"Ariciul" textil Velcro inspira materialele viitorului

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 11.09.2009
Cercetatorii germani au creat un material numit Metaklett, foarte rezistent, inspirat de banalul "arici" textil Velcro.

Evolutia industriei auto ar putea consemna pe viitor utilizarea pe scara larga a unui material relativ banal. Modelele viitorului ar putea lua nastere mult mai simplu, multumita utilizarii unui principiu regasit de fiecare dintre noi in viata de zi cu zi. Este vorba despre utilizarea tehnologiei Velcro, intalnita in prezent in industria textila, in cazul banalilor "arici" sau "scai", asa cum sunt cunoscuti in termeni populari.

Tehnologia ar putea dovedi o aplicabilitate larga si in industria metalelor, un grup de cercetatori germani dovedind ca aceasta poate fi aplicata si in cazul otelului. Astfel a luat nastere Metaklett, un material cu un principiu de functionare asemanator celui amintit mai sus, Velcro.

Mai exact, doua bucati de Metaklett pot fi lipite si apoi dezlipite fara nici un efort deosebit. Materialul este compus din carlige de mici dimensiuni, din otel. Suprapunerea a doua suprafete de acelasi tip poate crea o entitate foarte solida, capabila sa reziste unor greutati fantastice.

Mai exact, o suprafata de Metaklett de un metru patrat poate sustine o greutate de pana la 35 de tone si poate rezista unei temperaturi de 800 de grade Celsius.

Spre deosebite de adezivii obisnuiti, Metaklett nu se va topi si nici nu va ceda foarte usor, putand fi folosit ca un component esential la productia masinilor. Materialul ar putea sa-si gaseasca aplicabilitate usor in industria auto: de la fixarea sistemelor de evacuare, pana la montarea sau demontarea motoarelor.

via | Autoblog

Comentarii (4)

  • gt line
    ar fi culmea motoarele sa fie atasate cu arici de sasiu :)) cum ar fi sa desfaci ariciul, scoti motorul, il speli si il pui la loc ?
    16 1
  • carcotasu
    tehnologie nu chiar pentru toata lumea
    Practic este un total alt mod de a pune problema. Este foarte interesant si in mod sigur o sa scurteze timpul la imbinarea diferitelor componente insa nu stiu daca au luat in considerare vibratiile produse de drumuri proaste si foarte proaste. Ma gandesc ca acele carlige o sa cedeze mai repede decat vechea metoda surub-piulita. Deci foarte buna metoda...dar nu pentru Romania.
    1 7
  • Laguna
    @carcotasu
    Tu nu te uiti cate "carlige" sunt acolo?!!! Cum sa se rupa toate?! Din momentul in care cele 2 parti vin in contact sunt fixe si nimic nu le mai misca din loc ! N-ai avut niciodata pantofi sport cu arici Velcro ?
    Mda... negativist ca majoritatea romanilor ! Traiti in lumea voastra gri
    7 1
  • super tare
    ...eu cred ca e super tare ideea. Sa nu uitam ca acum 20 de ani multe tehnologii pareau SF.
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru