Alonso pleaca primul la Nurburgring

De Mircea Meșter
Publicat Sambata, 06.05.2006
Spaniolul de la Renault va porni in cursa de maine in fata lui Michael Schumacher. Cei doi actori principali in Campionatul Mondial au acaparat astfel prima linie a grilei de pe circuitul german.
Fernando Alonso, campionul mondial en-titre a reusit astazi sa se claseze pe primul loc in calificarile din marele Premiu al Europei de la Nurburgring, dupa o lupta pasionanta, dusa pana in ultimul moment, cu germanul Michael Schumacher. Duelul dintre cei doi reuseste sa mentina suspansul la nivelul campionatului mondial de Formula 1, mai ales avand in vedere faptul ca la Nurburgring depasirile sunt la ele acasa. Cursa de maine va avea astfel o desfasurare extrem de interesanta. Dar sa vedem cum s-a derulat ostilitatile astazi.

Calificarile de astazi au inceput - asa cum deja ne-am obisnuit in acest sezon - sub semnul unor retrogradari pe grila din cauza defectiunilor tehnice. De aceasta data, cei de la Williams sunt cei atinsi de regulament, ambii piloti ai echipei britanice – Mark Webber si Nico Rosberg – concurand in calificari cu gandul ca rezultatul lor nu va avea nici o valoare. Francezul Franck Montagny a concurat pentru prima data in cariera sa in calificarile unui Mare Premiu de Formula 1, dupa ce acesta l-a inlocuit pe Yuji Ide la volanul celui deal doilea monopost al “lingurii de lemn”, echipa Super Aguri. Japonezul a fost scos din linia de titulari ai echipei nipone din cauza recomandarii FIA, care spunea ca acsta nu este destul de experimentat pentru a concura in Formula 1. O decizie cel putin ciudata, avand in vedere faptul ca nici Montagny nu exceleaza din acest punct de vedere.

Iar prima repriza de calificari a aratat clar acest lucru: francezul de la Super Aguri a reusit contraperformanta de a face un tete-a-queue pe pista inanintea primului viraj de la Nurburgring cu doar 3 minute inainte de final. Din fericire pentru Trulli, care pana atunci nu se clasase in primii 16 care se calificau pentru etapa urmatoare, sesiunea de calificari nu s-a oprit pentru mult timp. Astfel, la finalul primului sfert de ora, cei eliminati erau Klien, Albers, Speed, Monteiro, Sato si Montagny. Primii doi clasati in prima repriza de calificari au fost principalii actori ai Marelui Circ in sezonul 2006, Fernando Alonso si Michael Schumacher.
Se anunta o lupta stransa pentru prima pozitie la startul cursei de duminica.

A doua repriza a inceput cu o intarziere de zece minute, din cauza unui incident extrem de rar in lumea Formulei 1: defectarea sistemului de cronometraj. O data inceputa, a doua transa a calificarilor a insemnat o noua dovada a revenirii celor de la Ferrari, cu Michael Schumacher in prim-plan, care s-a clasat din nou primul. Cei eliminati au fost, de aceasta data, Ralf Schumacher, Nico Rosberg (care desi a terminat al 12-lea va porni de pe a 22-a pozitie), Giancarlo Fisichella, David Coulthard si Vitantonio Liuzzi. A urmat un moment nervos, in care italianul Fisichella s-a certat dur in fata camerelor de luat vederi cu Villeneuve, care il incetinise intr-un tur rapid.

Germanul de la Ferrari a inceput furibund ultima faza a calificarilor, imbunatatindu-si timpul constant. Pe masura ce masinile ardeau combustibil (cei 10 din ultima parte a calificarilor urmand sa plece in cursa cu exact cantitatea de benzina cu care termina sesiunea de sambata), Alonso si-a intrat in mana si a reusit sa se ridice pe prima pozitie. Ultimele cinci minute au fost pline de suspans, cu Michael Schumacher si Fernando Alonso in lupta stransa pentru pole position. Spaniolul de la Renault a reusit la final sa se claseze primul, la 0.2 secunde de german. Pe a treia pozitie este Felippe Massa, urmat de Rubens Barrichello. In continuare vin Raikkonen, Button, Trulli, Villeneuve, Montoya si Webber (care va pleca de pe locul al 20-lea maine, din cauza declasarii sale).

Cursa de la Nurburgring are loc maine, de la ora 15:00.

GRILA DE START MP AL EUROPEI


1. F. Alonso (Renault)
                                                                            2. M. Schumacher (Ferrari) 
3. F. Massa (Ferrari)
                                                                            4. R. Barrichello (Honda)
5.

K. Raikkonen (McLaren)
                                                                            6. J. Button (Honda)
7. J. Trulli (Toyota)
                                                                            8. J. Villeneuve (BMW Sauber)
9. J.P. Montoya (McLaren)
                                                                            10. R. Schumacher (Toyota) 
11. G. Fisichella (Renault) 
                                                                            12. D. Coulthard (Red Bull)
13. N. Heidfeld (BMW Sauber)
                                                                            14. V. Liuzzi (Toro Rosso)
15. C. Klien (Red Bull)
                                                                            16. C. Albers (Midland) 
17. S. Speed (Toro Rosso)
                                                                            18. T. Monteiro (Midland)
19. T. Sato (Super Aguri)
                                                                            20. M. Webber (Williams)
21. F. Montagny (Super Aguri)                                                                  
                                                                            22. N. Rosberg (Williams)


Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru