50 de ani de la recordul de viteza al lui Stirling Moss

De Bogdan Mirică
Publicat Miercuri, 08.08.2007
Acum 50 de ani, pilotul Stirling Moss stabilea un nou record de viteza de 395.3 km/h cu un model MG EX181.

Britanicii sarbatoresc 50 de ani de la stabilirea recordului de viteza pentru clasa F. Eroul acestei incercari reusite este legendarul pilot Stirling Moss, care a reusit performanta intr-un vehicul MG EX181. Regulile clasei F presupun ca vehiculul participant sa fie echipat cu un motor cuprins intre 1.1 si 1.5 litri.

MG EX181 nu numai ca indeplinea aceasta conditie dar era si capabil de a dezvolta 290 de cai putere la 7300 de rpm. Propulsorul nu era unul obisnuit, printre modificarile aduse acestuia numarandu-se supraalimentarea si camele duble.

Moss a reusit sa stoarca la maxim puterea motorului si atingand o viteza de 395.3 km/h. Britanicul a depasit astfel vechiul recordul de 326 km/h, stabilit de Goldie Gardner inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Constructorul britanic MG a profitat de aceasta performanta pentru a se autodeclara producatorul celei mai rapide masini din lume. Astazi celebrul model EX181 poate fi admirat la muzeul Motor Heritage Centre din Midland.

Comentarii (3)

  • americanii
    sa-i pui pe americani sa-ti dea un motor de 290 de cai si-ti dau un v8 de 6 litri supraalimentat :P
    0 0
  • Bine zis aTo. Sau mai sunt unii, care sa bata acest record scot pe pista un Veyron.
    Oricum, ceea ce au facut astia cu 50 de ani in urma...jos palaria.
    0 0
  • hehe,americanii ne-ar servi un Hemi de 8000cc care inghite cat un propulsor de racheta :))).Intr-adevar,jos palaria pt realizarea britanicilor de acu 50 de ani
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru