. Ulterior, cei de la Schrader Electronics vor crea Cyber Tyre, care va prezenta toate informatiile de mai sus alaturi de forma suprafetei de contact si sarcina pe care o suporta. Cyber Tyre va debuta abia in 2013, sau cel putin asa estimeaza oficialii companiei americane.

Via | Autoblog

Comentarii (3)

  • as21ro
    frumos!
    Off Topic: eu zic totusi ca ar trebui inventat si cyber-claxonul, fiindca m-am saturat de toti idiotii care claxoneaza in Bucuresti cat si in alte orase din tara!!! Vad si ei se circula ca naiba, tot continua sa claxoneze...nu ii inteleg pe astia..Vad si ei ca e politistul in intersectie, dar ei TIT-TIT-TIT!!! ca sunt ei ciobani(adica buricul pamantului in ziua de azi) si tre' sa le faca lumea loc!!!Ei cred cumva ca daca claxoneaza se evapora masinile din fata lor?daca da, atunci sa se inventeze cyber-claxonul asta...si sa-i evapore pe ei cand claxoneaza de nebuni!!!! toate cele bune!
    On Topic: Bravo Pirelli!
    14 1
  • inca un senzor care sa se strice...inca un calculator care sa se blocheze....nervi si bani. :))
    3 0
  • Dar halatu' ???
    Ramane de vazut si cat costa.

    Avand in vedere ca utilitatea ei nu este una extraordinara, nu multi vor opta pentru ea daca va fi scumpa. Probabil va fi implementata initial pe masinile de lux si apoi va deveni dotare standard cu s-a intamplat si cu ESP-ul. care inca este optional pe unele masini... optional chiar scump desi toate ar trebui sa aiba.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru