Clonele chinezesti, expulzate din Europa

De Robert Gherghe
Publicat Duminica, 20.07.2008
Fiat a obtinut excluderea din Europa si amendarea producatorului chinez care vindea o clona a modelului Panda.

Esential

15.000 de euro va plati producatorul chinez pentru fiecare exemplar GWPeri importat in Europa.
50.000 de euro va plati producatorul Great Wall daca va mai exporta vreun model copiat in Europa.

Aducerea modelelor chinezesti pe piata europeana nu se dovedeste o afacere atat de buna cum parea la inceput. Cunoscute pentru faptul ca reprezinta variante copiate ale unor modele europene mult mai celebre, modelele produse de diferitii producatori auto din China incep sa fie rand pe rand eliminate de pe Batranul Continent.

Recent, BMW a reusit trecerea in ilegalitate a modelului Shuanghuan CEO, cunoscut in intreaga lume ca si clona lui X5.

Mai nou, Fiat a castigat o batalie cu producatorul asiatic Great Wall Motors, care a exportat in Europa modelul GWPeri, o copie mai mult decat fidela a modelului Panda (Car of The Year 2004). Decizia tribunalului din Torino are efect la nivelul intregii comunitati europene si prevede, in plus, o amenda de 15.000 de euro pentru fiecare clona a lui Fiat Panda vanduta.

Mai mult, daca Great Wall va incerca sa va mai comercializeze modelul GWPeri in Europa, va primi o amenda de 50.000 de euro pentru fiecare unitate importata in Comunitatea Europeana.

Curtea din Torino a decis ca producatorul chinez a incalcat grav drepturile de proprietate intelectuala detinute de Fiat pentru modelul Panda.

Designul exterior, cu exceptia unor detalii in partea frontala, si interiorul modelului chinezesc sunt practic identice cu cele existente pe modelul Panda.

Decizia curtii din Italia este salutata la nivelul intregului continent de producatorii auto si este vazuta de specialisti ca o izgonire a producatorilor din China de pe piata europeana. Expulzarea clonei modelului Panda din Europa poate crea un precedent, urmand ca piata auto sa fie curatata de copiile producatorilor auto din China.  

Cel mai probabil, Great Wall va face apel, dar specialistii in drept sustin ca nu exista sanse ca decizia judecatoreasca sa fie schimbata, in conditiile probelor existente.

Via | Automotive News 

Taguri: Fiat, Panda

Comentarii (25)

  • chinezi fac clone si europeni ii amendeaza si le blocheaza vanzarile
    doame sa faca o masina ieftina buna care sa nu semene si sa le dea peste nas europenilor ....
    0 0
  • masinile astea chinezesti sunt de kko
    0 0
  • zarnesteanu
    tony baiatule
    Ia-ti boarfele, incarca-le intr-o caruta si ia-o-ncetisor pe urmele lui Marco Polo. Cand ajungi la destinatie, nu te mai intoarce. O sa gasesti acolo viata ieftina si buna, pe masura culturii tale. Nu uita sa-ti treci impresiile intr-un jurnal.

    Pana una alta, lasa-i pe europeni in pace. Oricum n-ai inteles nimic.
    0 0
  • Good
    Foarte aspra decizia.sa le faca pt ei acolo mai bine.
    Quote zarnesteanu : "Oricum n-ai inteles nimic."tare rau :))
    0 0
  • ciuciunghezii astia o sa ne fure draq si femeile...
    0 0
  • misogin
    comment la dann

    ciuciunghezii astia o sa ne fure draq si femeile...>>

    daca ar face una ca nevasta mea macar sa puna si buton de silent :)
    0 0
  • eu
    nu inteleg care ii problema ? te obliga cineva sa cumperi masina ? nu te obliga nimeni daca ai bani dute si ia un X5 sau ce vrei tu . Hai sa zicem de astazi ca Smash ii o copie a lui Snickers... te obliga cineva sa mananci Smash ?
    0 0
  • @eu
    Nu este vorba despre bani...daca iti permiti un X5, Panda sau nu...este vorba ca pentru a dezvolta astfel de masini de succes, a lucrat o armata de oameni, s-au creat o gramada de prototipuri, pe care le-au testat, pe care le-au dezvoltat si imbunatatit in fiecare saptamana, pentru a scoate la final un produs bun. Ei bine, vin chinezii astia care copiaza totul fara niciun fel de scrupule, si apar cu asa ceva pe piata la pret de jumatate...nu este deloc etic...daca vor sa faca masini chinezii sa lucreze sa le dezvolte singuri.
    Apropo, s-a vazut ce bune sunt masinile chinezesti:
    http://youtube.com/watch?v=F06LjugtIUo

    http://youtube.com/watch?v=g5SRyG6UR2A&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=Dimg2n2Azwg&feature=related

    Cred ca imaginile de pe youtube nu mai au nevoie de niciun comentariu.
    Eu unul nu as da bani pe asa ceva, si sigur nu as accepta nici gratis o astfel de masina.
    0 0
  • siguranta
    Problema nu cred ca e masina clonata,aici e vorba de bani,foarte multi bani si siguranta la volanul acestor masini care lasa mult de dorit parca si in Rusia au fost retrase multe masini dupa ce s-a dovedit ca nu pot obtine nici macar o stea la capitolul siguranta
    0 0
  • chris_kssy
    f b
    ERA SI TIMPUL...NE-AM SATURAT DE CONSERVELE CHINEZILOR
    0 0
  • china
    Cica americanii se laudau cu un fir foarte subtire,japonezii l-au luat si i-au facut filet pe interior si exterior,chinezii au scris:Made in china!
    0 0
  • Corect
    forte bine spus "@eu"(vlase) si "siguranta"(zamox). astea sunt punctele cele mai importante ale articolului, acum ca au fost atinse, orice comentariu e de prisos.stima ;)
    0 0
  • super
    tot asa...data viitoare sa le dea si foc..
    0 0
  • e un inceput
    Asa au inceput si japonezii. Primele motociclete produse de ei erau copiate dupa cele europene.
    Apoi primele masini au fost copiate dupa cele americane. Este un trend care nu o sa poata fi stavilit. In 10-15 ani o sa ne dam fericiti cu masini chinezesti, poate chiar mai devreme.
    Pana atunci este bine insa sa fim pretentiosi ca ei sa-si poata imbunatatii produsele.

    Catre Automarket - Poate ar trebui sa moderati comentariile xenofobe.
    0 0
  • dragoscst
    PTR. dann (21.07.2008, 06:46)
    Pai daca esti prost, o sa ti le fure !
    Este vorba de economie de ... piata. Atata timp cat este cerere si oferta, n-o sa le produca doar de dragul de a le produce. Dar teama de concurenta ii face sa stranga randurile, in loc sa faca si ei produse mai ieftine. Nimeni nu te obliga sa le cumperi.
    0 0
  • dragoscst
    Ptr.e un inceput de sage (21.07.2008, 10:46)
    Un comentariu echilibrat si pertinent.
    0 0
  • arata mai bine ca panda sau mama panda:)))
    0 0
  • emilian
    "de sage" ai dreptate:) Hai mah oameni buni,ce vrajeala pe voi,cica vorba de "incalcarea dreptului de proprietate intelectuala",si de-astea,mai vorbim de etic...nu cumparati si n-o sa aiba vanzare:SIMPLU ca buna ziua... Si cica altu ca ii vorba de banii investiti in "prototipuri"...nush cati bani se investesc in prototipuri,si cei mai multi banuiesc ca se investesc pt siguranta,ceea ce chienzii oricum nu ofera prea mult,deci daca tii la siguranta,inainte te interesezi ce masina iti iei. Sa fim seriosi,e vorba de BANI,bani pe care ii pierd firmele europene...concurenta isi spune cuvantu!!!asta ma face sa cred ca toata europa mai poarta in ea putin comunism,din pacate:( Daca sunteti "etici" (saracii de voi),atunci lasati-i sa-si vanda marfa daca au clienti,daca nu,fiti siguri ca n-o sa produca la nesfarsit daca nu au vanzari... Si apropo de ce zicea "de sage",cum ca si japonezii copiau masinile americane la inceput...care masini sunt cele mai fiabile in ziua de azi???si amu sa aud un raspuns ca cele nemtesti sau italienesti...toyota,mazda si honda ce va spun?:P Bafta la cumparat masini fratilor:P
    0 0
  • pt emilian
    nu gandesti domnule
    domnul emilian, dupa cum am vazut in crash test, eu iti doresc din tot sufletul ca tu sa stai ca si pieton la trecere iar pe strada in apropierea ta sa se loveasca 2 masini chinezesti, sa vedem daca te poti feri ca in matrix de cioburile care iti sar in oki.

    mai oameni buni, mai ganditi-va, ca suntem si noi ceilalti afectati daca se vand asemenea pericole publice pe drumurile europene...

    aici nu este vorba numai despre bani. e vorba ca trebuie sa avem spirit civic cum au nemtii , e vorba ca trebuie sa ne pese ce isi cumpara vecinul pentru ca intr-o zi voi avea si eu de suferit!

    cu asemenea nepasare nu vom ajunge niciodata departe!
    0 0
  • asmaticu
    china japonia etc
    cati stiu ca primele masini copiate de japonezi erau 100% identice cu modelul original??? ca dak ala avea o gaura in tabla dintr-o eroare de productie asa avea si clona??? dar anii au trecut si acu fac masini RELATIV fiabile. e posibil sa se intample si cu chinezii la fel, problema nu e de concurenta ci de principiu in sine, exista niste drepturi numite "copyrigths" care nu au aparut in lume degeaba, ori chinezii stau extrem de prost la acest capitol.
    0 0
  • AndreiRN
    Frica
    Frica de competitie se vede din plin dar corectitudinea si piata libera va castiga.
    0 0
  • Mini-romanu'
    Anti-furat !!!
    Nu vreau sa repet ceea ce, in mod inspirat, au scris zarnesteanu (un mishto cult pe care nu cred sa-l fi inteles multi, mai ales agramatul in cauza), Vlase, Alex, pt. emilian.

    Substanta actiunii juridice este etica.
    Nu este normal sa furi munca altcuiva.

    Probabil ar fi fost un taraboi imens daca bulgarii ar fi copiat Loganu' :o))

    Si deocamdata europenii sunt cei mai afectati de preturile carburantilor (vezi si traficul urban mult mai congestionat decat in SUA) astfel ca vom vedea progrese enorme in urmatorii cativa ani pe eficienta (vezi BMW, PSA, Fiat, VW) ...

    ... asa ca nimeni (sanatos la mansarda) nu se va mai gandi serios la kinezarii !!!

    Pe de alta parte, io as vrea gratis orice masina chinezeasca - as vinde-o fraierilor care cred ca sunt f. tari daca au copii dupa X5 sau Panda.

    Se stie ca majoritatea averilor de top s-au facut pe spinarea fraierilor - nu radeti, ca noi suntem cei ce platim impozitele din care foarte multi din top 300 s-au infruptat :o(

    Cel mai bun exemplu e Vantu.
    Probabil peste vreo 20 ani o sa iasa public sa ne explice cat de "inteligent" a fost el de a ajuns in top 100 Forbes - o sa fie totusi finut (sic!) si nu o sa spuna adevarul de cat de fraieri suntem noi si cum acceptam ca cei mai mari escroci sa fie in libertate in timp ce flamanzii care au furat o gaina fac parnaie 10 ani!!!

    Dar din parerile favorabile copiilor chinezesti exprimate aici inteleg de ce si peste acei 20 ani vom putea folosi in continuare vorba cu "avem o tara superba, pacat ca e locuita" - sau motto-ul (pentru cei pe care-i combat: nu are legatura cu motociclismul) lui Mircea Badea: "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!")

    Oare de ce observ zilnic ca incultura si tupeul sunt strans corelate cu prostia si nesimtirea ?!? ...
    0 0
  • Mihai Viteazu
    constantin1555@yahoo.com
    hahahaha ! e mai frumos decat originalul - din ce vad in poze . E adevarat ,seamana destul de mult . Problema cea mare e siguranta !! la chinezi,dar si chevroletul are mari probleme cu aveo si spark !! scrie pe patru roti !
    0 0
  • io io io
    japonezi chinezii
    japonezii cand au inceput au facut 100% masini/motociclete identice inclusiv dpdv al calitatii de aia americanii le-au preluat. Cat despre fiabiliatea lor, musiu asmaticu esti in eroare ...vezi toyota. Dar deja suntem in anii 2000+ si pretentiile legate de calitate/siguranta sunt cu totul altele relativ la anii 70-80 ;).
    0 0
  • asmaticu
    :-)
    Lasa-ma sa rad...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru