Cel mai bun prieten al omului

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 11.10.2006
Masina trebuie sa fie cel mai bun prieten al omului. Aceasta este concluzia la care au ajuns cei de la Seat, care au dezvoltat un sistem inteligent de interactiune intre sofer si vehicul

Seat a prezentat la Congresul ITS (Intelligent Transportation Systems) de la Londra un sistem de interactiune intre masina si sofer inglobat de proiectul AIDE, dezvoltat de Uniunea Europeana. Acesta a fost dezvoltat timp de doi ani in Centrul Tehnic Seat si este parte integranta a unui prototip Leon. Scopul sau este de a creste siguranta in rulare generand informatii in timp real legate de evenimentele exterioare, de masina si de sofer.

Practic, sistemul dezvoltat de Seat aduce masina la un nivel de inteligenta atat de dezvoltat incat aceasta poate lua decizii independente. Iata cateva dintre acestea:

  • Atunci cand soferul isi muta privirea de la directia de mers iar masina este intr-un pericol potential, se declanseaza automat un indicator luminos si unul acustic pentru a-i atrage atentia celui de la volan.
  • Masina emite un sunet de avertizare si trimite vibratii in volan daca detecteaza faptul ca soferul a adormit.
  • Daca soferul primeste un apel prin sistemul blue-tooth instalat la bordul masinii in timpul unei manevre care necesita concentrare si atentie (depasire, curba periculoasa) sistemul pune apelul in asteptare pana in momentul in care respectiva manevra se incheie.

Elementele care ajuta noul sistem de siguranta sunt un pachet de senzori care controleaza miscarea ochilor soferului si ritmul de clipire, un radar care detecteaza obiectele din trafic, un sistem GPS si o retea specifica de comunicare.

In completarea sistemului de siguranta, Centrul Tehnic Seat a dezvoltat noi solutii pentru usurarea interactiunii dintre sofer si vehicul, cum sunt comenzile amplasate pe volan care permit accesarea tuturor meniurilor prin intermediul senzorilor vocali.

Comentarii (2)

  • alexuss
    Ce-ar mai lipsi?
    Hai ca va spun tot eu.
    Ce ziceti de cartofi prajiti? Mda, se pare ca nu face si d`astia. Cand o face mai discutam
    0 0
  • ei na
    Contopirea omului cu masina , BAscalie , si ce mai stie sa faca?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru