Hyundai i-oniq Concept - concept electric cu autonomie extinsă

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 01.03.2012
Hyundai împrumută de la GM ideea sistemului de propulsie electric cu autonomie extinsă de un motor pe benzină. Deocamdată, acest sistem este montat doar sub capota conceptului i-oniq.

Hyundai a prezentat astăzi cea de-a doua premieră mondială pe care constructorul coreean o va aduce la Salonul de la Geneva. Dacă prima dintre acestea a fost un model de serie - versiunea break a noii generaţii i30, a doua maşină pe care o vom vedea pentru prima dată la salonul elveţian va fi Hyundai i-oniq, un concept eco-sportiv interesant.

Hyundai i-oniq aduce câteva noutăţi interesante în gama Hyundai. În primul rând, vorbim de un concept care înfăţişează viitorul filosofiei de design denumite "Fluidic Sculpture" şi pe care o putem admira pe modelele de serie de astăzi ale celor de la Hyundai. A doua noutate - şi cea mai importantă, de altfel - este legată de sistemul de propulsie, unul pe care avem şanse să-l vedem în anii următori în gama constructorului asiatic. Vorbim de un pachet format dintr-un motor electric de 108 cai putere şi de un motor de un litru cu trei cilindri pe benzină care funcţionează ca generator pentru baterii atunci când acestea sunt terminate. Cei care cunosc industria auto din ultimii ani vor recunoaşte această idee a sistemului de propulsie, deoarece ea este prezentă pe Chevrolet Volt şi Opel Ampera, modele foarte mediatizate în aceşti ani.

Conform datelor tehnice oficiale, maşina poate rula în mod full-electric pe 120 de kilometri, autonomia crescând până la 700 de kilometri după ce motorul pe benzină începe să îşi preia rolul de generator. Consumul mediu mixt al sistemului nu este cunoscut, dar emisiile totale ale acestei soluţii ajung la 45 de grame CO2/km.

via | Hyundai

Comentarii (20)

  • cu riscul de a fii criticat sau...stiu eu?...intreb in cazul de fata inteleg ca motorul pe benzina e doar folosit ca generator cand sunt terminate bateriile ?deci are rol de propulsie sau nu?sau si una si alta? deci transforma energia pe care o produce in lucru mecanic si energie electrica............concret n-am stiut cum functioneaza acest sistem.
    4 0
  • Carlos
    Mircea Mester ma dezamagesti...
    Masina electrica = 0 (zero) emisii in exploatare

    Cine accepta orice altceva deviaza de la definitia masinii electrice.
    20 8
  • Octavian
    @ian Da, singurul motor care propulseaza masina este cel electric. Motorul termic pe benzina functioneaza pe rol de generator(motorul pe benzina actioneaza un generator mare) care la randul lui incarca bateriile sau alimenteaza direct motorul electric.
    3 2
  • @carlos = FALS

    o masina electrica este una care e pusa in miscare de un motor electric. cu baterii pt stocare si surse de creare a electricitatii.
    ca e un generator pe combustibil fosil, panouri solare sau jet turbine este absolut trivial pentru definirea ca electric.

    avantajele unei masini electrice vs una conventionala este ca POATE avea ca sursa de creare a energiei necesare deplasarii o varianta complet nepoluanta cu emisii de gaze directe sau chiar mai putin....etc..

    learn your basics
    7 19
  • Carlos
    @ t
    Atentie ! Eu m-am referit STRICT la emisii, nu la modalitatea de propulsie!

    Acel "generator pe combustibil fosil" e doar o denumire bombastica pentru clasicul motor cu ardere interna, locutiune inventata de anumite grupuri de interese in scop de promovare. Deci nu-mi veni mie cu o doctrina luata la ciocan de altii...

    Lcrurile sunt clare: in mintea oamenilor o masina electrica nu polueaza! Daca polueaza, atunci e masina clasica sau hibrid. Putin imi pasa mie ca motorul termic antreneaza sau nu direct rotile... el exista si polueaza, deci contravine unuri criteriu important din definitia masinii electrice.

    Totusi exista grupuri care incearca sa induca lumea in eroare in mod intentionat. De ce se intampla asta? Pentru ca nu au incredere / rabdare in a dezvolta o tehnologie care prezinta acum destule riscuri dpdv economic - ma refer aici la adevaratele masini electrice. Cu toate astea... "emisiile zero" vand ! Si de ce GM sau mai nou Hyundai, sa nu profite prin apropierea de virtutile notiunii de "masina electrica" , oferind in plus confortul psihologic specific unei masini clasice..? Asadar, bagam la gramada mai multe componente care vand, ametim consumatorul cu un "bullshit" de marketing si iesim la suprafata cu un produs sigur & viabil dpdv economic.
    Oricum, prosti nu sunt aia care propun, prosti sunt aia care inghit galusca si cumpara. Deci "americanule"... ce ziceai?
    32 1
  • Totusi tu si nici menalitatea populara nu inseamna ca schimba terminologia din dictionar si coerenta.
    Vrei sa iti citez ce ai zis acolo?!

    NU, o masina electrica nu inseamna poluare zero, ci inseamna ca e pusa in miscare de un motor electric. restul nu mai conteaza.

    E ca si cum ai zice ca telefonul nu polueaza ca merge pe electricitate.
    Dar cat la suta din electricitate e obtinut din surse naturale integral si cat din arderea unor combustibili fosili.

    Nu am treaba sa apar nimic, dar la greseli grave totusi tre sa corectezi lumea, ca tocmai din prostie se duce mai departe si la altii, si ajunge sa fie un trend considerat corect, precum tu si multimea care aia de care pomenesti

    PS: cine a votat cu minus mai devreme e un retard care nu stie diferenta intre 1 si 0
    2 13
  • Carlos
    @ t
    Habar n-ai in ce te bagi ! :)) Ai scris asa: "cat la suta din electricitate e obtinut din surse naturale integral si cat din arderea unor combustibili fosili." Concluzia ta, inspirata cu siguranta de la alti ignoranti, poate fi demontata usor. Cum asa?

    In primul rand, daca luam cel mai nou, mai anemic si mai putin poluant motor pe benzina existent pe piata, tot scoti ~90 g CO2/km , pe cand pe cand la o masina electrica cu tot procesul de fabricatie va fi maxim 10 g CO2/km. Mai e nevoie sa specific performantele masinii electrice in comparatie motorul asta?!

    In al doilea rand, insasi exploatarea resurselor de petrol & gaze necesita la randul lor resurse energetice mult peste imaginatia ta... Orice comparatie exploatarea masinilor electrice e absurda.

    Important e ca n-are teava de esapament sa polueze la nivel local. De aia se numeste masina electrica cu zero emisii.

    Evident ca "masinile cu emisii zero" nu inseamna nimic pentru tine si alti romani, dar sunt f apreciate la nivel global :)
    12 2
  • AndreiRN
    Practic
    Masina cu propulsie electrica poate avea emisi ZERO luni de zile la rand deoarece are optiunea de incarcare la priza.
    Daca este folosita pt a merge la servici cativa zeci de km motorul/generator nu va porni niciodata.
    Bateriile se pot incarca gratis la servici sau la McDonalds sau la Wall Mart si astfel orasul nu primeste contributia de poloare a unei inca masini.
    Da, cand ai nevoie sa mergi distante mai lungi motorul cu combustie porneste dar esti deja in afara mediului urban unde poluarea este problema cea mai mare.
    1 8
  • Carlos
    @AndreiRN
    Sa fim realisti. Practic o sa arzi combustibil in fiecare zi, pentru ca un om normal face 100 - 150 km zilnic, iar autonomia reala la asemenea masina e sub 80km. Oricum stau mai bine la emisii si consum fata de o masina diesel sau un hibrid conventional, iar autonomia e chiar putin mai mare decat a unui hibrid clasic. Pentru asta tot respectul ! Dar de aici pana la a spune ca-i "masina ELECTRICA cu autonomie extinsa" e distanta lunga. Oamenii nu trebuie manipulati in halul asta.

    Legat de hyundai...

    Asta-i un concept pana la urma. Crezi ca pana apare asta pe piata in cativa ani, tehnologia vehiculelor 100% electrice va ramane pe loc? Ce sansa / viitor crezi ca mai are Volt, Ampera sau ionic (mama naibi cu denumirile astea!) din momentul in care autonomia masinilor electrice se va dubla in 2015 - 2017 ??
    11 3
  • AndreiRN
    Adevar
    Carlos, daca povestea lui Pinochio era reala tu nu mai te sarutai niciodata in viata ta.
    Cand tu zici ca "majoritatea" fac 100 - 150 km zilnic pana la servici pe total nu faci altceva decat sa-ti distrugi credibilitatea publica si sa fi incadrat in categoria celor cu povesti pescaresti.
    Prototip neprototip astfel de masini EXISTA pe strada si functioneaza de zeci de anii si au fost construite de proprietar sau firme de specializare in modificari.
    Sunt oameni care fac plinul la baterii cu $2.75 pe zi si nu au motor cu benzina de rezerva.
    3 7
  • Carlos
    @AndreiRN
    Nu spun eu ba baiatule, spun studiile facute publice. Rentabilitatea masinilor electrice incepe de la 100+ km/ zilnic (in viitor lucrurile vor sta chiar mai bine). Bineinteles ca acum exista o clientela tinta pentru asta. Asa cum exista pentru hibrizi, hidrogen etc. Tu crezi ca “le Cost Killer” Carlos Ghosn era nebun sa investeasca 4 miliarde de euro in masini electrice fara sa-si scoata banii? Nu stii cu cine ai de-a face! :))

    Citez:"Prototip neprototip astfel de masini EXISTA pe strada si functioneaza.." Pe ce strazi, ma rog? In romania?! :)) Eu vbesc de ce pot produce in serie marii constructori auto. Pentru ca ei imi pot garanta masina si investitii in infrastructura. Altceva nu intereseaza.
    9 1
  • Carlos
    Ca sa-mi continui ideea... clientul trebuie sa vada rentabilitatea, altfel Carlos Ghson (presedintele Renault-Nissan) nu-si scoate banii... s-au facut bineinteles studii de piata si s-a constatat ca exista un profil al clientului pt masini 100% electrice.
    In primul rand sunt persoane dedicate in totalitate ideii de protejare a mediului si a celor din jur. Nu umbla cu jumatati de masura. Au situatie financiara peste medie si stau la casa / vila. Poseda deja o masina pe benzina/diesel, dar pentru oras vor ceva cu care sa se miste total nepoluant, silentios, ieftin si rapid. Am identificat masina electrica. Fac cu masina electrica aprox 100-130 km zilnic, iar seara pot s-o incarce din garaj ca pe telefon.

    Asta-i profilul acum. Pe viitor situatia se va schimba :)
    6 1
  • @Carlos

    Pune mana si citeste inainte sa arunci vorbe in vant de amorul de a iti vedea cate posturi arunci.

    O masina electrica inseamna ca e propulsata de un motor electric. PUNCT

    Ca o incarci de la priza, ca are un reactor nuclear in portbagaj sau un hamster pe rotita NU o face mai mult sau mai putin electrica.

    Priza, cea la care te referi tu, produce poluare acolo unde este generatorul de curent ca sa il iei tu la priza. Vorbim de rromania, unde sursele "green" de producere a electricitatii sunt limitate.

    Deci poluare se face destula si pt masinile de priza doar ca nu in oras. Acum tu faci pe ecologistul extrem si te dai in barci dar ignori aspectul asta.

    Eu nu apar nici pe unul nici pe altul in discutia asta, in schimb tu distorsionezi situatia reala.

    Pozitia mea personala este pro electrice, nu din motivul poluarii, care este PRAF in ochi, pentru ca adevaratele surse de poluare sunt marile nave de transport maritim, si avioanele care varsa direct in straturile superioare, fata de automobile. Sunt destule studii care arata cat emane fiecare si ce emana a.i. sa inteleaga tot prostul.
    Ci motivul meu ar fi posibilitatea scaparii de sub ghearele mafiei energetice. Soare au toti, gratis, vant la fel, maree la fel. Poti sa produci energie electrica cu cheltuieli variabile minime, si doar o cheltuiala fixa initiala mai mare.

    Nu vrei poluare, apasa-ti o perna pe fata pana cand nu mai respiri, si atunci stii sigur ca ai ajutat planeta sa scape de un generator de codoi (daca stii ce inseamna)
    1 7
  • Carlos
    @ t
    Macar sa ai tu jumatate din pregatirea mea tehnica. Nu am afirmat ca dpdv tehnic volt nu-i electric, ci doar ca in mintea oamenilor, o masina electrica e complet nepoluanta in exploatarea tuturor resurselor. Asta inseamna fara NOXE la teava de esapament. Daca nu ar fi fost o opinie dominanta, marketingul GM nu ar fi marsat atat de insistent pe notiunea de "masina electrica. Ar fi spus "Volt - hibrid cu autonomie electrica extinsa" , iar in cazul asta nu aveam nicio problema. Apreciez hibrizii.
    Sa vrei tousi sa intri pe cota de piata a masinilor 100% electrice mizand pe 30 km in plus autonomie electrica fata de un hibrid clasic, cand tu ai 2 agregate la fel ca si hibrizii (folosite in mod diferit ce-i drept, dar pe mine nu ma intereseaza cauza, ci efectul) nu mi se pare corect dpdv MORAL.

    Iar faza cu energia care polueaza s-o produci e o aberatie cand o punem in paralel cu celelate solutii existente pe piata. Daca e s-o luam asa poluezi si cand respiri. Repet pana o sa-ti intre in tartacuta: se spune "masini electrice cu ZERO EMISII" pt ca nu au emisii CO2 pe intreg ciclul de exploatare.

    Simplul fapt ca folosesti "green" intre ghilimele in sens peiorativ imi arata cat de gregar si rudimentar esti. Prejudecatile asta copiate la indigo de la alti trepadusi ingoranti nu au cum sa ma impresioneze.
    Primul pas pt reducerea smogului din marile orase nu sunt navele sau avioanele, ci automobile, uzinele etc. In industria auto solutiile sunt mai usor de implementat decat in alte industrii. Oricum totul porneste de la industria auto si se raspandeste la restul. Sa iei in deradere poluarea ca vezi-doamne automobilele nu pot face diferenta mi se pare o prostie... Adevarata prostie !
    8 1
  • Carlos
    @ t
    Ma citez ca sa retii: "Simplul fapt ca folosesti "green" intre ghilimele in sens peiorativ imi arata cat de gregar si rudimentar esti. Prejudecatile asta copiate la indigo de la alti trepadusi ingoranti nu au cum sa ma impresioneze. "

    Sfatul meu? Foloseste-ti singur creierul !
    5 0
  • AndreiRN
    @Carlos
    Daca tu ai impresia ca producatori masinilor de care se discuta pe acest forum au in gand romania, ca doar de asta iti pasa tie, atunci te imbeti cu apa de izvor si arati la toti ca nu iti folosesti neuroni din dotare.
    Pana si Dacia este facuta cu clientul de export in minte.
    Romania aduna si ea frimiturile de la masa celor mari din jur si se simte fericita.
    Din ce ai scris tu eu nu observ o mare pregatire techina sau daca este nu are conectiuni neurologice.
    Majoritatea masinilor electrice sunt folosite zilnic SUB 100 km.
    Si despre investitia in masi electrice facuta de multe firme ar trebui sa sti ca nu e din buzunarul lor ci din buzunarul guvernelor care sustin aceste programe.
    Tu si eu si multe miliarde de oameni dam un ban guvernului care la randul lor il dau acestor firme care promit masini mai curate si eficiente.
    Cat despre poluare ......... daca nu ati mai arunca gunoiul pe geam ar fi un pas bun si daca ati face efortul si ati aduna gunoiul aruncat de alti mai putin educati ar fi un pas excelent.
    Sa incepem cu asta deocamdata.
    0 3
  • Carlos
    @AndreiRN
    Comentariul tau e o gluma, nu? Cred ca primul pas inainte sa te fandosesti cu ale tale "conectiuni neurologice", e sa inveti regulile gramaticale si de ortografie a limbii romane.
    Daca te chiorai mai bine, vedeai si un semnul exclamarii in text. Ma miram unde ai vazut tu "pe strada" masini electrice facute in regie proprie. Se pare ca nu voi afla raspunsul, din moment ce te faci ca ploua.

    In fine, esti atat de obtuz, incat nici nu-ti dai seama ca incerci sa vinzi castraveti gradinarului. De unde ai dedus tu ca "am impresia" ca producatorii auto considera Romania o piata importanta?!! Romania e o tara emergenta cu un potential relativ scazut pentru masinile 100% electrice. Piete de desfacere cu interes crescut sunt Europa de Vest, Rusia, Brazilia, Australia, Israel, Africa de Sud, si tari din Orientul Indepartat (China, Coreea de sud, Singapore etc.). Cu toate astea de ex. Renault-Nissan nu neglijeaza complet Romania si vor aduce 2 modele electrice spre finalul anului 2012.

    Si stai tu linistit ca guvernele contribuie intr-adevar (au tot interesul), dar e o nimica toata comparativ cu investitia constructorilor. Iar producatorul incheie parteneriate pe toate directiile, nu numai cu guvernele. Sunt implicati specialisti si furnizori de energie, operatori de
    infrastructura, centre de cercetare si dezvoltare, centre comerciale, administratori de parcari publice, hoteluri etc. In Romania de exemplu, Renault a incheiat intelegeri cu Electrica, Siemens si Schneider Electric. Ai prins ideea? La pastele cailor o sa-mi spui tu care-i treaba in industria auto...

    Pentru din astia ca tine progresul tehnologic n-are trebui sa vina niciodata in Romania pt ca ba n-avem drumuri, ba n-avem educatie etc etc etc. mereu se va ivi ceva... mereu va fi o scuza sa ramanem in mocirla... sa stagnam! Mi se face lehamite de atata victimizare...hai scuteste-ma!
    4 1
  • AndreiRN
    Gluma
    Adica daca a fost direct la subiect tu ai si categorisit raspunsul ca o gluma?
    Se pare ca ai inteles ce am scris eu asa ca al tau comentariu la gramatica este doar o technica de a fugi de subiect si a ataca mesagerul.
    Prin asta iti prezinti capacitatea si cunostintele in domeniu.
    In Los Angeles, CA sunt sute sau mii de masini electrice facute in regim propriu si merg pe strazi de zeci de ani.

    Se pare ca uiti ce postezi dar te ajut eu sa-ti aduci aminte.
    Citat: "In romania?! ..... Altceva nu intereseaza."

    Da, firmele europene si guvernele nu au niciun interes sa se treaca la masini electice deoarece pt fiecare euro pus in rezervor politicieni primesc un euro la ei in buzunar si de aceea au fost prinsi cu pantaloni in vine de Japonezi si firmele Americane.

    In rest ai scris si tu doar sa umpli monitorul dar nimica cu esenta.
    1 2
  • Carlos
    @AndreiRN
    Ai petrecut 3 zile ca sa-mi dai un raspuns si doar cu atat ai reusit sa vii? Ce ai facut? Ai studiat gramatica de scoala generala? Comentariile tale sunt o gluma pentru ca te dai mare erudit cand tu de-abia te poti exprima corect romaneste. De aia esti o gluma! Iar cu mine nu-ti merg aburelile de 2 lei, mie imi raspunzi cu argumente solide, cum am facut-o si eu. Pana acum te-am batut la c*rul gol.

    Si nu-mi scoate cuvintele din context. Am scris asa:

    "Pe ce strazi, ma rog? In romania?! :)) Eu vbesc de ce pot produce in serie marii constructori auto. Pentru ca ei imi pot garanta masina si investitii in infrastructura. Altceva nu intereseaza."

    Sa-ti dau mura-n gura si sa-ti explic ca la clasa intai? M-am referit la faptul ca nu ma intereseaza altceva DECAT masinile electrice de serie create de marile concerne auto care imi pot oferi garantie tehnica si o promisiune ca vor investi in infrastructura daca le cumpar automobilul.
    Scuza-ma, dar esti greu de cap.
    2 0
  • AndreiRN
    Hahahaha
    Deci carlos asteapta 3 zile langa calculator sa primeasca raspunsul meu.
    Nu numai ca asteapta dar mai si viseaza fundul meu gol.
    Scena de comedie.
    Acuma faci si discriminare intre masinile electrice.
    Ce conteaza cine a facut-o?
    Tu nu sti mecanica sa-ti bagi mainile in masina?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru