DACIA 40 | Povestea Lastunului

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 20.08.2008
Dacia 500 este primul model a carui porecla este mai cunoscuta decat numele oficial. Cine nu a auzit de Lastun?

Esential

1989 este anul in care a iesit din productie modelul Dacia 500

Intr-o perioada in care Fiat 500, mini-ul italienilor din Torino, face senzatie pe pietele europene, ne aducem aminte cu placere de primul model de oras al celor de la Dacia. Cunoscut in limbajul popular mai ales sub denumirea Lastun, Dacia 500 nu ar trebui, de fapt, sa intre in lista modelelor prezentate cu ocazia implinirii a 40 de ani de la deschiderea Uzinei de la Pitesti. Motivul: 500 a fost produs la Timisoara, la fostele uzine Tehnometal, devenite ulterior Intreprinderea de Autoturisme Timisoara.

Modelul cu porecla provenita din numele unei pasari a fost gandit ca o completare a ofertei Dacia, oficialii romani incercand sa ofere romanilor o masina dedicata mai ales transportului urban. Putea gazdui patru persoane (doi adulti si doi copii), consumul sau era de 3.3 litri/100 km iar viteza maxima modelului cu motor cu 2 cilindri de 499 cmc era de 106 km/h. Puterea maxima a propulsorului era de 22.5 cai putere.

Conceptul era gandit foarte bine, insa modelul nu a avut viata lunga pe piata din cauza calitatii slabe a materialelor si a fabricatiei.

In 1989, productia Daciei 500 a incetat, insa modelul a ramas in popor mai ales in bancuri si glume populare.

Modelul a fost foarte aproape de a fi extins cu o caroserie alungita care sa beneficieze de aportul aceluiasi motor, insa "Lastunul lung" nu a fost niciodata produs.

Taguri: Dacia 500, Lastun

Comentarii (3)

  • Lastun
    Am condus un Lastun cateva mii de km prin '89-'90. Schimbator la volan, motor in 2 cilindri, calitate f. slaba, spatiu interior f. mic, pornire dificila la rece, incalzire pe timp de iarna proasta. Stiu ca am vazut la un moment dat 125 km/h la bord (pe Fetesti-Cernavoda) dar cu siguranta era eroarea vitezometrului ...
    3 0
  • Deisia
    Daca Veyron ar fi fost facut de romani, asta ar fi fost :)
    0 1
  • gigaliga
    masina visurilor
    Cand a aparut a fost o fericire teribila....nu trebuia sa astepti 5 ani ca la dacie, 2-3 ani.......costa putin cca 45 mii lei, pacat ca nu a fost un produs de calitate.
    Eu am avut 2 "exemplare" in facultate(le-am achizitionat dintr-o bursa si un salariu cu juma de norma) dar din pacate nimerisera pe mana unor "pasionati" -una avea turnat bitum pe pardoseala "ca sa nu mai rugineasca sefu", cea de-a 2 era mai buna dar radiata.M-am chinuit sa le refac dar spre regretul meu a trebuit sa ma mut si masinile le-a dar tata de pomana la alti posesori de asemene exemplare din ce in ce mai rare.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru