China şi SUA: 27 de maşini/1000 locuitori vs 415 maşini/1000 locuitori

De Bogdan Mirică
Publicat Luni, 09.05.2011
Potrivit unui studiu, pe piaţa din China există 27 de maşini la 1000 de locuitori. Comparativ cu Statele Unite, unde există 419 maşini la 1000 de locuitori, statistica este una modestă.

Un studiu recent publicat de site-ul Polk calculează densitatea vehiculelor pe cele mai importante pieţe auto ale lumii. Statistica reuşeşte să obţină numărul de maşini înmatriculate la fiecare 1000 de locuitori, cele patru pieţe vizate fiind SUA, China, India şi Rusia.

De departe cea mai matură piaţă auto a lumii, cea din Statele Unite, înregistrează o descreştere importantă, comparativ cu anii anteriori. Din 1000 de americani, 419 deţin deja o maşină. Cifra nu este foarte îmbucurătoare, fiind în scădere faţă de anul de glorie al americanilor, 2001, când 453 din 1000 de locuitori deţineau o maşină. Previziunile sunt negative pentru următorii ani, specialiştii anticipând că cifra densităţii va scădea la 414 vehicule până în 2015.

Nici Rusia nu a scăpat de studiul celor de la Polk, înregistrând o creştere impresionantă în ultimii ani. Dacă în 2010, 235 de ruşi din 1000 deţineau o maşină, cifra va creşte cosiderabil în următorii patru ani, pentru 2015 fiind prognozată o densitate de 293 vehicule la 1000 de locuitori.

Cifra este influenţată de faptul că populaţia Rusiei va scădea cu aproximativ 2% în următorii ani, urmând să ajungă la 138 de milioane de locuitori.

Studiul ia în calcul şi densitatea vehiculelor din China, unde doar 27 de locuitori din 1000 deţin o maşină. Trebuie să ţinem însă cont că populaţia ţării Marelui Zid este de 1.3 miliarde de oameni. Aceeaşi situaţie şi în India, unde populaţia mare, de 1.2 miliarde de oameni, face ca densitatea să fie similară celei din China, 27 de maşini la 1000 de locuitori.

SITUAŢIA DIN ROMÂNIA

Dacă ne concentrăm atenţia şi asupra României, observăm că numărul vehiculelor este destul de numeros. Populaţia a atins 21.5 milioane de locuitori, iar vehiculele înmatriculate în ţara noastră, în ianuarie 2011, însumau 5.42 milioane de vehicule. Proporţia este, astfel, de 397 de vehicule la 1000 de locuitori. 

via | polk

Comentarii (10)

  • DAN_GRC
    Populatia Romaniei a atins 21 de milioane de la 23, da:))
    8 0
  • tomita
    suntem in scadere masiva.
    dar mai ingrijorator e faptul ca se shimba proportiile.
    in timp ce romanii scad dramatic (cate familii cu 3 copii mai vedeti???) minoritatile subinculte se inmultesc mai rau decat gandacii (fiind si ei in sine niste pests). neimplicarea si dezinteresul grosolan al autoritatilor statului au dus la aceste situatii.
    de asemenea noile reguli prin care noile mame sunt "abuzate" prin diverse drepturi neacordate sau diminuate, nu face decat sa le faca pe acestea sa renunte la acest statut, 1 copil fiindu-le arhisuficient.
    - deci din 2 iese 1 la fiecare generatie (la marea majoritate a familiilor de romani)
    - o generatie dureaza cat sa fie 3 in paralel (adica devenim bunici si cam atat) deci din 4 bunici avem 1 stranepot
    rezulta ca in decurs de 75 de ani si 3 generatii avem o reducere de 75% (cea mai tare superoferta)
    dar aceasta scadere este acoperita de minoritarii inculti care de asemenea au drept de vot, care poate fi platit cu diverse hrani de baza.
    tinuti la nivelul subzistentei si indoctrinati precum cainele lui pavlov sa saliveze la fiecare alegere pt pungile cu "gratuitati") acestia si-au abandonat dreptul la liberul arbitru si isi sapa singuri groapa lor si urmasilor lor.
    urmariti filmul Idiocracy pt o imagine sumbra

    la statistica romaneasca sa nu uitam de masinile din bulgaria, care cred ca ne propulseaza la nivelul comparabil americanilor de peste 400
    14 0
  • china cea saraca....
    sa nu uitam ca in china sunt mult mai multe persoane care folosesc scooterul si motocicleta.........
    70% dintre chinezi,vietnamezi,indieni si alti circula exclusiv cu mopede si alte surse motorizate de transport.......
    4 0
  • DAN_GRC
    @tomita
    Romania e in stare de faliment din toate punctele de vedere...e o chestiune de timp
    8 3
  • GREA MATEMATICA
    5.420.000/21.500.000=0,252
    0.252x1000=252
    rezultat corect 252 vehicule la mia de locuitori in Romania.
    Alte surse dau in SUA 779/1000 loc, China 128/1000 loc
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_vehicles_per_capita#cite_note-22
    0 0
  • @DAN_GRC
    de unde ai informatia de la dan voiculescu(felix turnatorul)aici se vorbeste despre masini daca iti trebuie politica mutate pe antena3
    1 3
  • tomita
    daca in china vor ajunge la 400 de vehicule / 1000 de locuitori, in caz ca acestea nu sunt electrice, se va produce un dezastru ecologic mondial
    0 0
  • DAN_GRC
    Nu, din realitate am informatia, stii cand te imprumuti sa platesti pensii si salarii la stat cu bani imprumutati iar tara nu produce mare lucru catre ce te poti indrepta? hai sa rectific, va falimenta statul, nu chiar toata tara
    1 0
  • danutz
    @DAN_GRC: Daca tu chiar crezi ca banii aia de la FMI erau pt pensii si salarii, atunci esti cel putin naiv, ca sa nu zic altfel. Iar din Romania s-au scos si se vor scoate multe miliarde (da, da, miliarde!) de euro, dolari, ce vreti voi, rulati fara ca populatia sa benificieze cu adevarat de ei vreodata. Tara asta nu va fici nicodata in faliment cu adevarat...tinuta la un nivel de existenta minimal si praduita de tot ce are, da.
    Cat despre subiect, din cele peste 5 miliaone de masini din Romania, aproape jumatate sunt in Bucuresti. Asta spune cam cat de normala e tara asta, unde un oras acopera doua treimi din tot PIB-ul tarii. La americani, treaba e simpla: nu prea exista om fara masina, indiferent cat de veche e. Societatea aia a trecut de mult timp de nivelul nesimtirii in ceea ce priveste consumul.
    @Tomita: bine spus! Problema e: noi, astialalti, cei putini si cu ceva in cap, ce facem? Ne blazam sau ne luptam?
    2 0
  • statistica inainte de '89
    Am vazut cum stam in prezent ;
    397 VS 252 ma rog e cam mare diferenta, oricum suntem intr-o medie buna- "civilizata"

    PS: era interesant la ce valoare eram in DECEMBRIE '89.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru