Pirelli va crea un cyber-pneu

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 30.01.2009
Pirelli si-a unit fortele cu Magneti Marelli si Brembo pentru a crea un cyber-pneu.

Trei companii italiene care activeaza in domeniul auto au decis sa colaboreze pentru a revolutiona industria pneurilor. Mai exact, Pirelli, Magneti Marelli si Brembo vor sa dezvolte un pneu care va avea un microcip incorporat. Cu ajutorul acestui microcip, temperatura, presiunea si incarcarea la care este supus pneul vor fi transmise la computerul de bord in timp real.

Magneti Marelli va lucra pentru a realiza sistemul de control si de monitorizare al microcipului, pe cand Brembo va folosi informatiile obtinute pentru a crea frane mai performante, care vor lucra in functie de conditiile la care este supus pneul. Telul celor trei companii este crearea unei solutii complete pentru companiile producatoare de automobile care va reduce costurile de dezvoltare si va fi usor de integrat in liniile actuale de asamblare.

Sistemul foloseste un generator piezoelectric si un microcip aplicat la interiorul pneului. Miscarea de rulare la care este supus pneul genereaza electricitatea necesara pentru ca sistemul sa functioneze. Astfel, sistemul trimite informatii catre computerul de bord al vehiculului pe toata perioada in care vehiculul este in miscare.

Cu ajutorul tehnologiei de identificare a frecventei radio, sistemul va putea depozita in memoria sa si data si locul la care a fost produs pneul, precum si caracteristicile tehnice ale acestuia. Scopul final al acestui sistem este imbunatatirea manevrabilitatii vehiculelor prin adaptarea sistemelor ESP si ABS la conditiile monitorizate in interiorul pneurilor.

Microcipul integrat va contine si un accelerometru care functioneaza pe trei axe, care va oferi informatii 3d cu privire la unghiul de propulsie, unghiul de alunecare si coeficientii relativi de frecare.

Aceste informatii vor fi transmise computerului de bord, care va evalua conditiile in care vehiculul circula. Producatorii spera ca aceste sisteme sa afle de o potentiala problema si sa o evite inainte ca soferul sa aiba vreo banuiala privind o situatie dificila pe care ar putea sa o intampine.

Cele trei companii lucreaza la un produs similar pentru motociclete. Acest sistem va fi disponibil pe piata inaintea sistemului pentru automobile, si va aparea in jurul anului 2010. Cyber-pneul va fi lansat in anul 2011 sau 2012.

Via | MotorAuthority

Comentarii (2)

  • www.linku2.net
    O stire ca asta acum 10 ani
    Ar fi parut de domeniul SF, e chiar o inventie buna daca nu pentru masini neaparat atunci pentru motociclete unde franarea si pericolul de alunecare este mai mare. Ma gandesc ce pret ar trebui sa aibe o astfel de masina echpata cu un astfel de computer si de ce nu pretul la o incaltare cu patru cauciucuri.
    0 0
  • pneus
    Asteptam noile pneuri cu interes sa ruleze pe infrastructura romaneasca
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru