Avanpremiera Raliului Iordaniei

De Robert Gherghe
Publicat Luni, 21.04.2008
In acest weekend se va desfasura in Iordania a 5-a etapa din Campionatul Mondial de Raliuri.

Sfarsitul acestei saptamani va marca desfasurarea celei de-a cincea etape din WRC, Raliul Iordaniei. Etapa din Orientul Mijlociu reprezinta reintoarcerea lumii arabe in Campionatul Mondial de Raliuri, dupa mai bine de 32 de ani de absenta.

Iordania va organiza in acest an, in premiera absoluta, o etapa de raliu in WRC. De la inceput trebuie remarcat faptul ca ploaia nu se anunta ca un factor climateric, dar, in schimb, temperaturile ridicate specifice zonelor desertice isi vor pune amprenta pe evolutia pilotilor.

Raliul se va desfasura in zona Marii Moarte si va cuprinde 22 de probe speciale. Locatia etapei din WRC se poate mandri cu numeroase situri arheologice, locul principal al desfasurarii probelor speciale fiind Marea Moarta.

Printre probele desfasurate in tinuturi cu incarcatura biblica sunt notabile Mount Nebo (PS 3), locul de unde Moise a vegheat asupra Tarii Sfinte, iar in ziua a doua PS 12 trece pe langa locul in care a fost botezat Iisus Hristos, proba purtand numele de "Locul Botezului".

De asemenea, una dintre cele 7 noi minuni ale lumii, Palatul Petra, va reprezenta un punct de trecere al competitorilor.

Parcul de service este localizat la 450 metri sub nivelul marii, in cel mai jos punct de pe pamant. Majoritatea probelor se disputa in zonele desertice, dar si in cele impadurite. Una dintre specificitatile raliului iordanian este variatia de altitudine, cel mai inalt punct este la 675 metri (PS 4) , iar cel mai jos se situeaza la 400 metri sub nivelul marii (PS 1 si PS 2).

Fiind o noua etapa in calendarul international, Raliul Iordaniei este o necunoscuta pentru majoritatea echipajelor. Totusi, piloti ca Petter Solberg sau Sebastien Loeb au efectuat recunoasteri, cand etapa era parte a Campionatului de Raliuri al Orientului Mijlociu, in timp ce pilotul BP Ford, Khalid Al Qassimi, a castigat acest raliu anul trecut.

Francezul Sebastien Loeb se anunta inca o data marele favorit la victoria finala. Principalii sai adversari, pilotii BP Ford, Mikko Hirvonen si Jari-Matti Latvala, vor fi nerabdatori sa obtina un rezultat bun dupa dezamagirea din Argentina, iar echipa va avea de beneficiat de pe urma expertului din Orientul Mijlociu, Al Quassimi, care va lua startul dupa ce a absentat ultimele doua etape.

Un al contracandidat serios la podium se anunta a fi si Subaru, dupa cele doua locuri secunde ocupate de Chris Atkinson in Mexic si Argentina si dupa evolutia incantatoare de care a dat Solberg dovada in America de Sud.

Un numar de 16 echipaje vor lua startul in acest raliu, Henning Solberg si Gigi Galli fiind nominalizati sa puncteze pentru Stobart, Luis Perez Companc si Federico Villagra pentru Munchi's Ford WRT, iar Toni Gardemeister si Per-Gunnar Andersson pentru Suzuki.

Taguri: WRC

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru